Lapin kauppakamari

”Olemme todella pettyneitä.” – väyläverkon investointiohjelmaesitys ei huomio pohjoisen muuttunutta roolia

Jaa
Lapin kauppakamari on pettynyt väyläverkon investointiohjelmaesitykseen. Esitys jättää huomiotta muuttuneen geopoliittisen tilanteen sekä sen myötä korostuneen pohjoisten väylien roolin.
Lapin väylät tarvitsevat lisäinvestointeja muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa. Kuva: Lapin materiaalipankki | Markus Kiili
Lapin väylät tarvitsevat lisäinvestointeja muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa. Kuva: Lapin materiaalipankki | Markus Kiili

Valtion väyläverkon investointiohjelmassa esitetään lähivuosien tärkeimmät liikenneinfrahankkeet. Liikennejärjestelmän tavoitteena on taata koko Suomen saavutettavuus ja vastata elinkeinojen, työssäkäynnin ja asumisen tarpeisiin. Lapin osalta näihin tavoitteisiin ei päästä esitetyn ohjelman puitteissa.

Väyläverkon investointiohjelma sisältää kehittämishankkeita, isoja peruskorjaushankkeita sekä pienempiä parantamishankkeita. Koko rahoituskehys on 3,7 mrd. €. Investointiohjelma on Väyläviraston ehdotus väylähankkeiden toteuttamisesta. Lapin osuus koko investointiohjelmasta jää noin kahteen ja puoleen prosenttiin. Osuus on hyvin vähäinen, kun huomioidaan sekä alueen maantieteellinen laajuus, merkitys Suomen huoltovarmuudelle porttina länteen, elinkeinoelämän kuljetustarpeet ja merkitys Suomen viennille.

 Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala toteaa suoraan:

– Olemme todella pettyneitä. Lausunnoilla olleessa luonnoksessa ei huomioitu pohjoista millään tavalla, vaikka yhteinen näkemys kuitenkin on, että huoltovarmuuden ja turvallisuuden kannalta Lapin väylät ovat tärkeässä asemassa.

Investointiohjelmasta puuttuu Lapin elinkeinojen kannalta keskeisiä hankkeita niin tie- kuin raideverkolla. Ohjelmassa muuttunut geopoliittinen on jäänyt kokonaan huomioimatta ja Lappiin oltaisiin investoimassa vain murusia Ansala summaa.

Pohjoisten väylien painoarvo on kasvanut

Pohjoisten väylien painoarvo on kasvanut merkittävästi Venäjän hyökkäyssodan myötä. Ehdotettu investointiohjelma ei tunnista viimeaikaisia muutoksia.

Lapin kauppakamari toteaa, että toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten huomiointi investointiohjelmassa on täysin välttämätöntä. Pohjoisen väylät ovat Suomen ainoa portti länteen mahdollisissa meriliikenteen häiriötilanteissa. Suomen tuleva NATO-jäsenyys korostaa pohjoisen maayhteyksien merkitystä turvallisuuden varmistamiseksi, tätä on painotettu myös Valtioneuvoston tulevaisuusselonteossa.

Lapin elinkeinoelämän kannalta investointiohjelmassa on isoja puutteita, joilla voi olla merkittäviä elinkeinoelämän kehitystä ja investointeja hidastavia vaikutuksia.

Investointiohjelmassa hyötyjinä Etelä- ja Länsi-Suomi

Investointiohjelman vaikutusten arvioinnissa asetetaan liikaa painoarvoa yksittäisten hankkeiden hyöty & kustannus -laskelmille. Laskelmat suosivat suurien kaupunkiseutujen liikennehankkeita.

Lapissa huonokuntoisten päällysteiden määrä on kasvanut vuosien 2011–2020 aikana noin 530 kilometrillä. Vuonna 2023 päällysteitä korjataan Lapissa noin 90 kilometriä, kun edes tieverkon nykyisen kunnon turvaaminen vaatisi vuosittain korjaamista 300 kilometrillä. Alempiasteisen tieverkon riittävän hyvä kunto on edellytys metsäteollisuuden, kaivosteollisuuden sekä matkailun liikenteelle.

Laskelmissa ei myöskään esimerkiksi oteta lainkaan huomioon talvimatkailun tuomaa liikenneverkon kuormitusta. Julkisen liikenteen puuttuessa matkailijat liikkuvat omatoimisesti vuokra-autoilla. Viisi lappilaista kuntaa (Kittilä, Muonio, Inari, Kolari ja Enontekiö) ovat Suomen tilastokärjessä, kun huomioidaan vuosien 2019–2021 aikana henkilövahinkoihin johtaneet liikennevahingot suhteutettuna asukaslukuun Onnettomuustietoinstituutin mukaan.

Eri alueiden saavutettavuuden ja niiden kehittämisedellytysten välistä yhteyttä ei oteta huomioon riittävällä tavalla. Lappiin hankkeista kohdistuu vain erittäin pieni osa, joten investointiohjelman hyödytkin menevät muualle, eritysesti Etelä- ja Länsi-Suomeen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lapin väylät tarvitsevat lisäinvestointeja muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa. Kuva: Lapin materiaalipankki | Markus Kiili
Lapin väylät tarvitsevat lisäinvestointeja muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa. Kuva: Lapin materiaalipankki | Markus Kiili
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin kauppakamari
Lapin kauppakamari
Maakuntakatu 29-31 B
96100 Rovaniemi

https://www.lapland.chamber.fi/

Lapin kauppakamari haluaa varmistaa, että yritystoiminnalla on Lapissa kilpailukykyinen toimintaympäristö, Lappi on vetovoimainen sijoittumispaikka, ja että yrityksillä on hyvät verkostoitumismahdollisuudet sekä oikeaa tietoa elinkeinoelämän toimintaympäristöstä.

Lapin kauppakamarin jäsenistöön kuuluu noin viisisataa yritystä eri toimialoilta ja eri puolilta maakuntaa, lisäksi kattava edustus Lapin kuntia ja muita keskeisiä sidosryhmiä. Kauppakamarin perustehtäviä ovat vaikuttaminen alueensa yritystoiminnan toimintaedellytyksiin, kilpailukykyyn ja vetovoimaisuuteen kansainvälistyvässä toimintaympäristössä. Lisäksi tarjoamme neuvontaa, koulutuksia ja verkostoitumismahdollisuuksia sekä myönnämme ja vahvistamme ulkomaankaupan asiakirjoja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin kauppakamari

Yritysverojärjestelmä on pidettävä kansainvälisesti kilpailukykyisenä – Lapin kauppakamari kannattaa erityistalousaluekokeilua  30.3.2023 08:07:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari ja alueelliset kauppakamarit vetoavat, ettei yritysten verotusta kiristetä seuraavalla hallituskaudella. Pysyvälle kasvu-uralle pääsy edellyttää kauppakamarien mukaan rakenteellisiin ongelmiin tarttumista. Suomessa on oltava kansainvälisesti kilpailukykyinen toimintaympäristö ja uusia kokeiluja tarvitaan. Lapin kauppakamari kannattaakin erityistalousaluekokeilua.

Rajat auki vihreälle siirtymälle – raportti ehdottaa ratkaisuja siirtymän vauhdittamiseen15.2.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Pohjoisen alueen investointipotentiaali on yhteensä 160 miljardia euroa, ja on arvioitu, että suurin osa potentiaalista löytyy vihreästä siirtymästä. Lapin kauppakamarin raportin mukaan siirtymän etenemistä hidastavat työvoiman riittämättömyys, liikenneinfrastruktuuriin ja sääntelyyn liittyvät pullonkaulat. Ratkaisuksi tarjotaan pohjoisen alueen maarajat ylittävää yhteistyötä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme