”Olemme todella pettyneitä.” – väyläverkon investointiohjelmaesitys ei huomio pohjoisen muuttunutta roolia

Valtion väyläverkon investointiohjelmassa esitetään lähivuosien tärkeimmät liikenneinfrahankkeet. Liikennejärjestelmän tavoitteena on taata koko Suomen saavutettavuus ja vastata elinkeinojen, työssäkäynnin ja asumisen tarpeisiin. Lapin osalta näihin tavoitteisiin ei päästä esitetyn ohjelman puitteissa.
Väyläverkon investointiohjelma sisältää kehittämishankkeita, isoja peruskorjaushankkeita sekä pienempiä parantamishankkeita. Koko rahoituskehys on 3,7 mrd. €. Investointiohjelma on Väyläviraston ehdotus väylähankkeiden toteuttamisesta. Lapin osuus koko investointiohjelmasta jää noin kahteen ja puoleen prosenttiin. Osuus on hyvin vähäinen, kun huomioidaan sekä alueen maantieteellinen laajuus, merkitys Suomen huoltovarmuudelle porttina länteen, elinkeinoelämän kuljetustarpeet ja merkitys Suomen viennille.
Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala toteaa suoraan:
– Olemme todella pettyneitä. Lausunnoilla olleessa luonnoksessa ei huomioitu pohjoista millään tavalla, vaikka yhteinen näkemys kuitenkin on, että huoltovarmuuden ja turvallisuuden kannalta Lapin väylät ovat tärkeässä asemassa.
Investointiohjelmasta puuttuu Lapin elinkeinojen kannalta keskeisiä hankkeita niin tie- kuin raideverkolla. Ohjelmassa muuttunut geopoliittinen on jäänyt kokonaan huomioimatta ja Lappiin oltaisiin investoimassa vain murusia Ansala summaa.
Pohjoisten väylien painoarvo on kasvanut
Pohjoisten väylien painoarvo on kasvanut merkittävästi Venäjän hyökkäyssodan myötä. Ehdotettu investointiohjelma ei tunnista viimeaikaisia muutoksia.
Lapin kauppakamari toteaa, että toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten huomiointi investointiohjelmassa on täysin välttämätöntä. Pohjoisen väylät ovat Suomen ainoa portti länteen mahdollisissa meriliikenteen häiriötilanteissa. Suomen tuleva NATO-jäsenyys korostaa pohjoisen maayhteyksien merkitystä turvallisuuden varmistamiseksi, tätä on painotettu myös Valtioneuvoston tulevaisuusselonteossa.
Lapin elinkeinoelämän kannalta investointiohjelmassa on isoja puutteita, joilla voi olla merkittäviä elinkeinoelämän kehitystä ja investointeja hidastavia vaikutuksia.
Investointiohjelmassa hyötyjinä Etelä- ja Länsi-Suomi
Investointiohjelman vaikutusten arvioinnissa asetetaan liikaa painoarvoa yksittäisten hankkeiden hyöty & kustannus -laskelmille. Laskelmat suosivat suurien kaupunkiseutujen liikennehankkeita.
Lapissa huonokuntoisten päällysteiden määrä on kasvanut vuosien 2011–2020 aikana noin 530 kilometrillä. Vuonna 2023 päällysteitä korjataan Lapissa noin 90 kilometriä, kun edes tieverkon nykyisen kunnon turvaaminen vaatisi vuosittain korjaamista 300 kilometrillä. Alempiasteisen tieverkon riittävän hyvä kunto on edellytys metsäteollisuuden, kaivosteollisuuden sekä matkailun liikenteelle.
Laskelmissa ei myöskään esimerkiksi oteta lainkaan huomioon talvimatkailun tuomaa liikenneverkon kuormitusta. Julkisen liikenteen puuttuessa matkailijat liikkuvat omatoimisesti vuokra-autoilla. Viisi lappilaista kuntaa (Kittilä, Muonio, Inari, Kolari ja Enontekiö) ovat Suomen tilastokärjessä, kun huomioidaan vuosien 2019–2021 aikana henkilövahinkoihin johtaneet liikennevahingot suhteutettuna asukaslukuun Onnettomuustietoinstituutin mukaan.
Eri alueiden saavutettavuuden ja niiden kehittämisedellytysten välistä yhteyttä ei oteta huomioon riittävällä tavalla. Lappiin hankkeista kohdistuu vain erittäin pieni osa, joten investointiohjelman hyödytkin menevät muualle, eritysesti Etelä- ja Länsi-Suomeen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Liisa AnsalaToimitusjohtajaLapin kauppakamari
Puh:044 577 7514liisa.ansala@chamber.fiHanna BaasEdunvalvontapäällikköLapin kauppakamari
Puh:040 665 8720hanna.baas@chamber.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Lapin kauppakamari haluaa varmistaa, että yritystoiminnalla on Lapissa kilpailukykyinen toimintaympäristö, Lappi on vetovoimainen sijoittumispaikka, ja että yrityksillä on hyvät verkostoitumismahdollisuudet sekä oikeaa tietoa elinkeinoelämän toimintaympäristöstä.
Lapin kauppakamarin jäsenistöön kuuluu noin viisisataa yritystä eri toimialoilta ja eri puolilta maakuntaa, lisäksi kattava edustus Lapin kuntia ja muita keskeisiä sidosryhmiä. Kauppakamarin perustehtäviä ovat vaikuttaminen alueensa yritystoiminnan toimintaedellytyksiin, kilpailukykyyn ja vetovoimaisuuteen kansainvälistyvässä toimintaympäristössä. Lisäksi tarjoamme neuvontaa, koulutuksia ja verkostoitumismahdollisuuksia sekä myönnämme ja vahvistamme ulkomaankaupan asiakirjoja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin kauppakamari
Kysely: lappilaiset yritykset haluavat lisätä työperäistä maahanmuuttoa tulevalla hallituskaudella3.5.2023 06:30:00 EEST | Tiedote
Kauppakamarikyselyn tuloksista selviää, että koko maan osalta lähes 84 % yrityksistä piti työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä. Lapissa asia koettiin hieman muuta maata tärkeämmäksi ja Lapissa on Suomen keskiarvoa ahkerammin rekrytoitu työvoimaa ulkomailta.
Suomen ja Norjan välisestä taksiliikenteestä neuvotellaan sopimusta31.3.2023 08:07:00 EEST | Tiedote
Suomen ja Norjan väliltä puuttuu virallinen sopimus maiden välisestä taksiliikenteestä. Taksiliikennesopimus on parhaillaan liikenne- ja viestintäministeriön valmistelussa. Vastaava sopimus on jo olemassa Ruotsin kanssa.
Yritysverojärjestelmä on pidettävä kansainvälisesti kilpailukykyisenä – Lapin kauppakamari kannattaa erityistalousaluekokeilua 30.3.2023 08:07:00 EEST | Tiedote
Keskuskauppakamari ja alueelliset kauppakamarit vetoavat, ettei yritysten verotusta kiristetä seuraavalla hallituskaudella. Pysyvälle kasvu-uralle pääsy edellyttää kauppakamarien mukaan rakenteellisiin ongelmiin tarttumista. Suomessa on oltava kansainvälisesti kilpailukykyinen toimintaympäristö ja uusia kokeiluja tarvitaan. Lapin kauppakamari kannattaakin erityistalousaluekokeilua.
Lapissa ilmastotoimet nähdään taloudellisesti kannattavina23.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Vastuullisuus, toimien taloudellinen kannattavuus ja mainehyöty ovat syitä, jotka ovat saaneet suomalaisyritykset tarttumaan ilmastotyöhön. Kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä selviää, että noin 90 % kaikista yrityksistä kertoo tehneensä ilmastotoimia. Lapissa vain 6 % vastaajista kertoo, ettei ole tehnyt mitään ilmastotoimia.
Rajat auki vihreälle siirtymälle – raportti ehdottaa ratkaisuja siirtymän vauhdittamiseen15.2.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Pohjoisen alueen investointipotentiaali on yhteensä 160 miljardia euroa, ja on arvioitu, että suurin osa potentiaalista löytyy vihreästä siirtymästä. Lapin kauppakamarin raportin mukaan siirtymän etenemistä hidastavat työvoiman riittämättömyys, liikenneinfrastruktuuriin ja sääntelyyn liittyvät pullonkaulat. Ratkaisuksi tarjotaan pohjoisen alueen maarajat ylittävää yhteistyötä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme