Etelä-Savon ELY-keskus

Oletko aikeissa ruopata rantaasi?

Jaa

Vesien virkistyskäyttökauden lähestyessä ruoppauksiin liittyvät asiat ovat taas ajankohtaisia. Suunnitelmallisuus ja riittävä ennakointi on tärkeää ennen työn toteutusta. Kevään osalta alkaa olla viime hetket asiasta ilmoittamiselle.

Ruopattua rantaa. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.
Ruopattua rantaa. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.

Ruoppaustöistä tulee ilmoittaa etukäteen ELY-keskukseen ja vesialueen omistajalle

Suunnitteletko ruoppaustöitä vielä tälle keväälle? Mikäli vastaus on kyllä, muista tehdä ilmoitus ELY-keskukselle ja vesialueen omistajalle vähintään 30 vuorokautta ennen töiden aloittamista.

Ilmoituksen perusteella ELY-keskus arvioi tapauskohtaisesti hankkeen lupatarpeen. Tilavuudeltaan yli 500 m3 ruoppaus tarvitsee aina vesilain mukaisen luvan aluehallintovirastolta. Lupa vaaditaan myös esimerkiksi silloin, jos ruoppaus aiheuttaa kohdealueella luonnon ja sen toiminnan vahingollista muuttumista tai haittaa kalakantoja.

Ruoppauksia voi pääsääntöisesti toteuttaa vain virkistyskäyttökauden ulkopuolella, eli 1.9.–30.4. välisenä aikana. Ruoppauksella tarkoitetaan maa-aineksen ja lietteen koneellista poistamista vesialueen pohjasta.

Ruoppausmassojen läjityskin vaatii tarkkuutta

Ylös kaivettuja ruoppausmassoja ei saa läjittää toisen maa-alueelle tai vesijätölle ilman omistajan suostumusta, eikä vesialueelle ilman aluehallintoviraston myöntämää lupaa. Ruoppausmassojen läjitys tulee toteuttaa siten, että ne eivät pääse takaisin vesistöön esimerkiksi sateen, aallokon tai tulvan myötä. Läjitysalue ja työstä aiheutuneet jäljet tulee siistiä ympäristöön sopivaksi.

Vältä konfliktit olemalla avoin ja suunnitelmallinen

Ruoppauksen kohteena olevan vesialueen omistajalle pitää muistaa ilmoittaa. Rantakiinteistön omistaja saattaa monesti ajatella, että oman rannan läheisyydessä oleva vesialue kuuluu hänen hallintaansa. Vesialue ja rannassa mahdollisesti oleva vesijättö ovat kuitenkin tyypillisesti osakaskunnalle kuuluvaa yhteistä vesialuetta, joka ei kuulu rantakiinteistöön.

Ruoppaustyön toteuttamisesta on tärkeää keskustella ja sopia myös lähinaapureiden kanssa väärinymmärrysten ja riitojen välttämiseksi. On hyvä muistaa, että ruoppauksen toteuttaja on vastuussa hankkeen lainmukaisuudesta ja mahdollisesti aiheuttamistaan haitallisista seurauksista.

Miten ilmoitetaan?

Ruoppausilmoituksen tekemisessä suositellaan käyttämään ymparisto.fi -verkkopalvelun sähköistä ilmoituslomaketta. Ilmoituksen tekeminen on maksutonta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Petri Nieminen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 211, petri.nieminen(at)ely-keskus.fi

Vesitalousasiantuntija Tarmo Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 031, tarmo.muuri(at)ely-keskus.

Kuvat

Ruopattua rantaa. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.
Ruopattua rantaa. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon Natura 2000 -alueilla inventoidaan metsäisiä luontotyyppejä18.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Kesän 2022 aikana Etelä-Savon Natura 2000 -alueilla selvitetään, löytyykö alueilta suojelua vaativia metsäisiä luontotyyppejä. Inventoinnit kohdistuvat ensisijaisesti alueille, joiden toteutustapa valtioneuvoston päätöksessä on jokin muu kuin luonnonsuojelulaki. Etelä-Savossa pääpaino on Pihlajavedellä, mutta vähäisempiä selvitystarpeita on tunnistettu myös viidellä muulla Natura 2000-alueella, joita ovat Kyyvesi, Puulavesi, Lietvesi, Luonteri ja Kakonsalon järvialue.

Etelä-Savon ELY-keskuksen E-vastuualueen johtajan virkaa haki 23 henkilöä12.5.2022 11:31:50 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskuksen Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtajan virkaa haki määräaikaan 5.5.2022 mennessä 23 henkilöä. Kaksi hakijoista ei halunnut nimeään julkisuuteen. Virka täytetään enintään viiden vuoden määräajaksi 1.8.2022 alkaen. Nimityspäätöksen tekee työ- ja elinkeinoministeriö. Virkaan valittava vastuualueen johtaja toimii yhdessä muiden toimijoiden kanssa alueen elinvoiman edistäjänä, yritysten uudistumisen, kasvun ja kansainvälistymiskyvyn vahvistajana sekä työvoiman kohtaannon, osaamisen ja osaavan työvoiman saatavuuden edistäjänä. Johtaja johtaa vastuualuetta ja vastaa erityisesti ohjaavien ministeriöiden ja keskushallinnon virastojen kanssa sovittujen tulostavoitteiden saavuttamisesta.

Suojele harjuluonnon monimuotoisuutta - älä poimi, tallaa tai siirrä rauhoitettua kangasvuokkoa3.5.2022 09:21:02 EEST | Tiedote

Kangasvuokko on kevään ensimmäisiä kukkivia kasveja, jota voit päästä ihailemaan harjuilla ja kuivilla, valoisilla kankailla. Laji on rauhoitettu jo vuonna 1952, mutta rauhoituksesta huolimatta laji on vähentynyt. Viimeisimmässä Suomen lajien punaisessa kirjassa laji listattiin vaarantuneeksi. Asutuksen läheisyydessä kangasvuokkoa uhkaa rakentaminen, tallaaminen ja edelleen myös kasvien poiminen ja siirtäminen puutarhoihin. Luonnossa kasvavat kangasvuokot tulee jättää rauhaan yhteisesti ihailtaviksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme