Säteilyturvakeskus (STUK)

Olkiluodon häiriötilanne – laitos on vakaassa tilassa

Jaa

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen 2. yksikössä tapahtui tänään klo 12.22 pikasulkuun johtanut vakava häiriö, joka mahdollisesti johtui laitoksen reaktoriveden puhdistusjärjestelmän vikaantumisesta. Tilanne on nyt vakaa ja laitos turvallisessa tilassa. Laitokselta ei ole päässyt säteilyä ympäristöön.

Olkiluodon häiriötilanteen takia ei ole tarvetta suojaustoimille. Laitosalueen ulkopuolella ei ole vaaraa eikä laitokselta ole odotettavissa päästöä. Joditablettia ei pidä ottaa, eikä sisälle suojautumista tarvita. Säteilytilanne laitoksen ympäristössä on normaali.

Laitoksen häiriötilanne käynnistyi säteilymittausjärjestelmien mitattua kohonneita säteilytasoja laitoksen sisällä. Kohonneita säteilyarvoja mitattiin tilassa, jossa säteilytasot ovat normaalinkin käytön aikana korkeat, eikä tilassa tämän vuoksi työskennellä. Voimayhtiön työntekijät eivät ole altistuneet säteilylle eikä tapahtumasta seurannut henkilövahinkoja.

Tapahtuman yhteydessä laitoksen suojarakennus eristettiin, millä varmistettiin laitoksen ja ympäristön turvallisuus. Sekä voimayhtiö että STUK käynnistivät valmiusorganisaation toiminnan valmiussuunnitelman mukaisesti. Tapahtumassa ei ole viitteitä polttoainevuodosta eikä laitoksen sisällä ole enää poikkeuksellisia säteilytasoja.

Kyseessä on poikkeuksellinen tapahtuma. Laitoksen turvajärjestelmät toimivat suunnitellusti, minkä vuoksi riski työntekijöiden tai ympäristön säteilyaltistukselle on ollut pieni.

”STUK käynnisti valmiustoiminnan välittömästi täydessä laajuudessa, koska laitoksen sisällä mitattiin poikkeuksellisia säteilytasoja. STUKissa noin 80 ihmistä seuraa tilanteen kehittymistä, mutta emme näe akuuttia uhkaa”, toteaa Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana.

Säteilytilanne Suomessa tänään: https://www.stuk.fi/aiheet/sateily-ymparistossa/sateilytilanne-tanaan

STUK tiedottaa tilanteesta Twitterissä ja nettisivuilla.

STM:n ja STUKin tiedotustilaisuus 10.12.2020 klo 15.30
Siirry videokanavalle

Yhteyshenkilöt

STUK mediapalvelu 010 850 4761

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK antoi Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikölle käynnistysluvan16.12.2020 15:20:00 EETTiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) antoi tiistai-iltana 15.12. Teollisuuden Voima Oyj:lle (TVO) luvan käynnistää Olkiluodon ydinvoimalaitoksen torstaina 10.12. pikasulkuun mennyt ja kylmäseisokkiin ajettu voimalaitoksen kakkosyksikkö. TVO on selvittänyt tapahtuman syyt ja tehnyt tarvittavat tarkastukset ja huoltotyöt. Näin se on varmistanut, että turvallisuudelle tärkeät laitteet ja järjestelmät toimivat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme