Säteilyturvakeskus (STUK)

Olkiluoto 2 ajetaan kylmäseisokkiin häiriön syyn selvittämiseksi – tilanne Olkiluodossa on vakaa

Jaa

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen 2-yksikön tilanne on vakaa ja laitos ajetaan kylmäseisokkiin, jotta pikasulun aiheuttaneen häiriön syy voidaan selvittää. Säteilyturvakeskuksen tarkastajat valvovat tilannetta laitospaikalla.

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen 2-yksikköyksikössä tapahtui tänään klo 12.22 pikasulkuun johtanut vakava häiriö, joka mahdollisesti johtui laitoksen reaktoriveden puhdistusjärjestelmän vikaantumisesta. Säteilytason tilapäinen kohoaminen laitoksen sisällä johti täysimittaisen valmiustoiminnan aloittamiseen Säteilyturvakeskuksessa ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksella.

Laitokselta ei ole päässyt radioaktiivisia aineita ympäristöön eivätkä laitoksen työntekijät altistuneet säteilylle. STUKin säteilymittausauto ”HÄRKÄ” tekee huomenna varmentavia mittauksia Olkiluodon lähialueilla.

Tapahtuma ei vaikuta Olkiluoto 1-yksikön toimintaan tai Olkiluoto 3-yksikön rakentamiseen. Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa on kaksi käyvää laitosyksikköä (OL1 ja OL2) sekä käyttöönottovaiheessa oleva kolmas yksikkö (OL3).

Olkiluoto 2 -yksiköllä edessä on seisokki, jonka pituudesta ei tässä vaiheessa ole tietoa.

”Teollisuuden Voiman täytyy selvittää päivän tapahtumat perinpohjaisesti, sillä toiminnanharjoittaja on vastuussa ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta. Säteilyturvakeskus jatkaa tilanteen seuraamista. Laitos käynnistetään vasta kun turvallisuus on varmistettu”, toteaa Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana.

STUK tiedottaa asiasta lisää huomenna aamulla, mikäli tilanne ei yön aikana oleellisesti muutu.

Yhteyshenkilöt

STUK mediapalvelu 010 850 4761

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK antoi Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikölle käynnistysluvan16.12.2020 15:20:00 EETTiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) antoi tiistai-iltana 15.12. Teollisuuden Voima Oyj:lle (TVO) luvan käynnistää Olkiluodon ydinvoimalaitoksen torstaina 10.12. pikasulkuun mennyt ja kylmäseisokkiin ajettu voimalaitoksen kakkosyksikkö. TVO on selvittänyt tapahtuman syyt ja tehnyt tarvittavat tarkastukset ja huoltotyöt. Näin se on varmistanut, että turvallisuudelle tärkeät laitteet ja järjestelmät toimivat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme