Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Oma ilmanlaatu - äänestä ja vaikuta Helsingin ilmanlaatuun

Jaa

Oma ilmanlaatu on osallistuvan budjetoinnin ideaan pohjautuva kokeilu, jossa helsinkiläiset voivat esittää ideoita ja äänestää ilmanlaadun parantamiseen tähtäävistä toimenpiteistä. Tavoitteena on parantaa Helsingin ilmanlaatua tarjoamalla tietoa ja keinoja siitä, miten jokainen voi vähentää omia ilmanlaatua heikentäviä päästöjään. Kokeilu on osa Healthy Outdoor Premises for Everyone HOPE -hanketta.

Oma ilmanlaatu -kokeilussa asukkaat saavat tietoa ja vinkkejä omien arjen valintojen vaikutuksista ilmanlaatuun. Kuva: Jussi Hellsten, Helsinki Marketing
Oma ilmanlaatu -kokeilussa asukkaat saavat tietoa ja vinkkejä omien arjen valintojen vaikutuksista ilmanlaatuun. Kuva: Jussi Hellsten, Helsinki Marketing

Oma ilmanlaatu -kokeilu toteutetaan HOPE-hankkeen kohdealueilla Jätkäsaaressa, Vallilassa ja Pakilassa. Näiden kaupunginosien asukkaat voivat marraskuun ajan äänestää oman asuinalueensa haasteisiin räätälöidyistä ilmanlaatua parantavista toimenpiteistä. Toimenpiteet on suunniteltu kunkin alueen erityisiä haasteita silmällä pitäen yhdessä HOPE-hankkeen asiantuntijoiden kanssa.

Äänestyksessä eniten ääniä saaneet toimenpiteet toteutetaan vuoden 2021 aikana.

”Oma ilmanlaatu -kokeilun tarkoituksena on mahdollistaa ennakkoluuloton kokeileminen, yhteiskehittäminen ja yhteinen oppiminen. Mukanaolevat kaupunginosat toimivat kokeilualustoina. Yhdessä ja jokainen omilla valinnoillamme voimme kehittää Helsingistä entistäkin paremman paikan elää ja asua kaikille”, toteaa Jussi Kulonpalo, HOPE-hankkeen projektipäällikkö Helsingin kaupungin elinkeino-osastolta.

Äänestäminen tapahtuu Oma ilmanlaatu -verkkosovelluksessa 2.11.-30.11.2020. Sovelluksessa jokainen voi tarkastella omien arjen valintojen vaikutusta ilmanlaatua heikentävien päästöjen muodostumiseen. Lisäksi palvelusta löytyy tietoa ja käytännön vinkkejä omien päästöjen vähentämiseen.

Äänestäminen ei vaadi rekisteröitymistä tai tunnistautumista. Sovellus toimii sekä mobiililaitteella että nettiselaimella. Palvelun toteutuksesta vastaa UseLess, hiilijalanjälkilaskentaan erikoistunut helsinkiläinen startup-yritys.

Press release in English in attachment.

Lisätiedot

Projektipäällikkö Jussi Kulonpalo
Helsingin kaupunki, elinkeino-osasto
+358 40 569 2561
jussi.kulonpalo@hel.fi

Oma ilmanlaatu-kokeilu 

Healthy Outdoor Premises for Everyone HOPE -hanke 

UIA HOPE -hanke (Urban Innovative Action – Healthy Outdoor Premises for Everyone) kehittää uutta ilmanlaadun täsmätietoa ja sen innovatiivista hyödyntämistä kaupunginosa- ja asukastasolla. Ilmanlaatua mitataan sekä kiinteästi asennetuilla mittalaitteilla että asukkaille jaettavilla kannettavilla ilmanlaatusensoreilla. HOPE-hankkeessa etsitään ratkaisuja ilmanlaadun parantamiseen Helsingissä ja marraskuussa 2020 otetaan käyttöön osallistavan budjetoinnin kokeilumalli, jossa kohdealueiden asukkaat vaikuttavat parhaimpien keinojen valintaan. Hanketta toteutetaan Helsingissä Jätkäsaaressa, Vallila-Kumpula-alueella sekä Pakilan seudulla. HOPE-hanke on Euroopan aluekehitysrahaston Urban Innovative Actions –instrumentin rahoittama.

Tiedotteen lähetti:

Johanna Snellman
viestintäasiantuntija
kaupunginkanslia, viestintä
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi 

Avainsanat

Kuvat

Oma ilmanlaatu -kokeilussa asukkaat saavat tietoa ja vinkkejä omien arjen valintojen vaikutuksista ilmanlaatuun. Kuva: Jussi Hellsten, Helsinki Marketing
Oma ilmanlaatu -kokeilussa asukkaat saavat tietoa ja vinkkejä omien arjen valintojen vaikutuksista ilmanlaatuun. Kuva: Jussi Hellsten, Helsinki Marketing
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uusi startup-yritysten kiihdytyspalvelu aloittanut toimintansa – Helsinki haluaa auttaa yrityksiä kasvamaan4.12.2020 12:36:20 EETTiedote

Helsingin kaupunki on aloittanut uuden liiketoiminnan kehitys- ja valmennuspalvelun. Se on kohdistettu kansainvälisille markkinoille tähtääville hautomo- ja kiihdytysvaiheen startup-yrityksille. Etenkin alkuvaiheen startup-yritykset kaipaavat usein pitkäaikaista tukea toimintansa käynnistämiseen ja NewCo Accelerator –niminen palvelu on luotu täyttämään tätä palveluntarvetta. Kiihdyttämön palvelut ovat ilmaisia ja yritykset voivat hakeutua niihin koska tahansa.

Helsinki Education Hubista tulee ainutlaatuinen oppimisen innovaatiokeskus3.12.2020 10:50:00 EETTiedote

Helsinki haluaa olla maailman oppimisen pääkaupunki. Ensi vuonna kaupungin keskustassa toimintansa aloittava Helsinki Education Hub on konkreettinen askel kohti tätä tavoitetta. Se yhdistää ensimmäisenä maailmassa oppimisen ja koulutuksen start up -yritykset, suomalaisen pedagogisen osaamisen, innovatiivisen oppimisympäristön ja akateemisen tutkimuksen yhtenäiseksi maailmanluokan vientituotteeksi.

Helsinkiläisten huolestuneisuus koronan vaikutuksista kasvanut keväästä3.12.2020 09:00:00 EETTiedote

Lähes puolet helsinkiläisistä on huolissaan koronapandemian vaikutuksista omalle perheelle tai lähisuvulle, selviää uusimmasta Helsinki-barometristä. Tämä on suurempi osuus kuin vastaavassa kyselyssä keväällä. Kyselyaineisto koottiin puhelinhaastatteluilla ajanjaksolla 9.10.–6.11., joten tuloksissa ei näy vielä uusimman tautitilanteen vaikutus. Kyselyn tuloksia analysoidaan tarkemmin tuoreessa Kvartti-verkkolehden artikkelissa.

Helsinki ottaa käyttöön .helsinki-verkko-osoitteet – testbed.helsinki-sivusto kokoaa kaupungin tarjoamat kokeilu- ja kehitysmahdollisuudet2.12.2020 11:10:00 EETTiedote

Helsingin kaupunki avaa 2. joulukuuta 2020 ensimmäisen .helsinki-päätteisen verkkosivuosoitteen. Uusien .helsinki-sivujen tavoitteena on parantaa Helsingin kaupungin verkkopalveluiden löydettävyyttä ja asiakaslähtöisyyttä. Ensimmäisenä uutena sivustona avautuu Helsingin kokeilualustatoimintaa esittelevä testbed.helsinki. Sivustolle kootaan keskeiset tiedot niistä mahdollisuuksista, joita yrityksillä on testata tuotteitaan yhteistyössä kaupungin kanssa. Uudet innovaatioiden kokeilualustat liittyvät Helsingissä muun muassa terveyteen ja hyvinvointiin, oppimisympäristöihin, puhtaisiin ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin sekä liikkumiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme