Omaishoitajaliitto ry

Omaishoitajaliitto: ilman lisäresursseja omaishoitajat kantavat kotihoidon kuorman

Jaa

Omaishoitajaliitto pitää kotihoidon uudistamista erittäin tarpeellisena, mutta tähdentää, että ilman lisäresursseja omaishoitajien taakka vain kasvaa.

Vanhuspalveluiden uudistuksen toisessa vaiheessa on linjattu avo- ja kotihoidon periaatteita.

Palvelusuunnitelmista tulee nykyistä sitovampia, valvontaa on lisätty ja esimerkiksi kotihoitoa on annettava tarvittaessa ympärivuorokautisesti.

Omaishoitajaliitto pitää tavoitteita hyvinä, mutta niihin osoitettua 45 miljoonan euron vuosirahoitusta alimitoitettuna.

Työvoimapulasta kärsivä kotihoito vaatii peruskorjausta. Käytännössä kotihoito ei toimi edes nykyisellä tasolla ilman omaishoitajia. Vaarana on, että taakka vain kasvaa, kun väestö ikääntyy.

– Olemme jo pitkään esittäneet kansallisen omaishoito-ohjelman päivittämistä. Omaishoito tulee ottaa paremmin huomioon tässä vanhuspalveluiden uudistuksen toisessa vaiheessa, sanoo Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen.

Yli 350 000 suomalaisella on sitova omaishoitovastuu. Kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omaishoitajien ja muiden läheisten vastuulla.

– Kyse on esimerkiksi työssä käyvästä tyttärestä, joka huolehtii ikääntyvästä vanhemmastaan. Omaishoito koskettaa koko väestöä yhä laajemmin ja näkyy sosiaali- ja terveystoimen lisäksi monilla muillakin yhteiskuntapolitiikan alueilla. Siksi omaishoitoakin pitää kehittää kokonaisuutena, Tervonen sanoo.

Viime aikoina on esitetty uutta eläkeuudistusta työurien pidentämiseksi. Jo nykyisin lähes jokainen suomalainen kohtaa omaishoitotilanteen työikäisenä. Eläkeiän nosto lisäisi ja pidentäisi näitä tilanteita entisestään.

Omaishoitajaliitto pitääkin omaishoitoa yhtä tärkeänä osana työn ja perhe-elämän yhteensovittamista kuin lasten päivähoitoa ja perhevapaita.

Pyrkimys kotihoidon uudistamiseksi on askel oikeaan suuntaan, kunhan kunnille annetaan realistiset mahdollisuudet saada kotihoito toimimaan koko maassa niin kuin se on tarkoitettu. Nykyisinkin palveluiden taso vaihtelee kunnittain suuresti.

Kotihoidon ammattilaisten on saatava tehdä työtään eettisesti kestävästi. Yhtä tärkeää on huolehtia siitä, ettei omaishoitovastuu kasva kohtuuttomaksi. Omaishoitajan on voitava itse valita, millaisen vastuun hän on valmis ottamaan läheisensä hoidosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Puheenjohtaja Sari Raassina, sp: sari.raassina@gmail.com, puh. 050 523 2808
Toiminnanjohtaja Sari-Minna Tervonen, sp: sari.tervonen@omaishoitajat.fi, puh. 050 368 4554

Tietoja julkaisijasta

Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajaliitto ry
Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki

020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi

Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä. www.omaishoitajat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

Mummot ja papat kutsuvat äänestämään: Ihmisarvo näkyviin vanhuspalveluissa7.1.2022 09:11:53 EET | Tiedote

Aluevaaleilla valittavat valtuutetut ovat paljon vartijana ikääntyneiden ihmisten palveluiden järjestämisessä hyvinvointialueilla. Kun sairaudet heikentävät ikääntyneiden ihmisten omaehtoista arkiselviytymistä, on varmistettava hoidon ja huolenpidon saatavuus. Palveluiden laatuun on myös panostettava – annettiinpa niitä kotiin, palveluasumiseen tai laitoksessa asuville ikääntyville ihmisille. Kysymys on ihmisoikeuksista ja ihmisarvosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme