Omaishoitajaliitto vaatii: Omaishoidon kehittämiseen kansallinen strategia
Omaishoidon kehittämisen tulee olla keskiössä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sosiaaliturvan uudistuksissa.

Omaishoitajaliitto vaatii kansallisen omaishoitostrategian päivittämistä 2020-luvulle.
Vuonna 2014 sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä julkaisi hyviä linjauksia sisältävän kansallisen omaishoidon kehittämisohjelman. Kuitenkin vain muutamat ohjelman ehdotukset ovat toteutuneet.
Jotta omaishoitajia koskeva eriarvoistumiskehitys saadaan korjattua, tarvitaan rakenteellisia muutoksia ja kokonaisuudistusta. Suunnitellut sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sosiaaliturvan uudistukset ja työlainsäädännön sekä työelämän rakenteiden kehittäminen ovat avainpaikkoja, joissa voidaan varmistaa riittävät tukimuodot omaishoitajille niin palveluissa kuin sosiaali- ja eläketurvassa.
Tiukempaa ohjausta valtiolta
Omaishoitajaliitto peräänkuuluttaa valtiolta tiukempaa ohjausta, jotta omaishoidon kehittämiseen kohdennetut resurssit ohjautuvat kunnissa tarkoituksensa mukaisesti.
Omaishoidon tuen myöntämisen ja soveltamisen käytännöt vaihtelevat kuntien välillä suuresti ja asettavat omaishoitoperheet eriarvoiseen asemaan. Tällä hetkellä omaishoidon tukijärjestelmä ei ota huomioon kasvavaa ikääntymiskehitystä, esimerkiksi etäomaishoitajien tilanteita, eikä turvaa riittävästi yksilöllisiä tukitoimia erilaisille omaishoitoperheille.
Sopimusomaishoidon ulkopuolelle jää yhä enemmän henkilöitä, jotka usein ansiotyönsä ohessa kantavat sitovaa vastuuta lähimmäisestään ja jotka tarvitsisivat tukea, jota vain sopimuksen mukainen omaishoito sisältää.
Viralliseen laitoshoitoon on tehty hoitajamitoitus laadun turvaamiseksi. Myös omaishoitoa tukevaan avo- ja kotihoitoon tarvitaan henkilömitoitus ja laadun varmistamista.
Omaishoito osaksi palvelujärjestelmää
Asianmukaisesti autettuna ja tuettuna omaishoitajat ja läheiset vähentävät merkittävästi yhteiskunnalle kuluja aiheuttavan raskaamman hoidon tarvetta.
Omaishoitajayhdistysten matalan kynnyksen ohjaus, tuki ja ryhmätoiminta täydentävät julkisen vastuulla olevia palveluita. Tämä vertaisuuteen perustuva toiminta on nivottava kunnissa ja maakunnissa sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuuteen, mikä vapauttaa julkista resurssia vaativampaan auttamistyöhön.
Omaishoitoa tulee tarkastella osana suomalaista hoivapalvelujärjestelmää. Omaishoitajien tukemiseen tarvitaan resursseja ja omaishoidolle on uudistusten yhteydessä luotava tunnustettu ja turvattu paikkansa hoivajärjestelmän kokonaisuudessa.
Sari Raassina jatkaa liiton puheenjohtajana
Omaishoitajaliiton syyskokous valitsi 8.10. erikoislääkäri Sari Raassinan jatkamaan liiton puheenjohtajana toiselle kaksivuotiskaudelle 2021–2022.
Liiton hallituksen jäseniksi valittiin kaksivuotiskaudelle omaishoidon kokemusasiantuntija Hannu Koivula, KM, yksikönjohtaja (eläkkeellä) Mali Soininen, TM Ritva Särkkä sekä TtT, dosentti Tarja Välimäki.
Hallituksessa jatkavat kaksivuotiskautensa toiseen vuoteen OTT, professori Laura Kalliomaa-Puha, KM, SHO Raija Kontiosalo, TtM, hoito- ja hoivapalvelupäällikkö Marko Niiranen, omaishoitaja Sari Riskumäki ja VTL, työelämäprofessori Oona Ylönen.
Lisätietoja
Puheenjohtaja Sari Raassina, sari.raassina@gmail.com, puh. 050 523 2808
Toiminnanjohtaja Sari-Minna Tervonen, sari.tervonen@omaishoitajat.fi, puh. 050 368 4554
Omaishoito lukuina
Pääasiallisia auttajia noin 350 000 henkeä
Sopimusomaishoitajia lähes 50 000 henkeä
Hoivasta noin 80 prosenttia on läheisten vastuulla
Lue lisää omaishoidosta: www.omaishoitajat.fi/omaishoidon-tietopaketti/mita-on-omaishoito
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki
020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi
Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry
Vähäinen liikunta haastaa omaishoitajien hyvinvointia31.3.2022 11:00:50 EEST | Tiedote
Omaishoitoperheiden arjessa on useita tekijöitä, jotka estävät omaishoitajaa pitämästä huolta omasta hyvinvoinnistaan ja liikkumisestaan. Omaishoitajat ohittavat helposti omat terveydelliset tarpeensa laittaessaan muun perheen ja apua tarvitsevan läheisen tarpeet omiensa edelle.
Joka kolmas työssäkäyvä pitää huolta läheisestään ansiotyön ohessa10.3.2022 09:50:24 EET | Tiedote
Omaishoidon ja työelämän yhteensovittaminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Viikolla 11 Omaishoitajaliitto nostaa esille omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamiseen liittyviä kysymyksiä sosiaalisen median kanavilla. Aihetunnisteena on #ruuhkavuodet.
Mummot ja papat kutsuvat äänestämään: Ihmisarvo näkyviin vanhuspalveluissa7.1.2022 09:11:53 EET | Tiedote
Aluevaaleilla valittavat valtuutetut ovat paljon vartijana ikääntyneiden ihmisten palveluiden järjestämisessä hyvinvointialueilla. Kun sairaudet heikentävät ikääntyneiden ihmisten omaehtoista arkiselviytymistä, on varmistettava hoidon ja huolenpidon saatavuus. Palveluiden laatuun on myös panostettava – annettiinpa niitä kotiin, palveluasumiseen tai laitoksessa asuville ikääntyville ihmisille. Kysymys on ihmisoikeuksista ja ihmisarvosta.
Työssäkäyvien hoivakuorma kasvaa, lainsäädäntöä päivitettävä22.11.2021 08:03:32 EET | Tiedote
Suomen tulee lähitulevaisuudessa pystyä ratkaisemaan, miten iäkästä tai sairasta läheistään hoitavien työikäisten ihmisten hoivavastuita helpotetaan ja jaksaminen työmarkkinoilla turvataan.
Omaishoitajien viikolla tartutaan työikäisten hoivakuormaan11.11.2021 15:09:57 EET | Tiedote
Ruuhkavuodet eivät lopu pikkulapsiaikaan. Yli 700 000 suomalaista eli joka kolmas työssäkäyvä hoitaa läheistään ansiotyön ohessa. Hoivatilanne voi olla hyvin kuormittava. Silloin jaksamisen tueksi tarvitaan järjestelyitä sekä yksityiselämässä että työssä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme