Omaishoitajan alkoholin käyttö puheeksi

Omaishoitajan päihteiden käyttö voi olla sosiaali- ja terveysalan ammattilaiselle aihe, joka on vaikea ottaa puheeksi asiakkaan kanssa. Monet ammattilaiset kokevat aiheen äärellä epävarmuutta ja neuvottomuutta.
Suomessa omaistaan hoitaa pääasiallisessa auttamisvastuussa jopa 350 000 ihmistä. Heistä noin 50 000:lla on sopimus omaishoidon tuesta kotikunnan kanssa. Väestön ikääntyessä joukko kasvaa.
Omaishoitajaliiton uusi Ota päihteet puheeksi -työkalu on tehty ammattilaisten tueksi tilanteisiin, joissa omaishoitajan mahdollinen päihteidenkäyttö huolettaa. Omaishoitajia kohtaavat työssään mm. kotihoidon työntekijät, terveyskeskuslääkärit, omaishoidon ohjaajat ja sosiaalityöntekijät.
Työkalu julkaistaan tänään 4.5.2021, päihderiippuvaisten läheisten päivän aattona.
“Alkoholin ja muiden päihteiden käytöstä ja niiden vaikutuksista hyvinvointiin on hyvä jutella ihan jokaisen omaishoitajan kanssa. Kohtuutta runsaampi alkoholin käyttö lisää aina haasteita omaishoitotilanteessa. Silloin vaakalaudalla voi olla sekä omaishoitajan että hoidettavan terveys ja turvallisuus”, sanoo koordinaattori Elina Koponen Omaishoitajaliitosta.
Tiivis työkalu sisältää helposti lähestyttäviä vinkkejä aiheen puheeksi ottamiseen, ennaltaehkäiseviin keskusteluihin ja omaishoitoperheen tukemiseen muutoksessa. Materiaalin voi ladata ammattilaisten käyttöön maksutta Omaishoitajaliiton verkkosivuilta.
Työkalu on syntynyt Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hankkeessa. Työkalun kehittämiseen on osallistunut omaishoidon ja päihdetyön ammattilaisia A-klinikkasäätiöstä, EHYT ry:stä, Helsingin kaupungilta, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:stä, Raahen Psyyke ry:stä, Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymästä, Raahen seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:stä ja Raahen seurakunnasta sekä aiheen kokemusasiantuntijoita.
Omaishoitajan arjessa on runsaasti kuormitustekijöitä
Omaishoitajien päihteiden käytön yleisyydestä ei ole saatavilla tarkkaa tutkimustietoa. Tiedetään kuitenkin, että omaishoidossa esiintyy runsaasti kuormitustekijöitä, jotka voivat lisätä päihteiden käytön riskiä.
Sitova hoiva voi kuormittaa omaishoitajaa fyysisesti ja psyykkisesti, kaventaa sosiaalisia suhteita ja muuta elämää sekä heikentää toimeentulon edellytyksiä. Päihteistä saatetaan etsiä apua rentoutumiseen, ja niiden avulla voidaan yrittää päästä hetkeksi irti arjesta. Harmittomalta tuntuvasta päihteiden käytöstä voi tulla salakavalasti haitallinen tapa.
Omaishoitajuus ei ole este kohtuulliselle alkoholin käytölle. Tarkkaa rajaa kohtuullisen ja haitallisen alkoholin käytön välille on kuitenkin hankala asettaa.
Juomatapatutkimuksen (THL 2016) mukaan yli puoli miljoonaa suomalaista juo yli riskirajojen, ja heillä on kohonnut pitkäaikaisten terveyshaittojen riski. Ikääntyneiden ja erityisesti ikääntyneiden naisten alkoholin käyttö on lisääntynyt ja arkipäiväistynyt viime vuosikymmeninä. Yhä harvempi ikäihminen on raitis.
“Päihteiden haitallinen käyttö ei tavallisesti näy ulospäin. Päihteiden käyttöä voi olla missä elämäntilanteessa tahansa, yhtä hyvin iäkkäällä puolison hoitajalla kuin työssäkäyvällä erityislapsen omaishoitajalla. Siksi haluamme kannustaa ammattilaisia keskustelemaan alkoholista ja muista päihteistä jokaisen omaishoitoperheen kanssa”, Elina Koponen sanoo. “Keskustelun avaaminen vaikeasta aiheesta on usein parasta huolenpitoa.”
Lataa Ota päihteet puheeksi -työkalu pdf-muodossa Omaishoitajat.fi -verkkosivuilta.
Sosiaali- ja terveysalan työyhteisöille:
Tilaa Ota päihteet puheeksi -etäinfo!
Tilaa meiltä 15 minuutin etäinfo työyhteisöllesi!
Esittelemme lyhyesti työkalun ja ehdimme vastata myös pariin kysymykseen.
Etäinfoja on saatavilla rajatusti.
Lisätietoa:
Elina Koponen, koordinaattori, elina.koponen@omaishoitajat.fi, puh. 020 7806 589
Kaisa Parviainen, kehittämispäällikkö, kaisa.parviainen@omaishoitajat.fi, puh. 020 7806 512
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki
020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi
Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi ja tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa eläviä henkilöitä. Kuppi nurin on Omaishoitajaliiton hanke päihdeongelman kanssa elävien omaishoitoperheiden tukemiseksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajat hoitavat terveytensä kustannuksella19.11.2024 07:02:00 EET | Tiedote
Ensi viikolla vietettävää valtakunnallista omaishoitajien viikkoa leimaa huoli omaishoitajien hyvinvoinnista ja toimintakyvystä. Kautta maan uutisoidaan suunnitelmista vähentää omaishoidon tukea. Palveluja karsitaan, vaikka monet omaishoitajat kertovat, että he eivät tälläkään hetkellä saa tarvitsemiaan palveluita – esimerkiksi heille lain mukaan kuuluvia vapaapäiviä.
”Kaipaan enemmän vapaata ja kunnon yöunia.”9.10.2024 12:26:45 EEST | Tiedote
Monen omaishoitajan lakisääteiset vapaat eivät toteudu toiveiden mukaisesti. Hoitotehtävää tukevissa palveluissa koetaan paljon vajeita. Sitova hoivavastuu rasittaa yleensä omaishoitajan terveyttä ja hyvinvointia. Lisäksi hoidettavalta läheiseltä puuttuvat usein suunnitelmat sen varalle, että omaishoitaja itse sairastuu äkillisesti.
Hoiva on joukkuelaji1.10.2024 07:34:56 EEST | Tiedote
Euroopan omaishoitajien päivää vietetään sunnuntaina 6.10. Päivän teemana on tänä vuonna Omaishoitajat hoidon kumppaneina – reiluutta omaishoitoon.
Työmarkkinoilla tarvitaan hoivaherätys29.4.2024 12:46:44 EEST | Tiedote
Omaishoitajaliitto kannustaa työmarkkinajärjestöjä lisäämään työehtosopimuksilla palkallisen lyhyen hoitovapaan mahdollisuutta työntekijän perheenjäsenen tai muun läheisen tarvitsemaan hoitoon.
Fair Care – Reiluutta omaishoitajille23.4.2024 07:55:54 EEST | Tiedote
Euroopassa on hoivakriisi. Väestö ikääntyy ja hoitajista on pulaa. Ikääntyneiden, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden hoito jää yhä useammin läheisten ja omaisten harteille. Omaishoitajaliitto vaatii, että seuraavalla kaudellaan Euroopan parlamentti panostaa läheis- ja omaishoitajien tukemiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme