Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

OmaStadi-hanke valmistumassa – kymmenen leikkipuistoa saa oman hyötypuutarhan

Jaa

Kymmeneen helsinkiläiseen leikkipuistoon istutetaan syötäviä kasveja, marjapensaita ja hedelmäpuita ”Syötäviä puistoja hyötykasveista” -OmaStadi-hankkeen myötä. Puutarhoista on lapsille iloa ja niitä hyödynnetään puistojen ympäristökasvatustyössä. Syötävät puutarhat istutetaan syyskuun aikana.

Leikkipuisto Ruoholahteen istutetaan hyötypuutarhaa. Kuva: Sami Kiema
Leikkipuisto Ruoholahteen istutetaan hyötypuutarhaa. Kuva: Sami Kiema

Aloite syötävistä puistoista oli asukasaktiivi Milla Karkulahden idea, jossa hän toivoi, että Helsingin maisemasuunnittelussa korvattaisiin koristeomenapuut, kirsikat ja syötäväksi kelpaamattomia marjoja tuottavat pensaat sellaisilla hedelmäpuilla ja marjapensailla, joiden satoa voi syödä.

Aihetta työstettiin kaupunkiympäristön projektisuunnittelija Elina Nummen kanssa. OmaStadi-hankkeen 50 000 budjetti riitti kokeiluun, jossa kymmeneen leikkipuistoon istutetaan viisi hedelmäpuuta, 10 marjapensasta, raparperia, mansikkaa ja yrttejä. Perheen palveluiden yksikkö valikoi leikkipuistot sellaisista puistoista, joilla oli intoa kokeiluun.

”Leikkipuistot ovat siksi turvallinen istutusympäristö, että niissä syötävät kasvit ovat ainakin osan aikaa valvovan silmän alla. Niistä on myös iloa ja hyötyä puistojen ympäristökasvatustyössä. Moni lapsi ei välttämättä ole koskaan nähnyt, miten ruoka kasvaa”, kertoo hanketta koordinoiva Elina Nummi.

Istutuksille tehtiin ensin sommitelma- ja lajivalikoimasuunnitelma. Kesäkuussa käytiin kaikissa kymmenessä puistossa ja henkilökunnan kanssa etsittiin sopivat istutuspaikat. STARA koordinoi istutustapahtumat, jotka ovat parhaillaan käynnissä. 

”Kestää jonkin aikaa, että hedelmäpuut tulevat satoikään. Marjapensaat tekevät satoa aikaisemmin ja yksivuotisia yrttejä leikkipuistoruuan ja välipalan maustamiseen voi kerätä pitkin kesää,” kertoo Nummi puutarhojen kasveista.

Leikkipuistot saavat tukea viljelyksien hoidossa aluetta hoitavilta urakoitsijoilta. Alkuvaiheen kastelu hoidetaan kaupungin toimesta etenkin sellaisissa puistoissa, missä se on hankala muuten toteuttaa.

Puutarhojen viereen tulee opastaulu, jossa kerrotaan syötävän puutarhan tarina. Puistot saavat myös ohjevihkosen, jossa kerrotaan istutettavista kasveista ja annetaan vinkkejä, miten niitä voi hyödyntää ympäristökasvatuksessa.

Puutarhan sato on tarkoitus korjata yhdessä lasten kanssa osana puistojen ympäristökasvatustoimintaa. Lapset saavat myös seurata sadon kypsymistä valokuvaten ja piirtäen. Pölyttäjähyönteisten viihtymisen voi turvata rakentamalla puutarhan lähelle hyönteishotellin osana Pelasta pörriäinen -kampanjaa.

Mukana olevat leikkipuistot:

  • Leikkipuisto Ruoholahti (istutettu)
  • Leikkipuisto Seppä Punavuoressa (istutettu)
  • Leikkipuisto Ulvila Munkkivuoressa: istutus 22.9. klo 10
  • Leikkipuisto Vähätupa Konalassa: istutus 22.9. klo 11.30
  • Leikkipuisto Lehdokki Pasilassa
  • Leikkipuisto Mustakivi Vuosaaressa
  • Leikkipuisto Nurkka Puistolassa
  • Leikkipuisto Kiiltotähti Laajasalossa
  • Leikkipuisto Arabia
  • Laikkipuisto Myllynsiipi Myllypurossa

Kaikki puutarhat istutetaan syyskuun loppuun mennessä.

Toimittajat ovat tervetulleita katsomaan puutarhojen istutusta tiistaina 22.9. leikkipuisto Ulvilaan klo 10 (Ulvilantie 17-19, Munkkivuori) tai leikkipuisto Vähätupaan kello 11.30 (Vähätuvantie 4, Konala).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elina Nummi
projektisuunnittelija
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 050 388 1410
elina.nummi@hel.fi

OmaStadi-aloitteen tekijä
Milla Karkulahti
puh. 044 500 1317
milla.karkulahti@gmail.com

Istutustyön koordinaattori
Sami Kiema
työnjohtaja
STARA
puh. 050 573 4719
sami.kiema@hel.fi

Kuvat

Leikkipuisto Ruoholahteen istutetaan hyötypuutarhaa. Kuva: Sami Kiema
Leikkipuisto Ruoholahteen istutetaan hyötypuutarhaa. Kuva: Sami Kiema
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 22.10.202022.10.2020 18:22:06 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 22.10.2020 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 5.11.2020. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 20.10.202020.10.2020 20:23:03 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 20.10.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme