Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Omatoimisella varautumisella voi suojautua monenlaisilta tulvahaitoilta

Jaa

Keskiviikon 31.3.2021 aikana Kyrönjoen ja Lapuanjoen virtaamien nousu oli suhteellisen maltillista, mutta jäät liikkuivat monin paikoin Ylistaron (Kyrönjoki) ja Lapuan taajaman (Lapuanjoki) alapuolella. Ylistaron alapuolelle muodostui päivän aikana useita pienempiä jääsumia ja pidempi jääpato Isonkyrön keskustaan ja siitä edelleen ns. vanhan kirkon lahteen. Vaikka jäät eivät ole toistaiseksi muodostaneet suurta jääpatoa, jonkin verran tulvahaittoja on tullut. Esimerkiksi Isossakyrössä tulvavedet nousivat muutamiin kellareihin.

Kyrönjoki, Isokyrö. Jäitä kertynyt vanhan kirkon edustalle 1.4.2021.
Kyrönjoki, Isokyrö. Jäitä kertynyt vanhan kirkon edustalle 1.4.2021.

Lapuanjoen tulvavesiä varastoidaan edelleen Hirvijärven tekojärveen ja Nurmonjoen latvajärviin. Kyrönjoella tulvavesien varastoiminen jatkuu varsinkin Kalajärven tekojärvellä. Pitkämön tekojärvi on jo lähes täynnä, eikä sen avulla voida enää merkittävästi pienentää Kyrönjoen tulvahuippua. Lapuanjoen vedenkorkeus Poutussa oli torstaina aamulla 27,80 m ja Kyrönjoella Nikkolassa oltiin tasolla 39,70 m. Kyrönjoen alaosalla Skatilassa virtaama on noussut tasolle 370 m3/s.

Ennusteiden mukaan Kyrönjoella on edelleen mahdollista, että vedenpinta nousee Nikkolassa tasolle 40,00 m, jolloin Kyrönjoen yläosan pengerrysalueiden tulvaluukut täytyy avata ja vettä päästää pengerretyille peltoalueille. Kylmenevä sää hidastanee veden nousua, joten tulvahuipun ajankohta voi olla joko tänään illalla, huomenna tai vasta ylihuomenna. Lapuanjoen Poutun ennuste näyttäisi todennäköisesti jäävän alle 28,40 m, jolloin tulvaluukkuja pengerrysalueille ei tarvitsisi avata. ELY-keskuksen ylläpitämän Kyrön- ja Lapuanjoen pengerrysalueiden tulvavaroituspalvelun kautta on jo lähetetty järjestelmään ilmoittautuneille ennakoivat varoitusviestit ja viestejä lähetetään tarpeen mukaan.

Vaasan eteläpuolen joet ovat pääsääntöisesti kääntynyt lievään laskuun. Lapväärtinjoella tulva on kääntymässä laskuun eikä haittoja ole ilmennyt. Maalahdenjoella ja Laihianjoella tulva alkaa nyt olla huipussaan. Vettä on levinnyt peltoaukeille ja paikoin pieniä teitä on poikki tulvaveden vuoksi. Koska vettä on melko laajoilla alueilla, niin vesipintojen lasku kestää useita päiviä.

Eri puolilla pohjalaismaakuntia lumien sulamisvedet ovat aiheuttaneet haittaa ja vaaratilanteita myös muuten kuin tulvivien jokien kautta. Esimerkiksi jäätyneiden ojien ja rumpujen vuoksi sulamisvettä on kertynyt myös sellaisiin paikkoihin, joissa tulvahaittoja ei aiemmin ole koettu. Asukkaiden ja maanomistajien onkin syytä varautua omatoimisesti, jotta kiinteistöjen haitat olisivat vältettävissä. Rummun kunnossapidosta ja mahdollisesti tarvittavasta rummun avaamisesta tai sulattamisesta vastaa tienpitäjä. Kiinteistökohtaisissa liittymärummuissa tämä tarkoittaa liittymän eli kiinteistön haltijaa.

Lisätietoja Twitterissä:

@tulvatpohjanmaa

@pinnanalta (SYKEn hydrologit)

@meteorologit (Ilmatieteen laitos)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus:

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806
Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
Yksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

Tulvakeskus / Suomen ympäristökeskus SYKE:

Tutkija Harri Myllyniemi, puh. 0295 251 439
Tutkija Kalle Sippel, puh. 0295 251 646
Hydrologi Panu Juntunen, puh. 0295 251 805

Kuvat

Kyrönjoki, Isokyrö. Jäitä kertynyt vanhan kirkon edustalle 1.4.2021.
Kyrönjoki, Isokyrö. Jäitä kertynyt vanhan kirkon edustalle 1.4.2021.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Viadukten i Kållby i Jakobstad öppnas för trafik (uppgiften om orten har korrigerats)22.9.2021 10:40:09 EEST | Tiedote

NTM-centralens och MPV-Infrarakennes entreprenad med korsningsbron på Kållbyvägen i Jakobstad (uppgiften om orten har korrigerats, bron ligger i Jakobstad, inte i Pedersöre) börjar bli färdig. Den nya bron längs Kållbyvägen öppnas för trafik på torsdag 23.9.2021. Stamväg 68 har förbättrats genom att den planskilda korsningsbron har ersatts med en ny bro. Slutförandet av arbetet pågår ännu under ungefär två veckor.

Kolpintien risteyssilta avataan liikenteelle Pietarsaaressa (paikkakunta muutettu oikeaksi)22.9.2021 10:40:09 EEST | Tiedote

ELY-keskuksen sekä MPV-Infrarakenteen urakka Kolpintien risteyssillalla on valmistumassa Pietarsaaressa. (korjattu sillan sijaintitieto oikeaksi eli silta sijaitsee Pietarsaaressa, ei Pedersöressä.) Uusi Kolpintien silta avataan liikenteelle torstaina 23.9.2021. Kantatietä 68 on parannettu korvaamalla eritasoristeyssilta uudella sillalla. Viimeistelytyöt jatkuvat vielä tämän jälkeen noin kahden viikon ajan.

Nytt LIFE-projekt förbättrar läget för den hotade flodpärlmusslan: I Lappfjärds å restaureras flodpärlmusslans livsmiljöer med barnkamrar för småmusslorna21.9.2021 09:52:07 EEST | Tiedote

Europeiska kommissionen har beviljat ca 9,5 miljoner euro för att förbättra livsmiljöerna för flodpärlmusslan och dess värdfiskar, lax och öring, i Finland, Sverige och Estland. Det sexåriga projektet LIFE Revives, som koordineras av Jyväskylä universitet, startade i början av september. På NTM-centralen i Södra Österbottens område kan ca 580 000 euro användas för åtgärder inom projektet. Den nationella finansieringen av projektet i västra Finland består till stor del av finansiering från Miljöministeriets Helmi-program.

Uusi LIFE-hanke parantaa uhanalaisen jokihelmisimpukan tilaa: Lapväärtin-Isojoella kunnostetaan jokihelmisimpukan elinympäristöjä ja perustetaan pikkuraakkujen lastentarhoja21.9.2021 09:52:06 EEST | Tiedote

Euroopan komissio on myöntänyt noin 9,5 miljoonaa euroa jokihelmisimpukan eli raakun ja sen isäntäkalojen, lohen ja taimenen, elinympäristöjen parantamiseen Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Jyväskylän yliopiston koordinoima kuusivuotinen LIFE Revives -projekti alkoi syyskuun alussa. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella on käytettävissä noin 580 000 euroa hankkeen toimenpiteisiin. Hankkeen kansallinen rahoitus Länsi-Suomessa koostuu suurelta osin Ympäristöministeriön Helmi-ohjelman rahoituksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme