Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Omavalvonnan hyvät käytännöt ja viranomaisvalvonnan roolit Itä-Suomen aluehallintoviraston ja hyvinvointialueiden yhteistyötapaamisen teemana

Jaa
Itä-Suomen aluehallintovirasto ohjaa toiminta-alueensa hyvinvointialueiden omavalvontaa ja palvelujen järjestämisvastuun noudattamista. Aluehallintovirasto kokosi alueensa hyvinvointialueiden omavalvonnan vastuuhenkilöt tapaamiseen, jossa teemana olivat mm. omavalvonnan hyvät käytännöt ja viranomaisvalvonnan uudet roolit.

Itä-Suomen aluehallintovirasto tukee toiminta-alueensa hyvinvointialueiden valmiuksia omavalvonnan ja palvelujen järjestämisvastuun toteuttamisessa. Torstaina 16.2.2023 järjestetyn yhteistyötapaamisen tavoitteena oli saada hyvinvointialueilta tietoja omavalvonnan järjestämisestä kullakin hyvinvointialueella. Tavoitteena oli myös perehdyttää osallistujia valvontaviranomaisen muuttuneeseen rooliin.

Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Pohjois-Savon hyvinvointialueiden edustajat kertoivat aluehallintoviraston edustajille mm. siitä, kuinka omavalvonnan vastuut on määritelty hyvinvointialueen hallintosäännössä, miten omavalvonta on organisoitu hyvinvointialueella ja kuinka omavalvonnan henkilöstöresurssit on määritelty ja riittävät voimavarat on turvattu sosiaalihuollossa, terveydenhuollossa sekä pelastustoimessa.

Lisäksi tapaamisessa kuultiin hyvinvointialueiden omavalvontaohjelmien esittelyt. Aluehallitusten hyväksymät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen omavalvontaohjelmat löytyvät hyvinvointialueiden verkkosivuilta:

Itä-Suomen aluehallintoviraston edustajat toivat tapaamisessa esiin viranomaisvalvonnan näkökulmaa mm. omavalvonnan merkityksestä ja valvontaviranomaisen roolista, muistutusmenettelystä sekä suunnitelmallisesta valvonnasta (Sote-valo).

Yhteistyötapaamiseen osallistuivat Itä-Suomen aluehallintoviraston sekä hyvinvointialueiden edustajien lisäksi sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran edustajia.

Lisätietoja

johtaja Ulla Ahonen, p. 0295 016 888
johtaja Taina Rautio, p. 0295 017 042 (pelastustoimi)
ylitarkastaja Taija Liukkonen, p. 0295 016 911
aluehallintoylilääkäri Tuula Tarkiainen, p. 0295 016 910
pelastusylitarkastaja Johannes Ketola, p. 0295 016 878 (pelastustoimi)
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Aluehallintovirasto ohjaa ja valvoo hyvinvointialueiden omavalvontaa

Hyvinvointialueet vastaavat kaikkien ostopalveluna hankkimiensa ja itse tuottamiensa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen sekä alueen yksityisten sosiaalipalvelujen valvonnasta. Hyvinvointialueen on omavalvonnallaan varmistettava, että se itse hoitaa tehtävänsä lainmukaisesti ja että sen tekemiä ostopalvelusopimuksia noudatetaan. Omavalvonnassa on erityisesti varmistettava palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus ja laatu sekä asiakkaiden ja potilaiden yhdenvertaisuus.

Aluehallintovirasto ohjaa ja tukee hyvinvointialueita ja varmistaa, että hyvinvointialueiden omavalvonta toteutuu. Viranomaisvalvonnan tehtävänä on myös puuttua epäkohtiin, kun omavalvonta ei riitä. Aluehallintovirasto ryhtyy tietoonsa tulleen valvonta-asian perusteella niihin toimenpiteisiin, joihin se arvioi olevan aihetta asiakas- tai potilasturvallisuuden varmistamisen tai lain noudattamisen kannalta. Tavoitteena on ennakoiva, epäkohtien syntymistä ehkäisevä valvonta sekä mahdollisimman nopea epäkohtiin puuttuminen.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Den som blivit överkänslig för epoxi i arbetet måste byta bransch – förebyggande arbetarskyddstillsyn inom byggbranschen16.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Arbetarskyddsmyndigheterna börjar inrikta tillsynen över användningen av epoxiföreningar i anslutning till företag inom byggbranschen. "Vi övervakar, handleder och instruerar arbetsplatser för att minska yrkessjukdomar och arbetsrelaterade sjukdomar som beror på skadlig exponering. Vi strävar efter att säkerställa att nödvändiga skyddsåtgärder i anslutning till kemiska agenser har vidtagits i enlighet med de krav som finns i lagen", säger inspektör Hanna Vainio-Hietanen vid regionförvaltningsverkets ansvarsområde för arbetarskyddet.

Työssä epoksille herkistynyt joutuu vaihtamaan alaa – ennaltaehkäisevää työsuojeluvalvontaa rakennusalalle16.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Työsuojeluviranomaiset alkavat kohdentaa valvontaa rakennustyöyrityksiin liittyen epoksiyhdisteiden käyttöön. ”Valvomme, opastamme ja ohjeistamme työpaikkoja, jotta haitallisesta altistumisesta johtuvat ammattitaudit ja työperäiset sairaudet vähenisivät. Pyrimme varmistamaan, että kemiallisiin tekijöihin liittyvät tarvittavat suojelutoimenpiteet on tehty lain vaatimusten mukaisesti”, sanoo tarkastaja Hanna Vainio-Hietanen Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme