Etelä-Savon ELY-keskus

Onko vesikasvillisuuden vähentäminen tarpeen lähijärvelläsi?

Jaa

Vesikasvillisuus on keskeinen osa järviluontoa ja rantamaisemaa, joka osaltaan parantaa vesistöjen veden laatua pidättämällä maa-alueelta tulevaa kiintoaine- ja ravinnekuormitusta ja ehkäisemällä rantojen eroosiota. Se muodostaa tärkeän elinympäristön linnuille, kaloille ja muulle vesieliöstölle.

Niittovene järvessä niittämässä vesikasveja. Kuva: Juho Kotanen. Vapaa julkaistavaksi.
Niittovene järvessä niittämässä vesikasveja. Kuva: Juho Kotanen. Vapaa julkaistavaksi.

Rehevöityneiden vesistöjen virkistyskäyttömahdollisuuksien ja maisema-arvojen parantamiseksi saattaa liiallisesti runsastunutta vesikasvillisuutta olla kuitenkin tarpeen niittää tai muulla tavoin poistaa. Näin toimimalla voidaan tapauskohtaisesti myös parantaa veden virtausta sekä linnuston ja kalaston elinolosuhteita.

Tehokkain vesikasvien niittoaika on heinä-elokuun vaihteessa

Vesikasvien niitto on tärkeää toteuttaa oikeana ajankohtana: tehokkain niittoaika on heinä-elokuun vaihteessa. Mikäli kesän aikana haluaa toteuttaa useampia niittokertoja, kannattaa ensimmäinen kerta toteuttaa juuri ennen kasvien kukkimista kesäkuun lopulla ja seuraavat niitot 3-4 viikon välein.

Niitto tehoaa yleensä hyvin ilmaversoisiin kasveihin kuten järviruokoon, kun se toteutetaan useana peräkkäisenä vuotena. Ulpukoiden ja muiden kelluslehtisten sekä uposkasvillisuuden poisto niittämällä voi olla haastavaa. Osa uposkasveista voi lisääntyä verson palasista, joten niitä ei suositella niitettäväksi.

Niitetyt vesikasvit tulee kerätä pois vesistöstä ja läjittää riittävän etäälle rannasta.

Laajoista niitoista on ilmoitettava etukäteen

Koneellisesta niitosta tai muusta vesikasvillisuuden poistamisesta on ilmoitettava vesialueen omistajalle ja ELY-keskukselle vähintään 30 päivää ennen toimenpiteen toteuttamista. Ilmoitus ELY-keskukselle tehdään ymparisto.fi -verkkopalvelun sähköisellä ilmoituslomakkeella, jonka kautta voi ilmoittaa myös ruoppauksista. Ilmoittamisvelvollisuus ei kuitenkaan koske pienimuotoista käsityönä (esim. viikate) tehtävää vesikasvillisuuden poistamista.

Laaja-alainen vesikasvillisuuden poistaminen voi edellyttää lajikartoitusten tekemistä kohdealueelta ennen toimenpiteiden toteutusta. Jos toimenpiteitä aiotaan tehdä suojelualueilla, ne tulee aina suunnitella viranomaisten kanssa yhteistyössä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Petri Nieminen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 211, petri.nieminen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Niittovene järvessä niittämässä vesikasveja. Kuva: Juho Kotanen. Vapaa julkaistavaksi.
Niittovene järvessä niittämässä vesikasveja. Kuva: Juho Kotanen. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Lintuvedet ja niissä elävät lintulajit tarvitsevat suojelua - aihe esillä Farmari-messuilla27.6.2022 14:07:07 EEST | Tiedote

Lintuvesien ja niissä elävän linnuston tila on heikentynyt viime vuosikymmeninä. Uhanalaisia ranta- ja vesilintuja voidaan suojella lintuvesiä kunnostamalla. Farmari-messuilla Etelä-Savon ELY-keskuksen osastolla syvennytään lintuvesien ja kosteikkojen kunnostukseen perjantaina 30.6., kun lauteille haastateltavaksi nousee lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarinen Metsästäjäliitosta.

Juhannusviikon sinilevätilanne rauhallinen Etelä-Savossa23.6.2022 14:49:54 EEST | Tiedote

Sinilevistä on tehty vain joitakin yksittäisiä havaintoja Etelä-Savon järviltä, ja esiintymät ovat olleet melko pieniä ja paikallisia. Maakunnan alueella sijaitsevilta 15 vakiohavaintopisteeltä hieman sinilevää havaittiin Heiniöltä Pieksämäeltä sekä Pieneltä-Raudanvedeltä Rantasalmelta. Vaihteleva ilman lämpötila sekä tuuliolosuhteet ovat myös hillinneet sinilevien muodostusta monin paikoin. Kokonaisuudessaan sinilevätilanne Etelä-Savossa on ajankohdalle tyypillinen, eli melko rauhallinen. Pääsääntöisesti levähavainnot lisääntyvät vasta juhannuksen jälkeen ja painottuvat usein heinäkuulle ja elokuun alkuun.

Etelä-Savon järvien vedenkorkeudet keskimääräistä ylempänä, mutta laskusuunnassa23.6.2022 11:36:38 EEST | Tiedote

Pienten ja keskikokoisten järvien vedenkorkeudet ovat Etelä-Savossa laskusuunnassa. Kevättulva oli tänä vuonna monin paikoin keskimääräistä suurempi, minkä vuoksi vedenkorkeus on edelleen usealla järvellä ajankohtaan nähden keskimääräistä ylempänä. Myös kesäkuun runsaat sademäärät ovat hidastaneet vedenpintojen laskua. Suurien järvien, eli Saimaan ja Puulan, nousu on vähitellen pysähtymässä, ja vedenpinta kääntyy heinäkuussa laskuun. Pintavedet ovat olleet ajankohtaan nähden viileitä viime päiviin saakka, mutta nyt lämpenemään päin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme