Etelä-Savon ELY-keskus

Onko vesikasvillisuuden vähentäminen tarpeen lähijärvelläsi?

Jaa
Vesikasvillisuus on keskeinen osa järviluontoa ja rantamaisemaa, joka osaltaan parantaa vesistöjen veden laatua pidättämällä maa-alueelta tulevaa kiintoaine- ja ravinnekuormitusta ja ehkäisemällä rantojen eroosiota. Se muodostaa tärkeän elinympäristön linnuille, kaloille ja muulle vesieliöstölle.
Niittovene järvessä niittämässä vesikasveja. Kuva: Juho Kotanen. Vapaa julkaistavaksi.
Niittovene järvessä niittämässä vesikasveja. Kuva: Juho Kotanen. Vapaa julkaistavaksi.

Rehevöityneiden vesistöjen virkistyskäyttömahdollisuuksien ja maisema-arvojen parantamiseksi saattaa liiallisesti runsastunutta vesikasvillisuutta olla kuitenkin tarpeen niittää tai muulla tavoin poistaa. Näin toimimalla voidaan tapauskohtaisesti myös parantaa veden virtausta sekä linnuston ja kalaston elinolosuhteita.

Tehokkain vesikasvien niittoaika on heinä-elokuun vaihteessa

Vesikasvien niitto on tärkeää toteuttaa oikeana ajankohtana: tehokkain niittoaika on heinä-elokuun vaihteessa. Mikäli kesän aikana haluaa toteuttaa useampia niittokertoja, kannattaa ensimmäinen kerta toteuttaa juuri ennen kasvien kukkimista kesäkuun lopulla ja seuraavat niitot 3-4 viikon välein.

Niitto tehoaa yleensä hyvin ilmaversoisiin kasveihin kuten järviruokoon, kun se toteutetaan useana peräkkäisenä vuotena. Ulpukoiden ja muiden kelluslehtisten sekä uposkasvillisuuden poisto niittämällä voi olla haastavaa. Osa uposkasveista voi lisääntyä verson palasista, joten niitä ei suositella niitettäväksi.

Niitetyt vesikasvit tulee kerätä pois vesistöstä ja läjittää riittävän etäälle rannasta.

Laajoista niitoista on ilmoitettava etukäteen

Koneellisesta niitosta tai muusta vesikasvillisuuden poistamisesta on ilmoitettava vesialueen omistajalle ja ELY-keskukselle vähintään 30 päivää ennen toimenpiteen toteuttamista. Ilmoitus ELY-keskukselle tehdään ymparisto.fi -verkkopalvelun sähköisellä ilmoituslomakkeella, jonka kautta voi ilmoittaa myös ruoppauksista. Ilmoittamisvelvollisuus ei kuitenkaan koske pienimuotoista käsityönä (esim. viikate) tehtävää vesikasvillisuuden poistamista.

Laaja-alainen vesikasvillisuuden poistaminen voi edellyttää lajikartoitusten tekemistä kohdealueelta ennen toimenpiteiden toteutusta. Jos toimenpiteitä aiotaan tehdä suojelualueilla, ne tulee aina suunnitella viranomaisten kanssa yhteistyössä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Petri Nieminen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 211, petri.nieminen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Niittovene järvessä niittämässä vesikasveja. Kuva: Juho Kotanen. Vapaa julkaistavaksi.
Niittovene järvessä niittämässä vesikasveja. Kuva: Juho Kotanen. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.

Itä-Suomeen vahva elinvoimakeskus vuonna 2026 – viraston toimipaikat Kuopioon, Joensuuhun ja Mikkeliin19.6.2025 09:05:02 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Samalla perustetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelle perustetaan Itä-Suomen elinvoimakeskus, jolla on toimipaikat Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä.

Haitallisiksi vieraslajeiksi luokiteltujen viitapihlaja-angervon ja valkopajuangervon siirtymäaika päättyy17.6.2025 14:14:24 EEST | Tiedote

Viitapihlaja-angervo ja valkopajuangervo ovat olleet suosittuja lajeja pihojen pensasaidoissa ja kaupunkien puistoalueilla. Ympäristöön levitessään ne kuitenkin muodostavat laajoja ja tiiviitä kasvustoja vieden tilaa alkuperäiseltä lajistolta, jonka takia ne on luokiteltu haitallisiksi vieraslajeiksi vuonna 2023. Lajeille annettiin kahden vuoden siirtymäaika, joka päättyy tänä kesänä 15.8.2025. Sen jälkeen niiden maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kiellettyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye