Espoon kaupunki - Esbo stad

Onnistumiset motivoivat lastensuojelutyössä – Espoossa seurataan työmäärää ja kehitetään palvelua

Jaa

Espoossa on selvitetty lastensuojelun työntekijöiden kokemuksia lastensuojelun työolosuhteista, johtamisesta ja resursseista. Onnistumiset työssä motivoivat ja esimiestyötä pidetään hyvänä, mutta työ- ja asiakasmäärät ovat monen mielestä liian suuria.

Lastensuojelutyössä motivoi lapsen puolella oleminen – arjen ihmeitä tapahtuu joka päivä

Suurin osa kyselyyn vastanneista työntekijöistä kokee työnsä sujuvan vähintään kohtalaisesti. Työ- ja asiakasmäärät koetaan kuitenkin liian suuriksi. Myös työntekijöiden vaihtuvuuden sekä työsuoritteiden tilastoinnin koetaan heikentävän työn sujumista. Esimiestyö koetaan hyväksi: esimiehet ovat ammattitaitoisia sekä tukevat ja kannustavat työntekijöitä. Myös onnistumiset asiakastyössä auttavat jaksamaan. Voimaa tuo mahdollisuus vaikuttaa konkreettisesti omalla ammattitaidolla espoolaisten lasten, nuorten ja perheiden elämään.

”Sosiaalityöntekijöiden tilanne on viime aikoina herättänyt paljon keskustelua. Lastensuojelun tarve on yhteiskunnan ilmapuntari.  Se voidaan selättää lapsiperhetoimijoiden välisellä yhteistyöllä, ei yksin lastensuojelun sisällä. Espoon lapsiperhepalveluita kehitetään valtakunnallisen Lasten ja perheiden muutosohjelman tavoitteiden mukaisesti. Kehittämisen etenemistä seurataan yhdessä sovituilla mittareilla”, sanoo Espoon kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Mari Ahlström.

”Ihmisten ongelmat ovat monimutkaistuneet, mikä on lisännyt lastensuojelutyön vaativuutta ja työn kuormittavuutta. Jatkuva toimintaympäristön muutos vaatii sekä työntekijöiden ammatillisen osaamisen kehittämistä että johtamisen, tiimipohjaisen työn ja moniammatillisen verkostotyön vahvistamista. Toisaalta lastensuojelutyö on erittäin palkitsevaa, pieniä arjen ihmeitä tapahtuu joka päivä. Tämä asia jää usein huolien varjoon”, toteaa Espoon kaupungin lapsiperheiden sosiaalipalveluiden päällikkö Kati Villgren.

Verkosto- ja viranomaisyhteistyötä kehitetään

Kyselyyn vastanneet työntekijät tuovat esille, että yhteistyökumppanit ja viranomaiset ovat kiireisiä ja heitä on haastavaa tavoittaa. Onnistunut lastensuojelutyö edellyttää toimivaa verkostoyhteistyötä kaikkien lapsen ja perheen kanssa asioivien tahojen kanssa. Lapsen ja perheen asioita hoidetaan usein lastensuojelun lisäksi esimerkiksi neuvolassa, päiväkodissa, koulussa ja perusterveydenhuollossa.

”Espoossa on otettu tänä vuonna käyttöön verkostotyötä helpottava lomake, joka kokoaa yhteen perhettä koskevat eri toimijoiden kanssa sovitut tehtävät. Tämä selkeyttää perheelle ja kaikille heidän ympärillään työskenteleville, mikä kunkin tehtävä on. Sovitut asiat voivat olla hyvinkin konkreettisia, kuten kuka auttaa lasta tai nuorta läksyissä tai vie harrastuksiin”, Villgren kertoo.

Matalan kynnyksen palvelut lähellä lasten ja perheiden arkea

Espoossa tarjotaan aktiivisesti matalan kynnyksen palveluita lapsiperheille.  Perheiden käytössä on esimerkiksi Pyydä apua -nettinappi, jonka kautta perheet voivat itse ottaa verkossa yhteyttä lapsiperheiden perhetyöhön. Perhetyössä tarjotaan tukea arjen keskelle sekä neuvoja vanhemmuuteen, perhe-elämään tai lapsiin liittyen. Perhetyöntekijät soittavat asiakkaalle takaisin 1–3 arkipäivän kuluessa.

”Kartoitamme asiakkaan kokonaistilannetta ja autamme oikean palvelun piiriin. Tulevaisuudessa palveluita on vietävä aiempaa enemmän sinne, missä lapset ja nuoret arkeaan viettävät eli koteihin, neuvoloihin, päiväkoteihin, kouluihin ja harrastustoimintaan”, Ahlström jatkaa.

Työntekijöiden näkemystä selvitettiin kyselyllä, joka toimitettiin sekä työsuhteessa oleville, että työsuhteensa viimeisen kahden vuoden aikana päättäneille. Kyselyyn vastasi 43 työsuhteessa olevaa henkilöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden päällikkö Kati Villgren, puh. 043 827 3363
Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Mari Ahlström, puh. 043 825 6658

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

YK:n edelläkävijäkaupungit koolla Davosissa23.1.2019 16:33Tiedote

Espoo on mukana YK:n kestävän kehityksen edelläkävijäkaupunkien kokoontumisessa Davosin World Economic Forumin yhteydessä. Espoo oli ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka allekirjoitti YK:n edelläkävijäsopimuksen, jonka tavoitteena on 17 kestävän kehityksen tavoitteen (Sustainable Development Goals) saavuttaminen 2025 mennessä. Kokouksessa mm. Oslo ilmoitti tehneensä päätöksen edelläkävijäsopimuksen allekirjoittamisesta.

Espoo Vuoden matkailualue 2018 Suomessa22.1.2019 12:25Tiedote

Visit Finland, Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL sekä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy valitsivat Espoon kautta aikain ensimmäiseksi vuoden matkailualueeksi Suomessa. Vertailussa oli mukana yhteensä 111 kuntaa, seutukuntaa ja maakuntaa, joista majoitustilastoja on saatavilla ympäri vuoden. Jatkossa Vuoden matkailualue Suomessa tullaan valitsemaan vuosittain. Huomionosoituksella halutaan kiinnittää huomiota asioihin, joiden kehittämisen tulisi olla matkailualueiden tavoitteena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme