Y-Säätiö

Oodi Y:lle -mosaiikkiteoksen jokainen pala edustaa yhtä vuokra-asuntoa

Jaa

35. juhlavuotensa kunniaksi Y-Säätiö tilasi osallistavista teoksistaan tunnetuilta nykytaiteilijoilta Tellervo Kalleiselta ja Oliver Kochta-Kalleiselta uuden teoksen. Teoksen toteutukseen osallistuvat Y-Säätiön asukkaat.

Oliver Kochta-Kalleinen ja Tellervo Kalleinen ovat Ars Fennica -palkittu taiteilijaduo. Kuva: taiteilijoiden kotialbumi
Oliver Kochta-Kalleinen ja Tellervo Kalleinen ovat Ars Fennica -palkittu taiteilijaduo. Kuva: taiteilijoiden kotialbumi

Yleishyödyllinen ja poliittisesti sitoutumaton Y-Säätiö on asunnottomuustoimija ja Suomen 4. suurin vuokranantaja. 35. juhlavuotensa kunniaksi säätiö tilasi osallistavista teoksistaan tunnetuilta nykytaiteilijoilta Tellervo Kalleiselta ja Oliver Kochta-Kalleiselta uuden teoksen Oodi Y:lle. 

Oodi Y:lle -teos tulee koostumaan 35 pöydästä. Niiden pinta muodostuu yhteensä 17 374 mosaiikkipalasta, jotka on valmistettu kierrätetystä lasista. Jokainen pala edustaa yhtä Y-Säätiön vuokra-asuntoa. Mosaiikkiin tulee lisätyn todellisuuden kerros. Mobiilisovelluksen avulla mosaiikkipinnat muuttuvat ääniteokseksi. 

Mosaiikkipaloista voi kuunnella Y-Säätiön vuokralaisten äänistä sävelletyn ääniteoksen ja kuulla tarinoita heidän omien kotipöytänsä ympärillä tapahtuneista hetkistä. 

“Mosaiikin kuviointi tulee heijastelemaan dataa, joka liittyy asunnottomuuden kehitykseen suhteessa Y-Säätiön toimintavuosiin. Teokset tullaan lahjoittamaan Y-Säätiön talojen pihapiireihin ympäri Suomea”, toimitusjohtaja Juha Kaakinen kertoo.

Kalleinen ja Kochta-Kalleinen kuulivat Y-Säätiöstä ensimmäistä kertaa kutsun yhteydessä – ja kertovat yllättyneensä. “Itsestään suuremmin ääntä pitämätön säätiö on tehnyt Suomessa korvaamatonta työtä asunnottomuuden vähentämiseksi. Heidän työnsä yhtenä Asunto ensin -mallin kehittäjänä herättää erityisesti kansainvälistä kiinnostusta. Suomi on ainoa EU-maa, jossa asunnottomuus on jo pitkään ollut laskussa”, taiteilijat kertovat. 

Nykytaiteilijat olivat vaikuttuneita myös Y-Säätiön yhdessä ajatushautomo Demos Helsingin kanssa kehittämästä Uuras-työllistymisohjelmasta. Ohjelmassa vuokralaisille tarjotaan työmahdollisuuksia, kuten matalan kynnyksen keikkatöitä. Teoksen valmistaminen tuleekin työllistämään Y-Säätiön vuokralaisia Uuras-ohjelman kautta.

Osallistujahaku on nyt auki! Y-Säätiön 17 374 vuokra-asunnon asukkaita kutsutaan antamaan äänensä 17 374 mosaiikkipalalle. Y-Säätiön omistamiin vuokra-asuntoihin kuuluvat Y-Kodit ja M2-Kodit. Teos valmistuu pöytä kerrallaan 2021 ja 2022 aikana. 

Taiteilijoiden teossuunnitelma julkaistiin säätiön sidosryhmätilaisuudessa Y-Päivässä tänään 27.1. 

Pöydät toteutetaan yhteistyössä ABL Finland Oy:n kanssa.

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Juha Kaakinen, Y-Säätiö
Puh. 020 7020 325
Juha.kaakinen@ysaatio.fi

Taiteilija Tellervo Kalleinen
Puh. 045 275 6463
tkalleinen@gmail.com

Kuvat

Oliver Kochta-Kalleinen ja Tellervo Kalleinen ovat Ars Fennica -palkittu taiteilijaduo. Kuva: taiteilijoiden kotialbumi
Oliver Kochta-Kalleinen ja Tellervo Kalleinen ovat Ars Fennica -palkittu taiteilijaduo. Kuva: taiteilijoiden kotialbumi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Y-Säätiö
Y-Säätiö
Pitkänsillanranta 3 A, 8. krs / PL 322
00531 HELSINKI

09 7742 5540, palveluaika arkisin klo 9–15https://ysaatio.fi

Y-Säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja ja asunnottomuustyön asiantuntija. Y-Säätiö edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ihmisille, joiden on vaikea löytää asuntoa. Y-Säätiö on yleishyödyllinen, poliittisesti sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon. Y-Säätiö-konsernilla on yli 17 000 asuntoa yli 50 paikkakunnalla. M2-Kodit on osa konsernia. ysaatio.fi / m2kodit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Y-Säätiö

Kuntavaaleissa päätetään, onko kunnissa asunnottomuutta2.3.2021 10:34:10 EETTiedote

Kuntapäättäjät vaikuttavat päätöksillään suoraan siihen, miten kunnissa poistetaan asunnottomuutta, muistuttaa asunnottomuustoimija Y-Säätiö. Kunnissa on huolehdittava, että tontteja varataan erityisryhmien asumiseen. Avainasemassa ovat myös palveluiden kilpailutukset. Niissä määritellään, noudatetaanko kunnassa Asunto ensin -mallia, joka on todettu asunnottomuuden hoidossa erittäin toimivaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme