Oodissa työskennellään itseohjautuvasti – kaikki hyötyvät
Helsingin keskustakirjasto Oodi on mukana Tampereen yliopiston toteuttamassa tutkimushankkeessa, jossa selvitetään työhyvinvointia viidessä itseohjautuvassa organisaatiossa. Oodi on tutkituista työpaikoista ainoa julkisen sektorin organisaatio. Työntekijöillä on Oodissa hyvä mahdollisuus vaikuttaa työnsä sisältöön. Itseohjautuvuus tekee työstä merkityksellistä, mutta vaatii vastuunottoa. Asiakas hyötyy uudistuvista palveluista.

Tiimit itsenäisiä, asiakas keskiössä
Oodissa itseohjautuvuus tarkoittaa sitä, että tiimit voivat itse päättää lähes kaikista työhönsä liittyvistä asioista. Tiimin jäsenet ovat mukana työvuorosuunnittelussa, he päättävät, miten tiimin palvelua kehitetään, mitä tapahtumia järjestetään tai miten eri palvelut ovat avoinna. He vastaavat myös tiiminsä hankinnoista itsenäisesti. Tärkeintä on silti asiakkaan etu. Asiakkaat ovat usein myös mukana kehittämässä palveluja.
”Yksi itseohjautuvan työyhteisön ominaispiirre on itsetutkiskelu. Pyrimme kehittämään omaa ja tiimien toimintaa ja korjaamaan toimintatapojamme työn tekemistä ja yhteistyötä paremmin tukevaan suuntaan”, kertoo palvelupäällikkö Laura Norris.
Työmotivaatio Oodissa huipputasolla
Tutkimuksen perusteella työn imu, jota on Suomessa tutkittu hyvin laajasti positiivisen työhyvinvoinnin kuvaajana, on itseohjautuvilla työpaikoilla selvästi keskimääräistä korkeampaa. Oodissa työn imu oli tutkituista työpaikoista jopa kaikkein korkeimmalla tasolla.
Tampereen yliopiston tutkimuksen perusteella itseohjautuvuudesta on merkittäviä etuja. Mahdollisuudet vaikuttaa työhön tukevat työn mielekkyyttä, merkityksellisyyttä ja uuden oppimista. Oodissa tehtävänkuvat ovat laajoja, ja työn sisältöön voi itse vaikuttaa. ”Meillä ei todellakaan katsota sitä, oletko harjoittelija, esimies vai mikä. Jos joku homma kiinnostaa, niin siihen voi tarttua.”, kuvaa Oodin työntekijä tutkimushaastattelussa.
Vastuunotto vaatii joustavuutta
Itseohjautuva työ ei ole silti pelkästään helppoa. Päätösten tekemiseen liittyvä vastuu, oman työn johtaminen ja asioiden puntarointi voivat tuntua hyvinkin vaativilta. Haastatellut työntekijät arvioivat, että itseohjautuvassa organisaatiossa työntekijällä olisi hyvä olla ”joustava mieli ja sietokykyä muuttuville tilanteille”.
Oodiin itseohjautuvuus näyttää sopivan erityisesti siksi, että työntekijöiden erilaiset kyvyt ja vahvuudet pääsevät näin esille ja synnyttävät aivan uudenlaista, asiakkaiden tarpeisiin vastaavaa toimintaa.
”Toimiminen osana perinteisemmin toimivaa ja isoa kaupunkiorganisaatiota synnyttää myös haasteita, kun ketterä toiminta törmää raskaampiin ja hitaampiin päätösprosesseihin. Kun tämän kanssa pystytään elämään ja löydetään toimivia ratkaisuja, itseohjautuvaa toimintaa kannattaa kyllä toteuttaa julkisella puolella. Asiakas hyötyy luovista ja uudistuvista palveluista”, arvioi tutkija Riitta-Liisa Larjovuori Tampereen yliopistosta.
Oodin henkilökunnasta 70% vastasi Tampereen yliopiston tutkimuskyselyyn ja lisäksi kokemuksia kartoitettiin henkilökohtaisilla haastatteluilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yhteyshenkilö (TAU):
tutkija, projektipäällikkö Riitta-Liisa Larjovuori, Tampereen yliopisto
p. 050 433 6260 riitta-liisa.larjovuori@tuni.fi
Yhteyshenkilö (Oodi):
palvelupäällikkö Laura Norris
p. 040 621 5957, laura.norris@hel.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.
* * *
Helsingin keskustakirjasto Oodi on elävä kohtaamispaikka Kansalaistorilla, aivan Helsingin sydämessä. Oodi on yksi Helsingin kaupunginkirjaston 37 toimipisteestä ja osa Helmet-kirjastoverkkoa.
Oodi täydentää Musiikkitalon, Finlandia-talon, Sanomatalon ja Nykytaiteen museo Kiasman muodostamaa kulttuuri- ja mediakeskittymää. Se tarjoaa kaikille avoimen, ei-kaupallisen julkisen kaupunkitilan aivan Eduskuntataloa vastapäätä.
Helsingin keskustakirjasto Oodi
Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki
www.oodihelsinki.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 19.1.15.1.2021 17:00:29 EET | Tiedote
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan seuraavan kokouksen esityslista on julkaistu.
Helsingin nuorisoneuvostolle uusi hallitus ja lautakuntaedustajat12.1.2021 10:05:01 EET | Tiedote
Helsingin nuorisoneuvoston järjestäytymisviikonloppuna 9.-10.1.2021 valittiin uusi hallitus sekä lautakuntaedustajat kaudelle 2021. Nuorisoneuvoston puheenjohtajaksi valittiin Katja Legeza sekä varapuheenjohtajiksi Inka Karlsson ja August Kiattrakoolchai.
Uusi ja maksuton Liikuntaluuri tarjoaa henkilökohtaista ohjausta Helsingin liikuntamahdollisuuksien pariin8.1.2021 11:00:00 EET | Tiedote
Helsingin liikuntapalvelut avaa 11. tammikuuta uuden puhelinpalvelun, Liikuntaluurin, joka tarjoaa kaupunkilaisille tietoa ja tukea sekä kannustusta liikkumismahdollisuuksiin liittyen. Palvelu on tarkoitettu kaikille kaupunkilaisille, jotka voivat puhelinpalvelun avulla saada liikunta-alan asiantuntijan apua mieltä askarruttaviin liikkumiseen liittyviin kysymyksiin.
Rikhardinkadun kirjasto ei ole avoinna jouluaattona21.12.2020 14:19:27 EET | Tiedote
Torstaina 17.12.2020 lähettämämme lehdistötiedotteen tiedoista poiketen Rikhardinkadun kirjasto ei ole avoinna jouluaattona 24.12.2020. Jouluaattona ja -päivänä sekä tapaninpäivänä kaikki Helsingin kirjastot on suljettu.
KORJATTU: Yhdeksän tekojäätä auki joulun pyhinä, kirjastoissa jatkuu rajoitettu asiointi17.12.2020 14:10:00 EET | Tiedote
Koronakoordinaatioryhmä linjasi 10. joulukuuta kokouksessaan voimassa olevien rajoitusten ja suositusten voimassaolon jatkamisesta 10. tammikuuta saakka. Joulun pyhinä Helsingin tekojäät ovat auki ja suurimmilla tekojääkentillä henkilömäärärajoituksia on kasvatettu. Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut ovat kiinni 10.1. asti, kuten museot, kulttuurikeskukset, sisäliikuntapaikat ja nuorisotilat. Kirjastoissa jatkuu rajoitettu palvelu, mutta joulun pyhinä kaikki kirjastot ovat kiinni.
Helsinki, Helsingin seurakunnat ja MIELI ry torjuvat yksinäisyyttä joulun aikaan17.12.2020 13:00:00 EET | Tiedote
Joulu 2020 jää muistiin erityisenä koronaepidemian vuoksi. Aiempaa useampi viettää joulua tänä vuonna yksin tai eristäytyneenä. Helsingin kaupunki, Helsingin seurakunnat sekä mielenterveysjärjestö MIELI ry ovat yhdistäneet voimansa torjuakseen yksinäisyyttä ja koonneet verkkoon joukon palveluita ja tekemistä, joilla juhlan viettoon löytyy iloa, valoa ja toivoa tänäkin jouluna. Lisäksi Helsingin juhlaviikoilta tuttu Taidelahja paketoidaan tänä jouluna uudelleen ja toimitetaan uusille vastaanottajille.
Päätöstiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 15.12.202015.12.2020 18:42:10 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 15.12. päätöstiedote on julkaistu kaupungin verkkosivuilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme