Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Opastusta sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisiin palveluihin tarvitaan laajasti, eikä se koske vain ikäihmisiä

Jaa
Lähes viidesosa Suomessa asuvista kokee tarvitsevansa opastusta sähköisten sosiaali- ja terveyspalvelujen käytössä (17 %) ja useampi kuin joka kymmenes, että palvelut eivät ole esteettömiä (13 %).

Sekä esteettömyysongelmia että opastuksen tarvetta kokivat yleisemmin eläkeläiset. Opastukselle koettiin kuitenkin tarvetta kaikissa ikäryhmissä ja eri elämäntilanteissa. Esimerkiksi opiskelijoista kuusi prosenttia ja kokopäivätyössä käyvistä seitsemän prosenttia koki tarvitsevansa opastusta.

Tiedot käyvät ilmi THL:n FinSote-väestökyselystä.

Opastuksen tarpeeseen näyttivät vaikuttavan se, asioiko ihminen sähköisesti avustettuna tai puolesta asioinnin turvin. Opastusta kokivat tarvitsevansa myös ne ihmiset, jotka eivät asioi lainkaan sähköisesti sekä ne, joilla on toimintarajoitteita terveysongelmien vuoksi.

”Vaikuttaa siltä, että opastusta sähköisten sote-palveluiden käyttöön haluaisivat etenkin ne ihmiset, jotka jo saavat apua asioiden hoitamiseen sähköisesti ja jotka eivät asioi lainkaan sähköisesti. Esimerkiksi ikäihminen, jonka puolesta hänen lapsensa on tulostanut Omakannasta koronapassin, haluaisi ehkä itsenäisesti oppia käyttämään palvelua”, kuvailee THL:n tutkija Maiju Kyytsönen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisissä palveluissa esteettömyysongelmia kokivat vähiten 40–49-vuotiaat ja eniten 90–99-vuotiaat.

”Meidän olisi syytä pysähtyä pohtimaan palveluiden esteettömyyttä uudelleen, sillä siinä on ongelma yleisesti, eikä tämä koske vain ikäihmisiä. Myös nuorista 20–29-vuotiaista useampi kuin joka kymmenes kokee puutteita palveluiden esteettömyydessä esimerkiksi näkövamman vuoksi. Palveluiden kehittämiseen pitäisi ottaa mukaan erilaisia ja eri ikäisiä ihmisiä,” Kyytsönen sanoo.

”Nuorille digipalveluissa tärkeää on erityisesti palvelun intuitiivisuus eli se, että palvelua on helppo käyttää vaistonvaraisesti ilman käyttöohjeita. Nuorelle on myös tärkeää, että hän kokee palvelussa huomioitavan hänen oma tilanteensa”, kertoo Digi- ja väestötietoviraston projektipäällikkö Minna Piirainen.

Digituella on kriittinen rooli sähköisissä palveluissa

Suomessa digitukea koordinoi ja kehittää kansallisesti Digi- ja väestötietovirasto. Digitukea tarvitaan sähköisten palveluiden sekä laitteiden käyttöön, ja etenkin jatkossa myös uudentyyppisten sähköisten palveluiden toimintaperiaatteiden ja käytön ymmärtämiseksi.

Ymmärrystä tarvitaan esimerkiksi algoritmeja hyödyntävistä palveluista sekä omadatasta (MyData) eli ihmiskeskeisistä henkilötietojen hallinnasta ja käsittelystä. Esimerkiksi Omakannassa asiakkailla on mahdollisuus kieltää omien tietojensa luovuttaminen kokonaan tai yksittäisten palvelutapahtumien osalta eri palveluntarjoajien välillä – tai myöntää lupa, millä voi olla vaikutusta annettavaan hoitoon.

”Palveluntarjoajille olisi hyödyllistä mahdollistaa asiakaspalautteen lisäksi vuoropuhelu digitukea antavien ja palveluiden suunnittelijoiden ja ylläpitäjien välillä. Digitukea antaville kertyvä kokemustieto asiakkaiden tuen tarpeista kannattaa hyödyntää palvelun kehittämisessä”, toteaa Digi- ja väestötietoviraston erityisasiantuntija Marko Latvanen.

FinSote-väestökyselyyn vastasi reilut 28 000 20–99-vuotiasta Suomessa asuvaa syyskuusta 2020 helmikuuhun 2021.

Lisätietoa

Tutkimuksesta tiiviisti: Sähköinen asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa – ketkä tarvitsevat opastusta ja keille palvelut eivät ole esteettömiä?

Digiosallisuuden lisääminen

Yhteystiedot

Maiju Kyytsönen
tutkija
THL
puh. 029 524 7442
etunimi.sukunimi@thl.fi

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäpalveluiden seuranta ja arviointi -hanketta koskevat kysymykset:

Tuulikki Vehko
tutkimuspäällikkö
THL
puh. 029 524 7321
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 38/202412.9.2024 15:37:43 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 12.9. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ma 16.9. Ennakkotieto vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyskyselystä: ulkoiluun liittyvät tulokset. Lisätietoja: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Blogit ti 17.9. Elina Kärkkäinen, Timo Sinervo ja Visa Väisänen: Sote-palvelujen katvealueet ja henkilöstön riittävyys otettava huomioon palvelujen turvaamiseksi ke 18.9. Fadumo Mohamed, suunnittelija ja Mimmi Koukkula, erityisasiantuntija: Miehet on otettava tiiviimmin mukaan silpomisen vastaiseen työ

THL viikolla 37/20245.9.2024 15:09:24 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 5.9. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 10.9. THL kutsuu 64 000 aikuista laajaan terveyttä, hyvinvointia ja palvelukokemuksia selvittävään tutkimukseen. Tutkimuksessa kerätään tietoa 21 hyvinvointialueelta, Helsingistä ja Ahvenanmaalta. Terve Suomi -tutkimus toteutetaan joka toinen vuosi. Edellisellä kerralla selvisi muun muassa, että joka neljännellä aikuisella on terveelliset elintavat. Lisäksi joka neljäs koki, ettei saa riittävästi lääkäripalveluja tarpeeseensa nähden. Nyt selvitämme, mihi

Kutsu: Avoin verkkotilaisuus syksyn tautilanteesta ja rokotuksista ma 9.9. klo 175.9.2024 09:49:52 EEST | Kutsu

Hyvät toimitukset, järjestämme maanantaina 9.9. klo 17–18 kansalaiswebinaarin syksyn hengitystieinfektioista ja rokotuksista. Suomessa saattaa syksyllä kiertää samaan aikaan useita hengitystieinfektioita: koronaa, influenssaa, rs-virusta, hinkuyskää ja adenovirusta. Kaikille avoimessa verkkotilaisuudessa asiantuntijamme kertovat eri tautien esiintyvyydestä, oireista, riskiryhmistä, kotihoidosta ja rokotuksista. He myös vastaavat ennalta lähetettyihin kysymyksiin. Toimittajat ovat tervetulleita striimaamaan tilaisuutta ja / tai haastattelemaan asiantuntijoitamme paikan päälle THL:n pääkonttorille webinaarin jälkeen. Toteutamme tilaisuuden striimauksena, ja sen aikana kysymyksiä ei voi esittää livenä. Tilaisuudessa ovat paikalla THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek, asiantuntijalääkäri Anniina Virkku ja tartuntatautilääkäri Aino Nyqvist sekä johtavat asiantuntijat Niina Ikonen ja Mia Kontio. Webinaarissa on suomenkielinen viittomakielen tulkkaus. Aika: maanantai 9.9. klo 17-18 Paikka: verkossa

Apinarokon ruotsinkielinen nimi Suomessa on mpox, ei m-koppor2.9.2024 15:50:11 EEST | Tiedote

THL ja STM käyttävät apinarokosta vastedes ruotsinkielisessä viestinnässään nimitystä mpox. Kerroimme aiemmin (23.8.2024) tiedotteessamme, että taudin ruotsinkielinen nimitys Suomessa olisi m-koppor. Tästä termistä kuitenkin luovutaan. Vaihdoksen syynä ovat virallisen kansainvälisen tautiluokituksen eli ICD-tautiluokituksen (International Classification of Diseases) vaatimukset. ICD-luokitusta ylläpitää Maailman terveysjärjestö WHO, ja luokituksen ruotsinkielisestä terminologiasta vastaa Ruotsin Socialstyrelsen. Ruotsissa apinarokosta käytetään nimitystä mpox. Tautiluokituksessa edellytetään vain yhtä virallista käännöstä per kieli, joten Suomessa käytetään ruotsiksi samaa nimitystä. Suomeksi THL ja STM käyttävät apinarokosta vastedes nimitystä m-rokko, kuten aiemmassa tiedotteessamme kerroimme. WHO suositteli jo loppuvuodesta 2022, että monkeypox (suomeksi apinarokko) korvataan termin aiheuttaman stigman vuoksi nimityksellä mpox. THL:n tiedote 23.8.2024 Lisätiedot: Tuula Hannila-Hande

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye