Helsingin tapahtumasäätiö

Open Art Gallery valtaa kaupungin mainospinnat taiteelle osana Helsingin juhlaviikonloppua

Jaa

Open Art Gallery tuo elokuussa pohjoismaisten nuorten taiteilijoiden teokset katukuvaan osana Helsingin juhlaviikonlopun tapahtumakokonaisuutta. Osan kaupungin sähköisistä mainospinnoista taiteen käyttöön valtaavasta Open Art Gallerysta muodostuu urbaani digitaalinen taidegalleria, joka esittelee 17.–23. elokuuta seitsemän eri taiteilijaa neljästä eri maasta.

Open Art Gallery toteutetaan yhteistyössä pohjoismaisen Platform GÁTT -verkoston sekä Helsingin juhlaviikonlopun yhteistyökumppaneiden kanssa. Teokset valtaavat viikon ajaksi Helsingin juhlaviikoille varatut digitaaliset mainospinnat taiteelle ja ovat esillä Clear Channelin digipinnoilla sekä Elisa Kulman ja HOK-Elannon kauppojen näytöillä päivittäin klo 18–24 välisenä aikana. Kunakin iltana nähdään sarja teoksia yhdeltä taiteilijalta.

Platform GÁTT on pohjoismaisten taidefestivaalien ja -organisaatioiden muodostama verkosto, joka tuo yhteen eri alojen nuoria taiteilijoita ja kuraattoreita. Taiteilijat eivät poikkeusolojen vuoksi pääse tänä vuonna vierailemaan suunnitellusti Helsingissä, mutta Juhlaviikonlopun digitaalisen katugallerian kautta kaupungissa vierailee joukko ajankohtaisia teoksia seitsemältä eri taiteilijalta. 

Suomesta ja Ahvenanmaalta mukana ovat taiteilijat Ville Andersson, Anja Kärkkäinen ja Nayab Ikram, Ruotsista Anna Jaroz, Norjasta Constance Tenvik sekä Islannista Loji Höskuldsson ja Una Björg Magnúsdóttir

Viikon aloittavan Loji Höskuldssonin taide tutkii uutta ja perinteistä kirjontaa. Lojin valokuvattujen teosten keskiössä ovat arkielämän runollisia tilanteita kuvastavat asetelmat esimerkiksi jokapäiväisistä esineistä, kasveista ja hedelmistä. ”Esillä oleva kokoelma tasapainoilee jokapäiväisen elämän, yksinkertaisuuden, minimalismin ja nostalgian välillä”, Höskuldsson avaa teossarjaansa. ”Se kertoo tavallisesta arjesta, mutta tarinan sävy muuttuu, kun jokin esine ei sovikaan kuvaan”.

Juhlaviikonlopun perjantaina 21. elokuuta näytöt valtaa Ville Andersson. Teos Koreografia kädelle (Coreography for a Hand) koostuu kuvista, jotka yhdessä luovat sarjan käden liikkeitä. "Taiteilijana etsin aina uusia tapoja työskennellä. Platform GÁTT antaa mahdollisuuden kokeilla ja esittää uusia ideoita kannustavassa, avoimessa ja ennakkoluulottomassa ympäristössä. Joukossa on todella kiinnostavia ihmisiä, ja odotan että pääsemme vaihtamaan ajatuksia kasvotusten”, sanoo Andersson. “Meillä on koronan aikana ollut kiinnostavia online-keskusteluja muun muassa siitä, miten esittää taidetta turvallisesti. Teokseni Koreografia kädelle on syntynyt varta vasten tämän myötä, ja olen onnellinen, että saan esittää sen osana Juhlaviikonloppua.”

Viikon päättää Arja Kärkkäisen 18 videosta koostuva teossarja Tehtaidemme Unet (Sleeping Beauty Ind.), joka käsittelee ihmisen osaa nykyteollisuudessa. ”Teos on varta vasten suunniteltu esitettäväksi mainosten seassa katutauluilla, mutta alunperin sille oli todella haastavaa saada mainosaikaa. On upeaa saada videot esille, ja toivon voivani nostaa esiin kiperiä kulutuskysymyksiä esimerkiksi siitä, millainen on kaukana halvalla tehdyn vaikutus täällä Pohjoismaissa tai miten ymmärrys todellisesta kulurakenteesta ja ammattitaidosta katoaa halpatuotannon takia. Digitalisaatiota enemmän olisinkin huolissani siitä, että loputkin työpaikoista siirtyvät halpatuotantomaihin. Ajattelen näitä teoksia eräänlaisina röntgenkuvina todellisuuteen, työntekijöistä tyhjillään seisovien tehdastilojen unina”, kertoo Kärkkäinen.

Open Art Galleryn taiteilijat ovat esillä seuraavasti:

Ma 17.8. Loji Höskuldsson
Ti 18.8. Una Magnúsdóttir
Ke 19.8. Constance Tenvik
To 20.8. Anna Jarosz
Pe 21.8. Ville Andersson
La 22.8. Nayab Ikram
Su 23.8. Arja Kärkkäinen

Helsingin juhlaviikonloppua vietetään kaupungilla, verkossa, HS Livessä ja YLEn kanavilla 21.–23.8.2020. Taidelahjoja ja muuta Juhlaviikonlopun ennakko-ohjelmaa on luvassa elokuun ajan. Koko ohjelma osoitteessa helsinkifest.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Laura Gottleben, Helsingin tapahtumasäätiö, laura.gottleben@eventshelsinki.fi, puh. 050 468 7243

Kuvapankki medialle osoitteessa pressi.helsinkifestival.fi (tunnus: pressi, salasana: huvila)

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin tapahtumasäätiö
Helsingin tapahtumasäätiö
Kalevankatu 6
00100 Helsinki

https://eventshelsinki.fi/

Helsingin juhlaviikonloppua mahdollistamassa ovat pääyhteistyökumppanit Helsingin Sanomat, Elisa ja OP, sponsorit Accenture, HOK-Elanto ja Clear Channel sekä palvelukumppanit PunaMusta,  Heku ja Renault. Tapahtumaa on tukenut Opetus- ja kulttuuriministeriö.  

Helsingin juhlaviikonloppu on Helsingin tapahtumasäätiön tuottama tapahtuma. Helsingin tapahtumasäätiön tavoitteena on tehdä Helsingistä entistä vetovoimaisempi ja toimivampi tapahtumakaupunki. Helsingin tapahtumasäätiö kuuluu Helsingin kaupunkikonserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin tapahtumasäätiö

Tuomaan Markkinat perutaan pääkaupunkiseudun koronavirustilanteen vuoksi27.11.2020 12:46:26 EETTiedote

Helsinki on siirtynyt pandemiatilanteessa leviämisvaiheeseen, ja kaikki yleisötilaisuudet on pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätöksellä kielletty 30.11. alkaen. Tuomaan Markkinoiden oli määrä avautua 5.12. Senaatintorille. Koronavirustilanteesta johtuen markkinat perutaan. Markkinamyyntiä pyritään järjestämään osin digitaalisesti ja sosiaalisessa mediassa. Tuomaan Markkinat vaatii vuosittain kymmenien eri kumppanien ennakkotyötä, ja tapahtuma kerää yhteen satoja toimijoita luomaan joulun Helsinkiin. Helsingin tapahtumasäätiö kunnioittaa tehtyä työtä ja korvaa alihankkijoille tähän asti tapahtuman järjestelyistä syntyneet kulut. Peruutuksesta aiheutuu Helsingin tapahtumasäätiölle arviolta yli 200 000 euron mittavat tappiot. “Kovimmin peruutus iskee kuitenkin markkinoiden kauppiaisiin ja ravintoloihin. Melkein sata pientuottajaa on valmistautunut joulumarkkinoihin valmistamalla tuotteita keväästä saakka. Tutkimme nyt tapoja auttaa tuottajia myymään tuotteitaan digitaalisesti

Strömmingsmarknaden introducerar strömmingsdelikatesser på Salutorget och på restaurangerna28.9.2020 08:50:00 EESTTiedote

Strömmingsmarknaden ordnas på traditionellt sätt på Salutorget i Helsingfors den 4–10 oktober. Nästan 30 fiskare från olika håll i Finland säljer strömmingsprodukter i båtar och försäljningsstugor. Skärgårdstorget, som byggs bredvid Salutorget, bjuder dessutom på andra höstsmaker och hantverksprodukter. Även restaurangerna i Torgkvarteren bjuder på strömming.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme