Opettajaopiskelijoiden ajattelutapojen muutosprosessiin kuuluu kasvukipuja ja oivaltamisen iloa
Matikainen tutki opettajaopiskelijoiden ajattelutapojen muutosta vaihtoehtoisessa, tutkivan yhteisön periaatteilla toimivassa opettajankoulutusmallissa Jyväskylän yliopistolla. Hän havainnoi opiskelijaryhmän työskentelyä kahden lukuvuoden ajan ja keräsi myös opiskelijoilta kirjoitelmia.
– Kahden vuoden aikana havaitsin, että tutkittavani eivät oppineet pelkästään uusia opettamiseen liittyviä tietoja ja taitoja, vaan pikemminkin heidän tapansa ajatella koulua, oppimista ja opettamista muuttui. Tutkittavat itse kuvasivat kasvaneensa ihmisinä. Kutsun tätä transformatiiviseksi opettajaksi oppimiseksi, kertoo Matikainen.
Vaihtoehtoinen koulutusmalli käynnisti ajattelutapojen muutoksen
Opiskelijoiden ajattelutapojen muuttuminen ja kehittyminen opintojen aikana ei ole itsestäänselvyys. Suomalaisen opettajankoulutuksen ikiongelmana onkin ollut koulutuksen vaikuttavuus opiskelijoiden arvojen, asenteiden ja ajattelutapojen tasolla. Matikaisen tutkimuksessa oleellisiksi muutoksen käynnistämisessä nousivatkin vaihtoehtoisen koulutusmallin piirteet: pitkäkestoinen pienryhmä ja laajat integroivat oppimisprosessit yksittäisten kurssien sijaan, oppimisen tutkimuksellisuus ja omakohtaisuus sekä kouluttajalta saatu työnohjaus.
Ajattelutapojen muutos oli opettajaopiskelijoille Matikaisen mukaan ristiriitainen prosessi, johon kuului paljon kasvukipuja ja ahdistusta. Tutkitut opiskelijat vastustivat muutosta monin tavoin, esimerkiksi poissaoloilla ja jättämällä sovittuja tehtäviä tekemättä.
Toisaalta prosessiin liittyi myös vahva halu ja innokkuus muuttua, mikä näkyi paitsi ahkerana työskentelynä, myös huumorina ja jopa leikillisyytenä. Molemmat puolet ovat Matikaisen mielestä välttämättömiä ajattelutapoihin yltävässä oppimisessa.
– Usein koulutuskeskustelussa painotetaan vain eteenpäin suuntautuvaa voimaa ja niin sanottua oppimisen iloa. Nähdäkseni myös oppimista vastustava puoli kuuluu oleellisesti oppimiseen. Ajattelutavan muutos ei ole pelkästään mukavaa. Tämä haastaa nopeutta ja tehokuutta korostavia koulutuspoliittisia tavoitteenasetteluja, pohtii Matikainen.
KM Minni Matikaisen kasvatustieteen (OKL) väitöskirjan "Transformatiivinen opettajaksi oppiminen – fenomenologis-hermeneuttinen analyysi luokanopettajakoulutuksesta" tarkastustilaisuus järjestetään lauantaina 18.6.2022 kello 12 alkaen Jyväskylän yliopiston Vanhassa juhlasalissa (Seminarium, S212). Vastaväittäjänä toimii professori Auli Toom (Helsingin yliopisto) ja kustoksena vanhempi yliopistonlehtori Matti Rautiainen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Väitöstilaisuutta voi seurata osoitteessa https://r.jyu.fi/dissertation-matikainen-180622.
Väitöskirja on luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9179-1.
Lisätietoja:
Minni Matikainen, minni.s.matikainen@jyu.fi, puh. 050 5171 226
Minni Matikainen kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän Lyseon lukiosta vuonna 2009. Hän valmistui 2015 kasvatustieteen maisteriksi Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitokselta. Matikaisella on luokanopettajan ja elämänkatsomustiedon aineenopettajan pätevyys. Matikainen työskentelee yliopistonopettajana Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitoksella. Väitösaiheensa ohella Matikainen on tutkinut muun muassa opettajien uran alkuvaihetta sekä väitöstutkijoiden polkuja akateemiseen maailmaan. Matikainen toimii tutkijayhdistys Researchers in Education and Teacher Education at the University of Jyväskylä (RETEE) ry:n puheenjohtajana. Lisäksi hän luotsaa kasvatustieteellistä Kasvata mua -podcastia.
Matikaisen väitöstutkimusta ovat tukeneet Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos, Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö, OLVI-säätiö sekä Suomalainen Konkordia-liitto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Uusi professori Lotta-Riina Sundberg kehittää viruksista lääkkeitä bakteeri-infektioihin29.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa on aloittanut toukokuun alusta lähtien uusi solu- ja molekyylibiologian professori. Kansainvälisestikin arvostettu filosofian tohtori Lotta-Riina Sundberg on kiinnostunut bakteereiden aiheuttamista infektiotaudeista ja kuinka tauteja voitaisiin parantaa lääkkeettömästi virusten avulla.
Opinnäytetyö: Uhkanarratiivit ovat toimineet keskeisinä perusteluina Venäjän ulko- ja sotilaspoliittiselle toiminnalle29.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Marko Ruokolainen kartoitti Jyväskylän yliopistossa ja Maanpuolustuskorkeakoulussa tekemässään kaksoisgradussa Venäjän uhkanarratiiveja ja niiden käyttämistä perusteluina Venäjän ulko- ja sotilaspoliittiselle toiminnalle. Gradun mukaan tutkimuskirjallisuudessa oli jo vuosituhannen vaihteessa nähtävissä suurvaltakilpailua korostavaa ajattelua ja vastakkainasettelua Venäjän ja lännen välillä. Vaikka pelkät narratiivit eivät riitä Venäjän toimien ennakoimiseen, niiden tulkitseminen on kuitenkin keskeisessä asemassa lännen Venäjän vastaisen strategien rakentamisessa Ukrainan sodassa.
Väitös: 02.06.2023 Kvanttiväridynamiikkaa ultraperifeerisissä ydintörmäyksissä (Löytäinen)29.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Väitöskirjassaan FM Topi Löytäinen tarkastelee raskaiden vektorimesonien eksklusiivista fototuottoa ultraperifeerisissä ydintörmäyksissä. Tutkimuksessa kehitetään viitekehystä uudenlaisen sirontaprosessiluokan lisäämiselle globaaliin statistiseen analyysiin, jonka tavoitteena on ymmärtää ydinaineen rakennetta.
Elämä ruusunpunaisten lasien läpi26.5.2023 11:40:04 EEST | Tiedote
Kasvatusolosuhteiden näkyvyys vaikuttaa eläinten riskeihin reagointiin: miten ympäristöhäiriöt voivat vaikuttaa saalistajan ja saaliin vuorovaikutukseen luonnossa. Tutkimus julkaistiin Journal of Experimental Biology -aikakausjulkaisussa toukokuussa 2023.
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu – mikä muuttui?26.5.2023 09:06:48 EEST | Tiedote
Elokuussa 2021 alkoi Opetus- ja kulttuuriministeriön toteuttama valtakunnallinen kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu, johon osallistuvat vuosina 2016 ja 2017 syntyneet lapset aloittavat esiopetuksen jo viisivuotiaina. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun koulutuspoliittisia päätöksiä tullaan tekemään tutkimusperustaisesti. Seurannan ja arvioinnin tuloksia on nyt julkaistu kokeilun ensimmäisen toimintakauden (2021–2022) osalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme