Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Opettajien koronarokotuksia kiirehdittävä

Jaa

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Ruotsin suurimman opettajajärjestön Lärarförbundetin puheenjohtaja Johanna Jaara Åstrand kiirehtivät koulujen ja päiväkotien henkilöstön rokottamista.

Ruotsin suurimman opettajajärjestön Lärarförbundetin puheenjohtaja Johanna Jaara Åstrand.
Ruotsin suurimman opettajajärjestön Lärarförbundetin puheenjohtaja Johanna Jaara Åstrand.

Suomi on onnistunut koronatartuntojen rajoittamisessa paremmin kuin Ruotsi, mutta huoli on molempien maiden koulutuksessa yhteinen. Päivittäiset lähikontaktit ovat kouluissa ja päiväkodeissa väistämättömiä, ja etäisyyksien ylläpitäminen on käytännössä mahdotonta.

– Opettajien, rehtorien, päiväkodinjohtajien ja koulujen muun henkilökunnan on tärkeää saada koronarokote heti sote-henkilöstön ja riskiryhmien jälkeen. On ratkaisevaa koko yhteiskunnan kannalta, että koulut, päiväkodit ja oppilaitokset voivat jatkaa toimintaansa epidemiasta huolimatta, puheenjohtaja Olli Luukkainen tähdentää.

– Opettajien työkuorma on ollut poikkeuksellisen raskas epidemia-aikana. Huoli omasta ja oppilaiden terveydestä koettelee työhyvinvointia. On tärkeää pitää koulut ja päiväkodit auki, opettajat terveinä ja huolehtia henkilöstön jaksamisesta, puheenjohtaja Johanna Jaara Åstrand toteaa.

Etäopetuksen kielteiset seuraukset alkavat näkyä sekä Suomessa että Ruotsissa. Moni opiskelija menettää otteensa opiskeluun, mikä on riski sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Tuoreessa raportissaan OECD toteaa, ettei opettajaa voi korvata etäopetuksella. Digitaalisten palvelujen ja laitteiden käyttö opetuksessa edellyttäisi, että ne olisivat kaikkien saatavilla.

OAJ ja Lärarförbundet vaativatkin, että koulujen ja päiväkotien henkilöstön koronarokotuksia kiirehditään. Koulujen ja päiväkotien pitäminen avoinna on ensiarvoisen tärkeää yhteiskunnan toimivuuden kannalta ja osaamisvajeen ehkäisemiseksi.

– Meidän on pidettävä huolta opettajiemme terveydestä. Enää ei ole varaa odottaa, Johanna Jaara Åstrand ja Olli Luukkainen muistuttavat.

OAJ edustaa koko koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalaa ja sen jäsenmäärä on yli 116 000. Lärarförbundet edustaa mm. varhaiskasvatusta ja peruskoulujen opettajia, jäsenmäärä 232 000.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ruotsin suurimman opettajajärjestön Lärarförbundetin puheenjohtaja Johanna Jaara Åstrand.
Ruotsin suurimman opettajajärjestön Lärarförbundetin puheenjohtaja Johanna Jaara Åstrand.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Hallituksen tahto suojella koulutusta leikkauksilta saa kiitosta OAJ:lta29.4.2021 21:35:02 EEST | Tiedote

OAJ kiittää, että koulutus jätettiin hallituksen kehysriihessä resurssileikkausten ulkopuolelle. Panostukset koulutukseen ovat mitä suurimmassa määrin myös työllisyyttä vahvistavia ratkaisuja. Puheenjohtaja Olli Luukkainen kiittää hallitusta oikeasta arvovalinnasta. Tuon päätöksen tulikin olla selviö. OAJ ei kuitenkaan voi olla täysin tyytyväinen hallituksen puoliväliriihen päätöksiin. – Toivoimme myös, että aiemmin kertaluonteiseksi päätetty koulutuksen lisärahoitus olisi muutettu pysyväksi. Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen perustaa tulee nimenomaan vahvistaa erityisesti koronan jälkeisinä vuosina, Luukkainen tähdentää. OAJ:n tavoitteena oli saada riihestä päätös, jolla vakiinnutettaisiin ammatilliseen koulutukseen vuosi kerrallaan päätetyt noin 80 miljoonaa euroa opetushenkilöstön palkkaamiseen ja siten ehdottoman välttämättömään ammatillisen koulutuksen vahvistamiseen. Kertaluontoiset panostukset sopivat heikosti ja ovat riittämättömiä tällaiseen tarkoitukseen. Pysyvää rahoitusta o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme