Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Opetuksen teemavuosi alkaa VAMKissa uuden koulutusjohtajan ohjauksessa

Jaa

Sanna Eronen korostaa keskustelevaa otetta pedagogiikan vahvuuksien ja kipupisteiden löytämisessä. Digipedagogiikan vahva osaaja muistuttaa, että lähiopetuksella ja kenttäharjoittelulla on edelleen oma, vankka paikkansa.

Pedagogiikan teemavuosi innosti Sanna Erosen hakemaan VAMKin koulutusjohtajan tehtävää. Kuva: Nadia Paavola
Pedagogiikan teemavuosi innosti Sanna Erosen hakemaan VAMKin koulutusjohtajan tehtävää. Kuva: Nadia Paavola

Nyt jos koskaan tarvitaan opetuksen kehittämistä. Pandemia-aika aiheutti paineen siirtää opetusta nopeasti verkkoon, ja digipedagogiikkaa kehitetään korkeakouluissa ennennäkemättömällä voimalla. 

Vaasan ammattikorkeakoulun uusi koulutusjohtaja Sanna Eronen näkee tilanteessa haasteiden lisäksi paljon mahdollisuuksia.

– Opettajien hyvinvointi on iso kysymys, väsynyt opettaja ei jaksa uudistua. On nostettava rohkeasti keskusteluun, mitkä ovat työyhteisön vahvuuksia, ja missä tarvitaan uutta osaamista ja tukea.

Vuosi 2022 on VAMKissa pedagogisen kehittämisen vuosi. Siitä yhtenä merkkinä on uusi koulutusjohtajan tehtävä, jossa Eronen on juuri aloittanut.

Koulutusjohtaja vastaa VAMKin koulutuksen kehittämisestä, opiskelija- ja hakijapalveluista, kansainvälisyyspalveluista sekä jatkuvan oppimisen kokonaisuudesta. Jatkuvan oppimisen palveluita ovat muun muassa avoimen ammattikorkeakoulun opintokokonaisuudet sekä erikoistumiskoulutukset.

– Olen itsekin opettanut eri asteilla, eli opetustyö on tuttua alakoululaisista korkeakoulupedagogiikan kehittämiseen, Eronen kertoo.

Hän siirtyy VAMKin palvelukseen Vaasan yliopistosta digitaalisen opetuksen valmentajan paikalta. Valmentajan työssä ja pedagogisessa johtamisessa on hänen mukaansa paljon samaa.

– On hienoa, että VAMKissa on nostettu pedagogiikka keskiöön. Olen toiminut 15 vuotta erilaisissa opetuksen kehittämisen tehtävissä vaasalaisten korkeakouluopettajien parissa, ja pedagogiikan teemavuosi innosti hakemaan uutta tehtävää.

Ei vain opetuksen siirtämistä verkkoon

Kehittämistyössä Eronen korostaa yhteisöllisyyttä ja keskustelevaa otetta sekä opettajien että opiskelijoiden ja sidosryhmien kesken.

– Hyvä työyhteisö kannustaa kokeilemaan rohkeastikin uusia tekemisen tapoja. Kollegiaalisuus auttaa myös jaksamaan arjessa. 

Digipedagogiikka typistyy arkipuheessa herkästi verkkokursseiksi tai Zoom-opetukseksi. Parhaimmillaan digitaalisuus on luonteva osa jokaisen opettajan työtä.

– Puhutaan sitten digirikastetusta lähiopetuksesta, hybridistä tai etäopetuksesta, opettajalla on oltava siihen tarvittava osaaminen. Opetusta ei voi siirtää verkkoon sellaisenaan, vuorovaikutukselle, kohtaamisille ja yhdessä oppimiselle pitää olla tilaa ja mahdollisuuksia.

Ammattikorkeakoulujen käytännönläheinen opetustapa ja vahva työelämäyhteistyö asettavat opetuksen kehittämiselle omat vaatimuksensa. Useilla aloilla kampusopetus ja kentällä tehty harjoittelu ovat välttämättömiä, jotta tarvittavat työelämätaidot karttuvat.

–  Ei ole yhtä oikeaa opetuksen mallia. Erilaiset oppijat kulkevat yksilöllisesti omia polkujaan. 

Avainsanat

Kuvat

Pedagogiikan teemavuosi innosti Sanna Erosen hakemaan VAMKin koulutusjohtajan tehtävää. Kuva: Nadia Paavola
Pedagogiikan teemavuosi innosti Sanna Erosen hakemaan VAMKin koulutusjohtajan tehtävää. Kuva: Nadia Paavola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Wolffintie 30
65200 VAASA

0207 663 300, info@vamk.fihttp://www.vamk.fi

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3250 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme