Suomen Palopäällystöliitto ry

Opetusalan turvallisuusfoorumi 2020: Kasvatus-, opetus- ja koulutusalan kokonaisturvallisuutta parannettava edelleen

Jaa
Kuudestoista valtakunnallinen Opetusalan turvallisuusfoorumi katsoo, että kouluissa lainvastaisia tekoja käsitellään valitettavan usein kiusaamisena.
Jokaiselle lapselle tulisi taata turvallinen ympäristö – niin koulussa kuin kotonakin.
Jokaiselle lapselle tulisi taata turvallinen ympäristö – niin koulussa kuin kotonakin.

Kiusaaminen on epämääräinen ja vähättelevä ilmaisu, joka ei kerro yksittäisen teon vakavuutta, vastenmielisyyttä tai lainvastaisuutta. Laissa kiusaamista ei ole määritelty. Kasvuun ja kehitykseen kuuluu aina haasteita: sosiaalisten suhteiden luomisessa ja ylläpitämisessä on lähes kaikilla ajoittain vaikeuksia. Rikoksen tunnusmerkistön täyttävät teot eivät kuitenkaan kuulu luonnolliseen kasvuun ja kehitykseen. Opetusalan turvallisuusfoorumi esittää, että kasvatus-, opetus- ja koulutusalan kokonaisturvallisuuden parantamiseksi alan viranomaiset ja poliittiset päättäjät ryhtyisivät valmistelemaan nykylainsäädäntöön muutosta, jossa kiusaaminen nimikkeestä luovutaan ja sen tilalle tuodaan lainsäädäntöön selkeästi tällaisten tekojen lainvastaisuutta kuvaavat nimikkeet.

Turvallinen koulutus ja kasvatus ovat parasta syrjäytymisen ehkäisyä.

Turvallisessa oppilaitosyhteisössä voidaan yhteisvoimin torjua eri muotoista häirintää, väkivaltaa ja ostrakismia eli sosiaalista hyljeksintää. Tämän vuoksi eri viranomaisten välillä turvallisuuteen liittyvä tiedonkulku tulee jatkossa olla nykyistäkin varmempaa. Kasvatuksen ja opetuksen järjestäjän, esimiesten ja opettajien on aina saatava olennaiset tiedot turvallisen opetuksen järjestämiseksi salassapidon estämättä.

Opetusalan turvallisuusfoorumin osallistujien puolesta

Matti Waitinen, Helsingin Pelastuskoulun rehtori, 050 364 5374

Tomi Timonen, Suomen Palopäällystöliiton koulutusjohtaja, 044 733 4112

Julkilausuman antoi 17.11.2020 kuudestoista valtakunnallinen Opetusalan turvallisuusfoorumi, joka kokosi yhteen yli 120 opetus-, kasvatus- ja turvallisuusalan ammattilaista.

Turvallisuusfoorumin taustalla ovat Suomen Palopäällystöliitto, Opetushallitus, aluehallintovirastot, Opettajien ammattijärjestö OAJ, Suomen Rehtorit ry, Kuntaliitto, Pelastusopisto, Helsingin pelastuskoulu, SPEK-ryhmä ja TURVIS-verkosto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jokaiselle lapselle tulisi taata turvallinen ympäristö – niin koulussa kuin kotonakin.
Jokaiselle lapselle tulisi taata turvallinen ympäristö – niin koulussa kuin kotonakin.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Vuoden 2023 Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinto on myönnetty Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen Kaatumisen ehkäisyn toimintamallille10.1.2024 12:57:23 EET | Tiedote

Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli on saanut vuoden 2023 turvallisuuspalkinnon. Palkinnon myönsi Suomen Palopäällystöliiton Sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunta. Toimintamalli on tuotettu Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hallinnoimassa Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeessa, ja se on merkittävä panos alueen ikääntyvien asukkaiden turvallisuuden parantamiseksi.

Terveiset Kanadasta: Mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa?5.7.2023 11:38:14 EEST | Tiedote

Kanadassa kärsitään yhdestä historiansa pahimmasta metsäpalokaudesta. Erittäin vaikeiden palojen taustalla on osaksi luonto ja sään ääri-ilmiöt ja osaksi ihmisten huolimattomuus. Myös Suomessa koettiin tänä keväänä ja kesänä pitkä ja kuiva ajanjakso, jolloin metsäpaloja syttyi ympäri maan. Metsäpalojen yleisimmät syttymissyyt Suomessa liittyvät ihmistoimintaan. Ilmastonmuutos alkaa näkyä myös Suomessa aiempaa pidempinä alkukesän kuivina kausina. City of Red Deerin pelastuslaitoksen johtaja ja Kanadan Palopäällystöliiton puheenjohtaja Ken McMullen kertoo, miten Kanadan paloja vastaan taistellaan ja mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye