Suomen Palopäällystöliitto ry

Opetusalan turvallisuusfoorumi 2020: Kasvatus-, opetus- ja koulutusalan kokonaisturvallisuutta parannettava edelleen

Jaa

Kuudestoista valtakunnallinen Opetusalan turvallisuusfoorumi katsoo, että kouluissa lainvastaisia tekoja käsitellään valitettavan usein kiusaamisena.

Jokaiselle lapselle tulisi taata turvallinen ympäristö – niin koulussa kuin kotonakin.
Jokaiselle lapselle tulisi taata turvallinen ympäristö – niin koulussa kuin kotonakin.

Kiusaaminen on epämääräinen ja vähättelevä ilmaisu, joka ei kerro yksittäisen teon vakavuutta, vastenmielisyyttä tai lainvastaisuutta. Laissa kiusaamista ei ole määritelty. Kasvuun ja kehitykseen kuuluu aina haasteita: sosiaalisten suhteiden luomisessa ja ylläpitämisessä on lähes kaikilla ajoittain vaikeuksia. Rikoksen tunnusmerkistön täyttävät teot eivät kuitenkaan kuulu luonnolliseen kasvuun ja kehitykseen. Opetusalan turvallisuusfoorumi esittää, että kasvatus-, opetus- ja koulutusalan kokonaisturvallisuuden parantamiseksi alan viranomaiset ja poliittiset päättäjät ryhtyisivät valmistelemaan nykylainsäädäntöön muutosta, jossa kiusaaminen nimikkeestä luovutaan ja sen tilalle tuodaan lainsäädäntöön selkeästi tällaisten tekojen lainvastaisuutta kuvaavat nimikkeet.

Turvallinen koulutus ja kasvatus ovat parasta syrjäytymisen ehkäisyä.

Turvallisessa oppilaitosyhteisössä voidaan yhteisvoimin torjua eri muotoista häirintää, väkivaltaa ja ostrakismia eli sosiaalista hyljeksintää. Tämän vuoksi eri viranomaisten välillä turvallisuuteen liittyvä tiedonkulku tulee jatkossa olla nykyistäkin varmempaa. Kasvatuksen ja opetuksen järjestäjän, esimiesten ja opettajien on aina saatava olennaiset tiedot turvallisen opetuksen järjestämiseksi salassapidon estämättä.

Opetusalan turvallisuusfoorumin osallistujien puolesta

Matti Waitinen, Helsingin Pelastuskoulun rehtori, 050 364 5374

Tomi Timonen, Suomen Palopäällystöliiton koulutusjohtaja, 044 733 4112

Julkilausuman antoi 17.11.2020 kuudestoista valtakunnallinen Opetusalan turvallisuusfoorumi, joka kokosi yhteen yli 120 opetus-, kasvatus- ja turvallisuusalan ammattilaista.

Turvallisuusfoorumin taustalla ovat Suomen Palopäällystöliitto, Opetushallitus, aluehallintovirastot, Opettajien ammattijärjestö OAJ, Suomen Rehtorit ry, Kuntaliitto, Pelastusopisto, Helsingin pelastuskoulu, SPEK-ryhmä ja TURVIS-verkosto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jokaiselle lapselle tulisi taata turvallinen ympäristö – niin koulussa kuin kotonakin.
Jokaiselle lapselle tulisi taata turvallinen ympäristö – niin koulussa kuin kotonakin.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Huoli kasvaa pelastushenkilöstön turvallisuudesta tieliikenneonnettomuuspaikoilla: Vauhti pois ja katse eteenpäin21.4.2021 09:20:36 EEST | Tiedote

Suomen Palopäällystöliitto on huolissaan pelastushenkilöstön turvallisuudesta tieliikenneonnettomuuspaikoilla. Tiistaina 20.4.2021 Ykköstiellä tapahtuneessa onnettomuudessa säästyttiin henkilövahingoilta, mutta ainekset murheelliseen lopputulokseen olivat olemassa. Onnettomuuspaikan raivaustöissä suoja-autona käytetty säiliöauto vaurioitui hinauskuntoon rekan törmättyä siihen. Säiliöauto on poissa hälytystehtävistä kuukausia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme