Hämeen kauppakamari

Opiskelijat naulasivat teesejä tulevaisuuteen

Jaa
Lahden ja Hämeen ammattikorkeakoulujen sekä Hämeen kauppakamarin NÄKY-projektiyhteistyö on näkynyt tiiviisti myös kolmannen vuoden palveluliiketoiminnan tradenomiopiskelijoiden arjessa keväällä 2017. Opiskelijat ovat paitsi oppineet monipuolisesti tulevaisuuden haltuunoton menetelmistä ja periaatteista, myös auttaneet kahden työpajan puitteissa alueen yrityksiä ottamaan tulevaisuutta paremmin haltuun.
Opiskelijat osallistuivat helmikuussa NÄKY-hankkeen puitteissa Hämeen kauppakamarin Matkailuvaliokunnan kokoukseen, joka järjestettiin kauppakamarin Vaikuttamisiltapäivän yhteydessä Hämeenlinnassa.
Opiskelijat osallistuivat helmikuussa NÄKY-hankkeen puitteissa Hämeen kauppakamarin Matkailuvaliokunnan kokoukseen, joka järjestettiin kauppakamarin Vaikuttamisiltapäivän yhteydessä Hämeenlinnassa.

Hämeen NÄKY-hankkeessa on tartuttu pk-yritysten ennakointiosaamisen kehittämiseen.

Kevään aikana opintojen loppuvaiheessa olevat opiskelijat – niin tulevaisuuden osaajina kuin työntekijöinä ja asiakkaina – ovat auttaneet yrityksiä tunnistamaan ja hyödyntämään tulevaisuustietoa liiketoiminnan kehittämisessä. Kokeilevaan kehittämiseen pohjautuva yritysyhteistyö on keskeinen osa ammattikorkeakoulujen aluevaikuttavuutta.

Tulevaisuus tehdään itse

Kokeilusta on kahden ensimmäisen NÄKY-työpajan perusteella saatu hyviä kokemuksia. Huhtikuun lopussa Hämeenlinnassa yrittäjät saivat työpareikseen ja kehittäjäkumppaneikseen palveluliiketoiminnan tradenomiopiskelijoita. Työpajan teemana oli liiketoiminnan mallintaminen. Samalla viikolla Lahdessa osittain samat ja osin eri työparit pohtivat tulevaisuuden trendejä ja niiden analysointia.

Kevään päätteeksi palveluliiketoiminnan tradenomiopiskelijat haluavat lähettää terveisensä alueen yrityksille ja muille toimijoille, miten tulevaisuutta voidaan ottaa haltuun ja kuinka tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa – ihan itsekin. Samaan tapaan kuin NÄKY-työpajoissa opitaan tulevaisuudesta tekemällä, tekemisen kautta oppiminen näkyy voimakkaasti myös teeseissä, jotka opiskelijat ovat naulanneet tulevaisuuden haltuunotosta, koska opiskelijoiden mukaan ennakointi on ihanaa, kun sen tekee oikein.

Kahdeksan teesiä

  1. Se, joka alussa hosuu, se lopussa väsyy!
  2. Kuuntele heikkoja signaaleja!
  3. Mieti useampia tulevaisuuskuvia!
  4. Ymmärrä muutoksen luonne ja merkitys!
  5. Paras tapa ennakoida tulevaa on luoda se!
  6. Tulevaisuus riippuu siitä, mitä teemme tässä hetkessä!
  7. Tulevaisuus on alkanut jo eilen, ja olemme jo myöhässä!
  8. Voittajat ennakoivat, häviäjät reagoivat!

Yhteistyö monialaisen opiskelijaryhmän ja NÄKY-työpajaan osallistuvien yritysten välillä jatkuu kahdessa seuraavassa työpajassa: 7.6. Lahdessa ja 8.6. Hämeenlinnassa.

Hämeen NÄKY-hanketta rahoittavat Hämeen liitto ja Päijät-Hämeen liitto. Hämeen ammattikorkeakoulun ja Lahden ammattikorkeakoulun lisäksi hankkeessa ovat mukana Koulutuskeskus Salpaus, Ammattiopisto Tavastia ja Forssan ammatti-instituutti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen, p. 040 739 9303


Lahden ammattikorkeakoulu Oy:n aluekehitysjohtaja Jari Hautamäki, p. 0500 498 127


Hämeen ammattikorkeakoulu Oy:n kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, p. 050 574 5063 ja kehittämispäällikkö Anne Laakso, p. 040 766 3217

Kuvat

Opiskelijat osallistuivat helmikuussa NÄKY-hankkeen puitteissa Hämeen kauppakamarin Matkailuvaliokunnan kokoukseen, joka järjestettiin kauppakamarin Vaikuttamisiltapäivän yhteydessä Hämeenlinnassa.
Opiskelijat osallistuivat helmikuussa NÄKY-hankkeen puitteissa Hämeen kauppakamarin Matkailuvaliokunnan kokoukseen, joka järjestettiin kauppakamarin Vaikuttamisiltapäivän yhteydessä Hämeenlinnassa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen kauppakamari
Aleksanterinkatu 17 A
15110 Lahti

040 563 5013https://www.hamechamber.fi/

Hämeen kauppakamarin tehtävänä on edistää yritysten toimintaedellytyksiä ja vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi. Lisäksi Hämeen kauppakamari edistää alueensa yritysten verkostoitumista ja yhteistyötä sekä tarjoaa jäsenilleen tietoa, palveluja ja kontakteja. Hämeen kauppakamarin toiminta-alueeseen kuuluvat Päijät-Hämeen maakunta, Kanta-Hämeen maakunnasta Hämeenlinnan ja Forssan seutukunnat sekä Keski-Suomesta Kuhmoinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen kauppakamari

Positiivista virettä Hämeessä11.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Hämäläisyrityksistä yli kolmannes arvioi liikevaihdon kasvavan seuraavien kuuden kuukauden aikana, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreimmasta talouskyselystä. ”Alueemme yritysten liikevaihdot ovat olleet edelliseen vuoteen verrattuna kasvussa lähes joka toisella kyselyyn vastanneista yrityksistä ja samaan aikaan kuitenkin neljäsosalla laskussa. Yritykset ovat palkanneet jonkin verran lisää työntekijöitä ja rekrytointitarpeet kasvavat. Pula osaavasta työvoimasta lisääntyy koko ajan”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Yritykset odottavat toimia kilpailukyvyn parantamiseksi8.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi Hämeessä toimivat yritykset odottavat hallitukselta erityisesti työn verotuksen keventämistä, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreesta talouskyselystä. ”Vastanneista alueemme teollisuusyrityksistä yli 58 prosenttia odottaa verotuksen keventämistä ja yli 55 prosenttia paikallisen sopimisen lisäämistä kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Työperäisen maahanmuuton tärkeys korostuu3.5.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Yli kolmannes Hämeessä toimivista teollisuusyrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä erittäin tärkeänä, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreesta talouskyselystä. ”Teollisuusyrityksistä jo 35 prosenttia pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä. Vastaavasti hämäläiset rakennusalan yritykset eivät käytännössä palkkaa suoraan ulkomaista työvoimaa, vaan alalla on perinteisesti merkittävässä määrin ulkomaisia alihankkijoita”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Markkinanäkymät ovat edelleen vaimeat27.4.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on edelleen normaalia heikompi. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Yritysten tulevaisuuden näkymät ovat yhä epävarmat. Kannattavuus heikkenee edelleen ja lisäksi riittämätön kysyntä on yritysten kasvun esteenä”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Uusia hallitusammattilaisia Hämeen alueelle17.4.2023 09:35:43 EEST | Tiedote

Hallitustyöskentelyn osaamista mittaava Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-tutkinto järjestettiin maaliskuun lopussa. Tutkinnon suoritti hyväksytysti lähes 40 Hämeen kauppakamarin HHJ-kurssin käyneistä. Kauppakamari onnittelee tutkinnon suorittaneita. ”Hyvistä hallitusammattilaisista on pulaa ja on hienoa, että saimme alueellemme uusia tutkinnon suorittaneita. Hallitusammattilainen voi auttaa yritystä esimerkiksi havaitsemaan vastuullisen toiminnan tarjoamat mahdollisuudet uudistumiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme