Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Oppijaportaali Aula helpottaa opettajien, oppilaiden ja huoltajien kouluarkea

Jaa

Helsinki haluaa olla kaupunki, joka ennakoi asukkaidensa palvelutarpeita ja jossa palveluiden käytössä kiinnitetään huomiota ennen kaikkea niiden käytön helppouteen ja käyttäjäystävällisyyteen. Erinomainen esimerkki uudesta tarpeeseen tehdystä arjen helpottajasta on helsinkiläisten koulujen avuksi luotu Oppijaportaali Aula, joka otettiin Helsingin kaupungin kouluissa käyttöön vuoden 2021 alussa.

Oppijaportaali Aula helpottaa kouluarkea Helsingissä. Aulasta on kehitetty omat versiot myös lukioita ja ammatillista opetusta varten. Kuva: Jussi Hellsten.
Oppijaportaali Aula helpottaa kouluarkea Helsingissä. Aulasta on kehitetty omat versiot myös lukioita ja ammatillista opetusta varten. Kuva: Jussi Hellsten.

Aula-portaalin kautta niin oppilaat, opettajat kuin huoltajatkin voivat löytää yhdestä paikasta pääsyn tärkeimpiin koulussa päivittäin käytettyihin palveluihin ja oppimisympäristöihin yhdellä kirjautumisella. Aula-palvelu helpottaa kouluarkea, kun käyttäjien ei tarvitse enää erikseen miettiä mistä tietyt palvelut löytyvät tai syöttää salasanaa toistuvasti. Samalla se tukee oppimista ja lisää oppilaiden hyvinvointia.

Aulan kautta löytyvät kaikki koulussa päivittäin käytettävät palvelut

Oppijaportaali Aula toimii helsinkiläisten perusopetuksessa olevien oppilaiden tietokoneiden aloitussivuna. Sen kautta löytyvät nopeasti myös oman koulun oppilashuollon tiedot sekä pääsy kouluterveydenhuoltoon, oman koulun kotisivulle, kaupungin kirjastopalveluihin, kouluruokailun lounaslistaan ja kaupungin lasten ja nuorten palveluihin.

”Suurin hyöty Aulasta on se, että oppilailla on olemassa luonteva kotipaikka, mistä he helposti voivat siirtyä kaikkiin sähköisiin palveluihin. Mitä vähemmän klikkauksia ja osoitteiden kirjoituksia oppilaat joutuvat tekemään, sen enemmän heille jää aikaa itse työhön. Palvelu on tärkeää myös siksi, että se on juuri opettajia ja oppilaita varten kehitetty ja meitä myös kuunnellaan sen jatkokehityksessä”, kiteyttää luokanopettaja Teemu Einola Pakilan ala-asteelta. 

Aula-portaali tuo luottoa ja selkeyttä oppilaalle siirtyessä palvelusta toiseen. Samalla palvelu parantaa myös oppijoiden hyvinvointia tukevien palveluiden tavoitettavuutta, kun selaimen aloitusnäkymästä pääsee suoraan oman koulun oppilashuollon ja kouluterveydenhuollon yhteystietoihin.

Aula-portaali muokkautuu käyttäjiensä yksilöllisiin tarpeisiin

Aula on myös käyttäjäystävällinen, sillä oppilas voi valita sivulla itselleen mieluisat palvelut omiksi suosikeiksi. Aulan kautta löytyy myös yksityisyyttä kunnioittava ja mainokseton hakupalvelu.

Aulasta on kehitetty omat versiot myös lukioita ja ammatillista opetusta varten. Aula on myös suunniteltu toimimaan kaikilla laitteilla. Huoltajat voivat tutustua palveluun lasten kanssa heidän Helsingin edu-tunnuksillaan osoitteessa https://aula.edu.hel.fi. Aula-palvelusta on olemassa kolme kieliversiota: suomi, ruotsi ja englanti. Ruotsinkielisissä peruskouluissa sivu on automaattisesti ruotsinkielinen.

Koulutyön tueksi luodaan uusia sähköisiä alustoja

Helsinkiläisten koulujen työn tueksi on rakennettu muutenkin viime vuosina uusia alustoja. Esimerkiksi verkossa toimiva Opehuone-sivusto toimii opettajien työkalupakkina, johon on koottu opettajille tärkeitä asioita samaan paikkaan. Alustojen käyttöönottamista on helpotettu tarjoamalla tukea muun muassa opetusvideoiden, koulutusten sekä koulutusten tallenteiden muodossa. Opehuoneesta opettajat saavat tietoa tulevista tapahtumista, koulutuksista sekä apua erilaisten digitaalisten palveluiden käyttöön.  Lisäksi palvelusta löytyvät myös opettajien yhteisöt sekä opettajien työn tueksi kehitettyä Helsinki-keskeistä pedagogista materiaalia.

Helsingin digitalisaatio-ohjelman tavoite on tehdä Helsingistä maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Kaupunki pyrkii aktiivisesti kehittämään palveluja, jotka ennakoivat helsinkiläisten tarpeita ja vastaavat niihin entistä henkilökohtaisemmin. Tavoitteena on helpottaa ajan ja vaivan säästöinä aidosti kaupunkilaisten arkea. Näin toimii uusi digitaalinen Helsinki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa palvelusta:
ICT-projektipäällikkö Karri Mehtälä, puh. 09 310 88045, e-mail: karri.mehtala@hel.fi

Viestin välitti:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Oppijaportaali Aula helpottaa kouluarkea Helsingissä. Aulasta on kehitetty omat versiot myös lukioita ja ammatillista opetusta varten. Kuva: Jussi Hellsten.
Oppijaportaali Aula helpottaa kouluarkea Helsingissä. Aulasta on kehitetty omat versiot myös lukioita ja ammatillista opetusta varten. Kuva: Jussi Hellsten.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingissä käytetään internetiä ja digitaalisia palveluja enemmän kuin koko Suomessa – riskinä eriarvoisuuden lisääntyminen16.4.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Palveluita ja mahdollisuuksia vuorovaikutukseen tarjotaan yhä enemmän sähköisesti. Viime vuonna alkanut koronaepidemia aiheutti eräänlaisen ”pakotetun digiloikan”, kun palveluita siirrettiin verkkoon ja kasvokkaisia tapaamisia jouduttiin välttämään. Parhaimmillaan digitalisaatio sujuvoittaakin arkea ja edistää yhteisöllisyyttä, mutta kaikille uusiin sähköisiin palveluihin siirtyminen ja niiden käyttäminen ei ole kuitenkaan yhtä helppoa tai aina mahdollistakaan.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä toteuttaa rajoitusten purkamisessa lapset ja nuoret ensin -periaatetta ja avaa ensin alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan15.4.2021 16:33:00 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta koronarajoitusten purkamiseen liittyen, sekä nykyisten rajoitusten purkamisesta alueellaan. Koordinaatioryhmä näkee tärkeänä, ettei avautumisvaiheessa keskitytä vain rajoitusten purkamiseen, vaan palvelujen palautumisen edellytysten turvaamiseen. Lisäksi kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevien ryhmien hyvinvoinnista tulisi huolehtia. Koronakoordinaatioryhmä pitää ensisijaisen tärkeänä, että rajoitusten purku aloitetaan lapsista ja nuorista.

MEDIAKUTSU: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuus 15. huhtikuuta kello 16.3014.4.2021 16:55:50 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoo tiedotustilaisuudessa epidemiatilanteesta ja linjauksistaan liittyen voimassa oleviin rajoituksiin ja suosituksiin sekä kaupunkien kannasta valtakunnalliseen koronaepidemian exit-strategiaan. Koronakoordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Tiedotustilaisuus järjestetään torstaina 15. huhtikuuta kello 16.30–17.30.

C21-kaupunginjohtajat: Kaupungit ovat Suomen kasvun kivijalka – puoliväliriihessä on vahvistettava kaupunkien edellytyksiä kestävään ja pitkäjänteiseen kasvuun12.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

C21-kaupunginjohtajat edellyttävät, että hallitus tekee huhtikuun puoliväliriihen yhteydessä päätöksiä, jotka vahvistavat kuntatalouden pitkän aikavälin kestävyyttä ja turvaavat kaupunkien kyvyn investoida koronakriisin jälkeiseen kasvuun. Kaupungit ovat keskeisessä asemassa niin koronakriisin hoidossa kuin siitä elpymisessä ja uuden talouskasvun luomisessa, ja niiden toimintaedellytyksiä on vahvistettava ja potentiaali tunnistettava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme