Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpanon arvioinnin julkistaminen ja paneeli 14.3. klo 13-16

Jaa

Karvi on arvioinut oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpanoa yleissivistävässä ja ammatillisessa koulutuksessa. Laajan arvioinnin kohteina olivat muun muassa terveyden, opiskelukyvyn ja osallisuuden edistäminen, ongelmien ennaltaehkäisy sekä opiskeluhuoltopalvelujen yhdenvertainen saatavuus.

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on arvioinut oppilas- ja opiskelijahuoltolain (1287/2013) toimeenpanoa yleissivistävässä ja ammatillisessa koulutuksessa.

1.8.2014 voimaan tulleen lain tavoitteena oli koota opiskeluhuoltoa koskeva lainsäädäntö yhteen lakiin ja selkeyttää säädösten toimivuutta. Lisäksi uudessa laissa korostuvat yhteisöllinen opiskeluhuolto, ennaltaehkäisy, psykologi- ja kuraattoripalveluiden laajentaminen toiselle asteelle sekä opiskeluhuollon suunnitelmallisuus. Hyväksyessään lain eduskunta edellytti, että lain vaikutuksia arvioidaan. Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi arviointitehtävän Karville.

Arviointikohteina olivat mm. terveyden, hyvinvoinnin, opiskelukyvyn ja osallisuuden edistäminen, ongelmien syntymisen ennaltaehkäisy, varhainen tuki, kouluyhteisön yhteisöllisen toiminnan edistäminen sekä opiskeluhuoltopalvelujen yhdenvertainen saatavuus.

Arviointi kohdentui kaikkiin koulutuksen ja opetuksen järjestäjiin sekä otoksella valittuihin esiopetusyksiköihin, perusopetuksen kouluihin ja lukioihin. Arvioinnissa oli mukana opiskeluhuollon ohjausryhmiä, oppilas- tai opiskeluhuoltoryhmiä ja koulutuksen järjestäjiä yhteensä 1200 sekä oppilaita ja opiskelijoita yhteensä 25 600.

Arviointi tuotti tietoa seuraavista asioista:

  • Millaisia vaikutuksia oppilas- ja opiskelijahuoltolailla on ollut opiskeluhuollon vaikuttavuuteen ja tehostumiseen?
  • Miten oppilas- ja opiskelijahuoltolaki on vaikuttanut opiskeluhuollon palveluiden saatavuuteen ja henkilöstön riittävyyteen?
  • Millaisia vahvuuksia ja kehittämiskohteita opiskeluhuollossa on?

Arvioinnin tulosten julkistamis- ja keskustelutilaisuus pidetään keskiviikkona 14.3.2018 klo 12.30-16.00. Tilaisuus järjestetään Finlandia-talon Terassisalissa. Ohjelma alkaa ilmoittautumisella ja kahvitarjoilulla klo 12.30. Varsinainen ohjelma alkaa klo 13.

Tilaisuuden ohjelma koostuu tulosten esittelystä, kommenttipuheenvuoroista ja paneelikeskustelusta. Tarja Frisk ja Anna-Mari Summanen Karvista esittelevät tuloksia. Tuloksia kommentoivat mm. opetus- ja kulttuuriministeriön, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen, Opetushallituksen, OAJ:n, Suomen Kuntaliiton, Itä-Suomen aluehallintoviraston sekä ammatillisen koulutuksen ja opiskelijoiden edustajat.

Tilaisuudessa annetaan opiskeluhuollon kehittämisehdotuksia valtakunnallisille opetusviranomaisille ja sosiaali- ja terveysviranomaisille, kunnille sekä koulutuksen järjestäjille.

Tilaisuutta voi seurata myös netin välityksellä Karvin Youtube-kanavalla reaaliajassa tai jälkikäteen tallenteena. Linkki tilaisuuden seuraamiseen löytyy julkistamispäivänä Karvin nettisivuilta.

Median edustajia pyydetään ilmoittautumaan tilaisuuteen 13.3. klo 12 mennessä Johanna Kiesille (johanna.kiesi@karvi.fi, p. 029 533 5545).

Lisätietoja arvioinnista:

projektipäällikkö Anna-Mari Summanen, anna-mari.summanen@karvi.fi, p. 029 533 5523 (yleissivistävä koulutus)

arviointiasiantuntija, projektipäällikkö Tarja Frisk, tarja.frisk@karvi.fi, p. 029 533 5504 (ammatillinen koulutus)

Tervetuloa!

Tietoja julkaisijasta

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi
PL 28
00101 HELSINKI

029 533 5500http://karvi.fi

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on itsenäinen koulutuksen arviointivirasto. Se toteuttaa koulutukseen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjien toimintaan liittyviä arviointeja varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. Arviointikeskus koostuu arviointineuvostosta, korkeakoulujen arviointijaostosta ja kolmesta osaamisyksiköstä: yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen, ammatillisen koulutuksen sekä korkeakoulutuksen ja vapaan sivistystyön yksiköstä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi

Det är tryggt i skolan och människor trivs där – ändå anser många åttondeklassare att bara några lärare kan upprätthålla arbetsron16.3.2018 13:00Tiedote

Arbetsron främjas av trivsel och säkerhet i skolan, differentierad undervisning samt av vårdnadshavarnas intresse för elevernas skolgång. Lärare och elever anser att fostrande samtal är en fungerande metod för att ingripa i problemsituationer. De vanligaste allvarliga störningarna i skolor är mobbning, att avlägsna sig olovligt från skolans område och att läraren förlorar tålamodet.

Laaja arviointi: laki tehostanut opiskeluhuoltoa, mutta korjaavat toimenpiteet eivät ole vähentyneet14.3.2018 13:00Tiedote

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki on tehostanut monin osin opiskeluhuoltoa ja parantanut opiskeluhuollon tilaa kokonaisuutena niin esi- ja perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa kuin ammatillisessa koulutuksessakin. Kehitettävää on kuitenkin edelleen esimerkiksi yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistamisessa sekä opiskeluhuoltopalveluiden saatavuuden ja henkilöstön riittävyyden yhdenvertaistamisessa.

Omfattade utvärdering: lagen har effektiverat elevhälsan, men de korrigerande åtgärderna har inte minskat14.3.2018 13:00Tiedote

Lagen om elev- och studerandevård har i många avseenden effektiviserat elevhälsan och förbättrat elevhälsans tillstånd som en helhet såväl i förskoleundervisning, grundläggande utbildning, gymnasieutbildning som yrkesutbildning. Det finns emellertid utrymme för utveckling när det gäller att stärka generellt inriktad elevhälsa samt en jämlikare tillgång till elevhälsotjänster och tillräcklig personal.

Millainen on koulujen työrauhan ja turvallisen oppimisympäristön tila? - Julkistamis- ja keskustelutilaisuus 16.3. klo 12.30–165.3.2018 08:00Kutsu

Karvin toteuttamassa laajassa arvioinnissa on selvitetty vuonna 2014 toteutettujen lakimuutosten vaikutuksia: Esimerkiksi millaisia häiriö- ja ongelmatilanteita kouluissa ja lukioissa esiintyy sekä miten niitä voidaan vähentää ja ennaltaehkäistä? Entä millaiset opetuskäytänteet ja asenteet tukevat, ylläpitävät ja parantavat työrauhaa ja turvallista oppimisympäristöä?

Valtiontalouden säästöjen vaikutukset sivistyksellisiin oikeuksiin - muutokset pieniä, mutta kehityssuunta osin huolestuttava22.11.2017 08:00Tiedote

JULKAISUVAPAA - Varhaiskasvatuksen ja yleissivistävän koulutuksen järjestäjät ovat kohdistaneet säästöjä henkilöstökuluihin. Osa koulutuksen järjestäjistä on vähentänyt opetuksen tarjontaa, ja erot opetusmäärissä ovat kasvaneet. Muutokset ovat kuitenkin pieniä, mihin vaikuttaa osittain se, että kunnat ja muut järjestäjät ovat lisänneet omaa rahoitusosuuttaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme