
Oppimisen tekoäly nostaa lukio-opiskelun uudelle tasolle

Suomalainen Valmennustiimi Eximia on avannut täysin uudenlaisen oppimisalustan osoitteessa eximiaeducation.com. Perinteisillä valmennuskursseilla vankan osaamisen lukioista ja korkeakouluun tähtäävistä opinnoista hankkinut yritys on viime vuodet panostanut omaan tekoälypohjaiseen oppimisalustaan.
Laskuja ja monivalintatehtäviä on jo pitkään pystytty käsittelemään teknologian avulla, mutta uudessa palvelussa mullistavaa on tekstimuotoisten vastausten käsittely tekoälyn avulla. Esimerkiksi biologian tai historian esseevastaukset voi tarkistaa palvelussa heti ja opiskelija saa palautteen osaamisestaan välittömästi. Automaattisen tarkastamisen jälkeen ohjelmisto näyttää kysymyksen pohjalta laaditun oikeat asiat sisältävän mallivastauksen. Tämä lisää tehokkuutta ja motivaatiota ja säästää sekä opiskelijan että opettajien aikaa, kun lisäopiskelun voi keskittää siihen, mikä vielä vaatii parantamista. Ratkaisun suurin hyöty on siinä, että se ohjaa asioiden omatoimiseen oppimiseen ja oman osaamisen parantamiseen. Ohjelmiston vastauksien tunnistaminen paranee käyttäjämäärän kasvaessa ja kehitysversioiden päivityksien myötä.
Teknologian taustalla on Eximian ja sen pitkäaikaisten yhteistyökumppaneiden yhdessä kehittämä teknologia. Teknologiassa tarkastimelle on opetettu kielioppi ja kehitettyjen algoritmien kautta palvelu tunnistaa asioita tekstistä laajemmin. Palvelu nojaa Helsingin yliopiston ja Suomen akatemian huippututkimusyksiköissä tehtyyn tutkimukseen, jossa tohtoriksi väitellyt CTO Pasi Tapanainen kehitti ensimmäiset algoritmit teknologiayritys Connexorille. Jatkokehityksestä on vastannut Eximian kehitystiimi. Sisältöä työstetään jatkuvasti kehittymään uuden opetussuunnitelman mukaisesti.
Palvelun ensimmäinen, suomenkielinen versio julkaistaan maanantaina 21.12.2020 ja sitä pääsee kokeilemaan maksutta.
Oppimis- ja koulutusteknologia ponnistaa maailmalle
“Vastaavia palveluita ei maailmalla käytännössä ole”, sanoo Valmennustiimi Eximian toimitusjohtaja Pasi Petäjä. “Kehitystyö ja kilpailu lisääntyvät silti rajusti, ja meillä on onni olla etujoukoissa.”
Globaalin oppimis- ja koulutusteknologian koko vastaa tällä hetkellä Suomen valtion budjettia, ja vuoteen 2025 mennessä sen on arvioitu kasvavan 404 miljardiin dollariin. (Lähde: Grand View Research.) Kyse ei pelkästään ole siitä, kenen teknologia voittaa kisan, vaan tarjolla tulee olemaan erilaisia ratkaisuja.
Suomalaisen koulutus- ja teknologiaosaamisen yhdistelmällä on kaikki onnistumisen edellytykset myös kansainvälisesti. “Pieni ja ketterä yritys pystyy haastamaan isot toimijat erityisesti siinä, että pystymme jatkuvasti peilaamaan kehitystyötä opiskelijoiden oikeiden tarpeiden ja toiveiden mukaan”, sanoo Petäjä.
Suomen jälkeen virtuaalilukiota ollaan viemässä Ruotsiin, Britanniaan, Espanjaan ja Saksaan. Palvelu on jo nyt toteutettu 10 kielellä. Oppimateriaalit ovat toki joka maassa erilaiset, ja kansainvälinen laajentuminen on tarkoitus toteuttaa kumppaneiden avulla.
“Hyvällä tavalla erilainen opiskelumuoto”
Yksittäiselle opiskelijalle palvelun merkittävin ominaisuus on motivaation ja oppimisen ilon ylläpitäminen ja ajansäästö, kun palautteen näkee välittömästi. Betaversion testikäyttäjien antamien kommenttien mukaan automatisoitu oppiminen on tervetullut uudistus.
Oppimisalustaa voi hyödyntää yksilöllisesti eri tavoin. Kertaaminen tarjoaa mahdollisuuden parantaa tuloksia saman tien. Jo valmiiksi hyvin motivoitunut ja taitava opiskelija pääsee hiomaan osaamistaan esimerkiksi keskittymällä tehtävien tekemiseen. Perusteissa apua tarvitseva opiskelija saa uutta pontta ja jatkuvaa tukea opintoihin.
“Tekoälyn antama puolueeton palaute voi tuntua vähemmän henkilökohtaiselta kuin ihmisopettajan arvio, mikä auttaa ylläpitämään opiskeluintoa”, muistuttaa Petäjä. Palvelun käyttö voi myös vähentää kiireen tuntua ja stressiä, koska ajankäyttöä voi itse suunnitella. ”Ratkaisulla ei pyritä korvaamaan perinteistä opetusta, vaan se sopii erinomaisesti omatoimiseen opiskeluun sekä etäopetuksen tueksi”, sanoo Petäjä.
Käyttäjämäärien kasvaessa tavoitteena on kertoa opiskelijoille, mitä kulloinenkin suoritustaso voisi tarkoittaa konkreettisesti jatko-opiskeluita silmällä pitäen: minkä alojen opiskeluun oma osaamistaso riittää? Tämä lisää opintojen konkreettista merkitystä ja vahvistaa yhteyttä lukio- ja korkeakouluopintojen välillä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pasi Petäjä | CEO | pasi.petaja@eximia.fi | +358 400 766 725
Matti Staudinger | Product Manager | matti.staudinger@eximia.fi | +358 50 327 2737
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Valmennustiimi Eximia Oy – tuttavallisemmin Eximia – on vuonna 2000 perustettu täysin suomalainen osakeyhtiö. Eximia valmentaa sinut onnistumaan ylioppilaskirjoituksissa ja korkeakoulujen valintakokeissa. Asenne ratkaisee.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.