Jyväskylän yliopisto

Oppimisen tulevaisuutta tehdään nyt – EDUXR 2020 -tapahtuma laajentaa oppimisen virtuaalitodellisuuteen

Jaa
Vallitseva poikkeustilanne innostaa uusiin teknisiin ratkaisuihin niin työnteossa, oppimisessa kuin vapaa-ajallakin. Laajennettu todellisuus (XR) mahdollistaa toisen ihmisen kohtaamisen immersiivisissä, uppouttavissa, ympäristöissä. Tällaisia ratkaisuja tarvitaan nyt ehkä enemmän kuin koskaan.
EDUXR 2020:n iltatapahtuman teemana on "Fly Me to the Moon". Juha Eskelinen ja Merja Juntunen lensivät järjestelyjen lomassa kuuhun.
EDUXR 2020:n iltatapahtuman teemana on "Fly Me to the Moon". Juha Eskelinen ja Merja Juntunen lensivät järjestelyjen lomassa kuuhun.

Ensimmäinen suomenkielinen laajennetun todellisuuden tapahtuma, EDUXR 2020, järjestetään AltSpaceVR -ympäristössä 16.-17.4. Se kokoaa oppimisen ja virtuaalitodellisuuden asiantuntijat ja kaikki aiheesta kiinnostuneet keskustelemaan alan uusimmasta tutkimuksesta ja tulevaisuuden näkymistä, teknologisista ratkaisuista, etäopiskelun ja -työnteon “uudesta normaalista” sekä kokemaan immersiivistä virtuaalista läheisyyttä toisten osallistujien kanssa.

Kahden päivän aikana asiantuntijat ottavat laajasti kantaa VR:n mahdollisuuksiin oppimisessa, virtuaaliympäristöjen rakentamiseen sekä opettajien digivalmiuksiin ja ammatillisen asiantuntijuuden kehittämiseen. Tapahtuma mahdollistaa lisäksi aitoja kohtaamisia ja keskusteluja esitysten ulkopuolella.

EDUXR 2020:n sisältö on timanttia ja esiintyjät ovat eturivin oppimisen ja oppimisteknologioiden asiantuntijoita. Helsingin yliopiston professori Kirsti Lonka keskittyy keynote-puheenvuorossaan siihen, mitä hyvää vallitseva poikkeustilanne voi tuoda suomalaiseen oppimiskulttuuriin.

Professori Pasi Vahimaa Itä-Suomen yliopistosta ja apulaisprofessori Henri Pirkkalainen Tampereen yliopistosta vievät kuulijat virtuaalitodellisuuden laboratoriomaailmoihin ja korkeakoulujen kansainvälisiin tutkimushankkeisiin. Jyväskylän yliopiston professori Päivi Häkkinen joukkoineen virittää osallistujat pohtimaan ja keskustelemaan oppimisesta virtuaalitodellisuudessa.

­ – VR yleistyy ennakoitua nopeammin ja muuttaa sekä koulutuksen, oppimisen, työnteon että kohtaamisen täydellisesti. Samana päivänä voit olla vaikkapa New Yorkissa, Sydneyssä, Äkäslompolossa ja lopuksi vaikka Marsissa, idean isä, Tampereen yliopiston digijohtaja Juha Eskelinen kertoo.

­ – Pedagogina minua kiinnostaa, miten voimme tarjota erilaisille oppijoille parhaan mahdollisen immersiivisen ja yhteisöllisen oppimiskokemuksen. XR-teknologiat laajentavat oppimisen todellisuuksia ja avaavat ennen näkemättömiä mahdollisuuksia. Ne tulevat mullistavat oppimisen materiaalit ja palvelut, opettajankouluttaja Merja Juntunen Jyväskylän yliopistosta kertoo.

– Nyt tarvitaan rohkeita soihdunkantajia, näkeviä, kokevia ja tekeviä edelläkävijöitä myös oppimateriaalien tuottajien ja kustantajien keskuudesta. Tässä on mielestäni suomalaisen koulutusviennin tulevaisuus, Juntunen täydentää.

EDUXR 2020 -tapahtumanjärjestävät virtuaalitodellisuudessa Tampereen yliopisto, Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto yhteistyössä JAMK:n ammatillisen opettajakorkeakoulun sekä ITK2020-tapahtuman kanssa AltspaceVR-ympäristössä 16.-17.4.2020. Siihen voi osallistua sekä VR-laseilla että tietokoneella. Lisätietoa ja yksityiskohtaiset ohjeet osallistumisesta löytyvät tapahtuman verkkosivuilta https://eduxr.fi.

Tapahtuman taustalla on Business Finlandin rahoittama Co-Creation-hanke “Laajenevat oppimisen todellisuudet”. Hanke rakentaa laaja-alaista VR-toimijoiden verkostoa, jonka yhteisellä asiantuntemuksella syntyy kansainvälisesti merkittävää VR-teknologiaa ja oppimista yhdistävää osaamista, tutkimusta, uudenlaisia koulutuspalveluja ja -tuotteita ja näiden pohjalta kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia. EDUXR 2020 toimii myös ammatillisen koulutuksen oppimisympäristönä ja näyttöpaikkana POKE:n Digilabin tulevaisuuden teknologioiden opiskelijoille.

Lisätietoja:

Juha Eskelinen, Tampereen yliopisto, juha.eskelinen@tuni.fi, +358400607548

Merja Juntunen, Jyväskylän yliopisto, merja.juntunen@jyu.fi, +358408054252

Videot:

Tapahtuman esittelyvideo https://spark.adobe.com/video/xKUyWuNkq7KLH

Videoita AltspaceVR:ään rakennetuista tapahtumaympäristöistä YouTubessa:

https://youtu.be/KPTZ6FZSTCU

https://youtu.be/Jmaz7qqLZrU

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

EDUXR 2020:n iltatapahtuman teemana on "Fly Me to the Moon". Juha Eskelinen ja Merja Juntunen lensivät järjestelyjen lomassa kuuhun.
EDUXR 2020:n iltatapahtuman teemana on "Fly Me to the Moon". Juha Eskelinen ja Merja Juntunen lensivät järjestelyjen lomassa kuuhun.
Lataa
Tapahtuman teknologisesta toteutuksesta huolehtii Poken Digilabin taitava teknotiimi.
Tapahtuman teknologisesta toteutuksesta huolehtii Poken Digilabin taitava teknotiimi.
Lataa
Tapahtumien keskipiste, esityssali, valmiina ottamaan osallistujat vastaan.
Tapahtumien keskipiste, esityssali, valmiina ottamaan osallistujat vastaan.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote

Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye