
Ortodoksit virpovat siunatuilla pajunoksilla

Palmusunnuntaita eli pääsiäisen esijuhlaa vietetään viikkoa ennen pääsiäistä (tänä vuonna 13.4.).
Palmusunnuntaina Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin, jolloin ihmiset tervehtivät häntä kuninkaalle kuuluvalla tervehdyksellä: Hoosianna, Daavidin poika!" Ihmiset levittivät Jeesuksen eteen vaatteita. Lapset ottivat palmun- ja oliivipuunoksia, ja heiluttivat niitä iloisina tervehtiessään kuningasta.
Suomessa ortodoksit tuovat kirkkoihin kunnianosoituksena koristeltuja pajunoksia eli virpovitsoja. Vitsat siunataan lauantai-iltana palmusunnuntain vigiliassa. Palmusunnuntaina virvotaan Jeesuksen Jerusalemiin ratsastamisen muistoksi ja halutaan toivottaa Jumalan siunausta ja terveyttä ja muuta kaikkea hyvää tulevalle vuodelle.
Pajunoksat ovat ortodokseille merkkinä uskosta. Nostamalla pajunoksan ylös ortodoksi tervehtii elämänsä Kuningasta ja Hallitsijaa, Jeesusta Kristusta.
Virpomisella karjalaiset juuret
Virpomisen juuret ovat karjalaisten ja Venäjän syrjäseutujen vanhauskoisten ortodoksien keskuudessa. Palmusunnuntai oli Karjalassa nimeltään virposunnuntai. Lapset keräsivät pajunoksia ja koristelivat niitä. Varhain palmusunnuntaiaamuna perheenäiti virpoi lapset ja karjan, siis ne, joiden kasvua toivottiin. Isäntä virpoi hevoset. Lapset lähtivät aamulla virpomaan kummia, sukulaisia ja naapureita. Karjalaiselle virpomiselle on ominaista runsaat ja hauskat virpomisluvut. Muita olennaisia piirteitä ovat virpovitsan luovuttaminen virvotulle ja tämän maksama palkka, joka haettiin pääsiäisenä.
Toisen maailmansodan jälkeen Suomeen sijoitetun karjalaisväestön mukana tullut virpomisperinne sekoittui läntisen trulliperinteen kanssa. Sen seurauksena syntyi nykyinen lasten harjoittama tapa kulkea ovelta ovelle virpomassa pääsiäislauantaina noidiksi pukeutuneena.
Ortodoksit eivät pukeudu noidiksi
Ortodokseilla on ollut tapana virpoa ystäviä, sukulaisia ja kummeja. Perinteisesti virpominen hoidetaan jo aamulla ennen kirkkoa. Palmusunnuntaina liturgiassa seurakuntalaisille myös jaetaan perinteisesti virpovitsoja. Ortodoksit järjestävät myös paljon pääsiäis- ja virpovitsamyyjäisiä sekä erilaisia pajoja, joissa koristellaan yhdessä virpovitsoja. Ortodoksit koristelevat virpovitsat usein silkkipaperista tehdyillä kukilla. Mitään tarkkoja sääntöjä ei kuitenkaan ole. Samoin perinteisiä virpomisloruja on hyvin paljon.
Virpomisen alkuperäisenä tarkoituksena ei ole ollut pukeutua johonkin erikoiseen asuun. Noidiksi pukeutuminen on vanha pohjanmaalainen pakanallinen perinne, joka liittyy kevääseen, kun taas karjalainen virpominen tapahtuu palmusunnuntaina.
Vanhan perinteen mukaan palkka pitäisi antaa vasta pääsiäisenä. Useimmiten se on muna, ylösnousemuksen vertauskuva.
Ortodoksit säilyttävät virpovitsat kotona kunniapaikalla esimerkiksi ikonin takana alttarilla koko pääsiäisajan aina helatorstaihin saakka. Siunatun virpovitsan voi hävittää tämän jälkeen polttamalla.
Palmusunnuntain jumalanpalvelukset
Perinteisesti palmusunnuntain vigilia toimitetaan lauantaina 12.4. klo 18. Vigiliassa siunataan virpovitsat. Palmusunnuntain liturgia toimitetaan 13.4. klo 10. Liturgian päätteeksi jaetaan perinteisesti siunattuja virpovitsoja.
Palmusunnuntaina muistetaan myös äitejä
Kuopiossa Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo luovuttaa perinteisesti palmusunnuntaina liturgian jälkeen palkinnoksi ansioituneille äideille Pyhän Karitsan ritarikunnan 1 luokan mitalin.
– Päivä on sopiva palkitsemiselle, sillä kyseessä on lasten ja perheen päivä. Palmusunnuntaina lapset ja aikuiset lähtevät viemään pajunoksan muodossa sanomaa Jeesuksen Kristuksen Jerusalemiin ratsastamisesta. Palmusunnuntaina kirkkoon kokoontuvat yhdessä lapset, vanhemmat, isovanhemmat ja kummit.
Äitien palkitsemisessa korostetaan äitiyttä ja kasvattamisen roolia sen laajassa merkityksessä niin perheessä kuin työssä ja seurakunnassa. Tänä vuonna hakemuksia ja palkittavia äitejä on ennätysmäärä. Tiedot palkituista julkistetaan palmusunnuntaina liturgian jälkeen.
Virpomistapahtumia järjestetään ympäri Suomea. Tässä muutamia poimintoja:
Virpovitsojen askartelua perhepäivässä Helsingissä 12.4.: http://hos.fi/fi/component/ohanah/virpovitsojen-askartelua-perhepaeivaessae-helsingissae-124?Itemid=218
Myyjäiset, virpokukkatyöpaja ja puffetti Espoossa 12.4.: http://hos.fi/fi/component/ohanah/myyjaeiset-virpokukkatyoepaja-ja-puffetti-tapiolassa-124?Itemid=218
Lähetyspiirin virpovitsamyyjäiset Helsingissä 12.4.: http://hos.fi/fi/component/ohanah/laehetyspiirin-virpovitsamyyjaeiset-124?Itemid=218
Pääsiäismyyjäiset Haminassa 12.4.: http://www.ort.fi/hamina/tapahtumat/paeaesiaeismyyjaeiset-haminassa
Pääsiäismyyjäiset Kouvolassa 12.4.: http://www.ort.fi/hamina/tapahtumat/paeaesiaeismyyjaeiset-kouvolassa
Virpovitsatalkoot Joensuussa 12.4.: http://www.joensuunortodoksit.fi/virpovitsa-talkoot-12-4/
Pääsiäismyyjäiset Kiteellä 12.4. : http://www.joensuunortodoksit.fi/kiteella-myyjaiset-12-4/
Virpovitsapaja Jyväskylässä 13.4. asti: http://www.ort.fi/jyvaeskylae/tapahtumat/virpovitsapaja-viikoilla-14-ja-15
Virpovitsakukkien tekotalkoot Kuopiossa 10.4.: http://www.ort.fi/kuopio/?tribe_events=virpovitsakukkien-tekotalkoot-4
Pääsiäismyyjäiset Kuopiossa 12.4.: http://www.ort.fi/kuopio/?tribe_events=paasiaismyyjaiset-klo-11-alkaen
Kirkkokahvit ja myyjäiset Lahdessa 13.4.: http://www.ort.fi/lahti/uutiset/kirkkokahvit-ja-myyjaeiset-palmusunnuntaina-lahdessa-liturgian-jaelkeen
Pääsiäismyyjäiset Imatralla ja Lappeenrannassa 12.4.: http://www.ort.fi/lappeenranta/tapahtumat/paeaesiaeismyyjaeiset-la-124-imatralla-ja-lappeerannassa
Virpomavitsatalkoot ja pääsiäismyyjäiset Mikkelissä 12.4.: http://www.ort.fi/mikkeli/tapahtumat/virpomavitsatalkoot
Virpovitsatalkoot Nurmeksessa 11.4.: http://sites.google.com/site/ortnurmes/
Oulussa ja Kemissä virpovitsatalkoot 12.4.: http://www.oulunortodoksinenseurakunta.fi/
Pääsiäismyyjäiset Tampereella 12.4.: http://www.ort.fi/tampere/tapahtumat/paeaesiaeismyyjaeiset
Pääsiäismyyjäiset Turussa 12.4.: http://www.ort.fi/turku/tapahtumat/paeaesiaeismyyjaeiset
Talkoot ja tapahtumat pääsiäisen tienoilla Vaasassa: http://www.vaasaort.fi/2014/03/21/talkoot-ja-tapahtumat-vaasassa-paasiaisen-tienoilla-2014/
Yhteyshenkilöt
Sirpa Okulov, Suomen ortodoksisen kirkon kasvatusasiain koordinaattori, sirpa.okulov@ort.fi, p. 0206 100 297
Vlada Wahlstén, Helsingin seurakunnan ja kirkon tiedottaja, p. 0207 220 620, vlada.wahlsten@ort.fi; info@ort.fi
Soili Penttonen, Suomen ortodoksisen kirkon tiedotuksen koordinaattori, info@ort.fi, p. 0206 100 232
Tuukka Rantanen, Suomen ortodoksisen kirkon osa-aikainen tiedottaja, info@ort.fi, p. 0206 100 298
Kuvat






Linkit
Tietoja julkaisijasta

Suomen ortodoksinen kirkko, Karjalankatu 1
70110 KUOPIO
info@ort.fihttp://www.ort.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ortodoksinen kirkko
Ortodoksinen seurakuntaverkko uudistuu 1.1.202130.12.2020 12:42:00 EET | Uutinen
Kirkon sotienjälkeisen historian suurin mullistus pudottaa seurakuntien määrän 21:stä kahteentoista.
Ortodoksiset pyhäköt sulkeutuvat kirkkokansalta koko Helsingin hiippakunnassa25.11.2020 10:01:36 EET | Uutinen
Jumalanpalvelukset toimitetaan toistaiseksi suljetuin ovin koronatartuntariskien minimoimiseksi.
Ortodoksien kirkolliskokous koolla etäyhteyksin 23.–25.11.22.11.2020 14:35:34 EET | Uutinen
Kokousta voi seurata suorana lähetyksenä ort.fi -sivuilta, osa asioista (mm. apulaispiispan vaali) siirretty ylimääräiseen kirkolliskokoukseen 16.–18.4.2021.
Isä Ioannis Lampropoulos Ilomantsista on Vuoden pappi29.9.2020 17:43:08 EEST | Uutinen
Ortodoksisten pappien liitto ry myönsi tunnustuksen esimerkillisestä palvelutehtävän hoitamisesta Joensuussa järjestetyillä opintopäivillä.
Suomen luonnon päivää seuraa luomakunnan päivä28.8.2020 14:07:56 EEST | Uutinen
1.9. vietettävä teemapäivä aloittaa ortodoksien kirkkovuoden – arkkipiispa Leo kehottaa ortodoksisia seurakuntia liputtamaan tiistaina luomakunnan kunniaksi.