Suomen ortodoksinen kirkko

Ortodoksit virpovat siunatuilla pajunoksilla

Jaa

Ortodoksit virpovat palmusunnuntaina 13.4. Kristuksen Jerusalemiin ratsastamisen muistoksi. Virpominen on vanha ortodoksinen perinne Karjalasta. Arkkipiispa Leo palkitsee myös perinteisesti ansioituneita äitejä palmusunnuntain jumalanpalveluksen jälkeen Kuopiossa.

Virpovitsat siunattavana Uspenskin katedraalissa palmusunnuntain vigiliassa. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta.
Virpovitsat siunattavana Uspenskin katedraalissa palmusunnuntain vigiliassa. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta.

Palmusunnuntaita eli pääsiäisen esijuhlaa vietetään viikkoa ennen pääsiäistä (tänä vuonna 13.4.).

Palmusunnuntaina Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin, jolloin ihmiset tervehtivät häntä kuninkaalle kuuluvalla tervehdyksellä: Hoosianna, Daavidin poika!"  Ihmiset levittivät Jeesuksen eteen vaatteita. Lapset ottivat palmun- ja oliivipuunoksia, ja heiluttivat niitä iloisina tervehtiessään kuningasta.

Suomessa ortodoksit tuovat kirkkoihin kunnianosoituksena koristeltuja pajunoksia eli virpovitsoja. Vitsat siunataan lauantai-iltana palmusunnuntain vigiliassa. Palmusunnuntaina virvotaan Jeesuksen Jerusalemiin ratsastamisen muistoksi ja halutaan toivottaa Jumalan siunausta ja terveyttä ja muuta kaikkea hyvää tulevalle vuodelle.

Pajunoksat ovat ortodokseille merkkinä uskosta. Nostamalla pajunoksan ylös ortodoksi tervehtii elämänsä Kuningasta ja Hallitsijaa, Jeesusta Kristusta.

Virpomisella karjalaiset juuret

Virpomisen juuret ovat karjalaisten ja Venäjän syrjäseutujen vanhauskoisten ortodoksien keskuudessa. Palmusunnuntai oli Karjalassa nimeltään virposunnuntai. Lapset keräsivät pajunoksia ja koristelivat niitä. Varhain palmusunnuntaiaamuna perheenäiti virpoi lapset ja karjan, siis ne, joiden kasvua toivottiin. Isäntä virpoi hevoset. Lapset lähtivät aamulla virpomaan kummia, sukulaisia ja naapureita. Karjalaiselle virpomiselle on ominaista runsaat ja hauskat virpomisluvut. Muita olennaisia piirteitä ovat virpovitsan luovuttaminen virvotulle ja tämän maksama palkka, joka haettiin pääsiäisenä.

Toisen maailmansodan jälkeen Suomeen sijoitetun karjalaisväestön mukana tullut virpomisperinne sekoittui läntisen trulliperinteen kanssa. Sen seurauksena syntyi nykyinen lasten harjoittama tapa kulkea ovelta ovelle virpomassa pääsiäislauantaina noidiksi pukeutuneena.

Ortodoksit eivät pukeudu noidiksi

Ortodokseilla on ollut tapana virpoa ystäviä, sukulaisia ja kummeja. Perinteisesti virpominen hoidetaan jo aamulla ennen kirkkoa. Palmusunnuntaina liturgiassa seurakuntalaisille myös jaetaan perinteisesti virpovitsoja. Ortodoksit järjestävät myös paljon pääsiäis- ja virpovitsamyyjäisiä sekä erilaisia pajoja, joissa koristellaan yhdessä virpovitsoja. Ortodoksit koristelevat virpovitsat usein silkkipaperista tehdyillä kukilla. Mitään tarkkoja sääntöjä ei kuitenkaan ole. Samoin perinteisiä virpomisloruja on hyvin paljon.

Virpomisen alkuperäisenä tarkoituksena ei ole ollut pukeutua johonkin erikoiseen asuun. Noidiksi pukeutuminen on vanha pohjanmaalainen pakanallinen perinne, joka liittyy kevääseen, kun taas karjalainen virpominen tapahtuu palmusunnuntaina.

Vanhan perinteen mukaan palkka pitäisi antaa vasta pääsiäisenä. Useimmiten se on muna, ylösnousemuksen vertauskuva.

Ortodoksit säilyttävät virpovitsat kotona kunniapaikalla esimerkiksi ikonin takana alttarilla koko pääsiäisajan aina helatorstaihin saakka. Siunatun virpovitsan voi hävittää tämän jälkeen polttamalla.

Palmusunnuntain jumalanpalvelukset

Perinteisesti palmusunnuntain vigilia toimitetaan lauantaina 12.4. klo 18. Vigiliassa siunataan virpovitsat. Palmusunnuntain liturgia toimitetaan 13.4. klo 10. Liturgian päätteeksi jaetaan perinteisesti siunattuja virpovitsoja.

Palmusunnuntaina muistetaan myös äitejä

Kuopiossa Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo luovuttaa perinteisesti palmusunnuntaina liturgian jälkeen palkinnoksi ansioituneille äideille Pyhän Karitsan ritarikunnan 1 luokan mitalin.

– Päivä on sopiva palkitsemiselle, sillä kyseessä on lasten ja perheen päivä. Palmusunnuntaina lapset ja aikuiset lähtevät viemään pajunoksan muodossa sanomaa Jeesuksen Kristuksen Jerusalemiin ratsastamisesta. Palmusunnuntaina kirkkoon kokoontuvat yhdessä lapset, vanhemmat, isovanhemmat ja kummit.

Äitien palkitsemisessa korostetaan äitiyttä ja kasvattamisen roolia sen laajassa merkityksessä niin perheessä kuin työssä ja seurakunnassa. Tänä vuonna hakemuksia ja palkittavia äitejä on ennätysmäärä. Tiedot palkituista julkistetaan palmusunnuntaina liturgian jälkeen.

Virpomistapahtumia järjestetään ympäri Suomea. Tässä muutamia poimintoja:

Virpovitsojen askartelua perhepäivässä Helsingissä 12.4.: http://hos.fi/fi/component/ohanah/virpovitsojen-askartelua-perhepaeivaessae-helsingissae-124?Itemid=218

Myyjäiset, virpokukkatyöpaja ja puffetti Espoossa 12.4.: http://hos.fi/fi/component/ohanah/myyjaeiset-virpokukkatyoepaja-ja-puffetti-tapiolassa-124?Itemid=218

Lähetyspiirin virpovitsamyyjäiset Helsingissä 12.4.: http://hos.fi/fi/component/ohanah/laehetyspiirin-virpovitsamyyjaeiset-124?Itemid=218

Pääsiäismyyjäiset Haminassa 12.4.: http://www.ort.fi/hamina/tapahtumat/paeaesiaeismyyjaeiset-haminassa

Pääsiäismyyjäiset Kouvolassa 12.4.: http://www.ort.fi/hamina/tapahtumat/paeaesiaeismyyjaeiset-kouvolassa

Virpovitsatalkoot Joensuussa 12.4.: http://www.joensuunortodoksit.fi/virpovitsa-talkoot-12-4/

Pääsiäismyyjäiset Kiteellä 12.4. : http://www.joensuunortodoksit.fi/kiteella-myyjaiset-12-4/

Virpovitsapaja Jyväskylässä 13.4. asti: http://www.ort.fi/jyvaeskylae/tapahtumat/virpovitsapaja-viikoilla-14-ja-15

Virpovitsakukkien tekotalkoot Kuopiossa 10.4.: http://www.ort.fi/kuopio/?tribe_events=virpovitsakukkien-tekotalkoot-4

Pääsiäismyyjäiset Kuopiossa 12.4.: http://www.ort.fi/kuopio/?tribe_events=paasiaismyyjaiset-klo-11-alkaen

Kirkkokahvit ja myyjäiset Lahdessa 13.4.: http://www.ort.fi/lahti/uutiset/kirkkokahvit-ja-myyjaeiset-palmusunnuntaina-lahdessa-liturgian-jaelkeen

Pääsiäismyyjäiset Imatralla ja Lappeenrannassa 12.4.: http://www.ort.fi/lappeenranta/tapahtumat/paeaesiaeismyyjaeiset-la-124-imatralla-ja-lappeerannassa

Virpomavitsatalkoot ja pääsiäismyyjäiset Mikkelissä 12.4.: http://www.ort.fi/mikkeli/tapahtumat/virpomavitsatalkoot

Virpovitsatalkoot Nurmeksessa 11.4.: http://sites.google.com/site/ortnurmes/

Oulussa ja Kemissä virpovitsatalkoot 12.4.: http://www.oulunortodoksinenseurakunta.fi/

Pääsiäismyyjäiset Tampereella 12.4.: http://www.ort.fi/tampere/tapahtumat/paeaesiaeismyyjaeiset

Pääsiäismyyjäiset Turussa 12.4.: http://www.ort.fi/turku/tapahtumat/paeaesiaeismyyjaeiset

Talkoot ja tapahtumat pääsiäisen tienoilla Vaasassa: http://www.vaasaort.fi/2014/03/21/talkoot-ja-tapahtumat-vaasassa-paasiaisen-tienoilla-2014/

Yhteyshenkilöt

Sirpa Okulov, Suomen ortodoksisen kirkon kasvatusasiain koordinaattori, sirpa.okulov@ort.fi, p. 0206 100 297

Vlada Wahlstén, Helsingin seurakunnan ja kirkon tiedottaja, p. 0207 220 620, vlada.wahlsten@ort.fi; info@ort.fi

Soili Penttonen, Suomen ortodoksisen kirkon tiedotuksen koordinaattori, info@ort.fi, p. 0206 100 232

Tuukka Rantanen, Suomen ortodoksisen kirkon osa-aikainen tiedottaja, info@ort.fi, p. 0206 100 298

Kuvat

Virpovitsat siunattavana Uspenskin katedraalissa palmusunnuntain vigiliassa. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta.
Virpovitsat siunattavana Uspenskin katedraalissa palmusunnuntain vigiliassa. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta.
Lataa
Virpovitsat siunattavana Uspenskin katedraalissa palmusunnuntain vigiliassa. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta.
Virpovitsat siunattavana Uspenskin katedraalissa palmusunnuntain vigiliassa. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta.
Lataa
Koristeltuja virpovitsoja.
Koristeltuja virpovitsoja.
Lataa
Ortodoksit koristelevat virpovitsoja yleensä silkkipaperista askarelluin ruusuin.
Ortodoksit koristelevat virpovitsoja yleensä silkkipaperista askarelluin ruusuin.
Lataa
Virpomavitsat odottavat virpojaa.
Virpomavitsat odottavat virpojaa.
Lataa
Virpovitsakoriste Valamon luostarissa. Kuva: Elmira Fedotova
Virpovitsakoriste Valamon luostarissa. Kuva: Elmira Fedotova
Lataa
Virpovitsat Uspenskin katedraalissa Helsingissä.
Virpovitsat Uspenskin katedraalissa Helsingissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen ortodoksinen kirkko, Karjalankatu 1
70110 KUOPIO

info@ort.fihttp://www.ort.fi
Suomen ortodoksinen kirkko on toinen Suomen niin sanotuista kansallisista kirkoista. Kirkkoon kuuluu yli 60 000 jäsentä (noin 1 % Suomen väestöstä) ja jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti viime vuosina erityisesti maahanmuuton myötä. Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu autonomisena arkkipiispakuntana Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin. Kirkon korkeimpana piispana toimii Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos ja Suomessa Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Suomessa on kolme hiippakuntaa, Karjalan, Oulun ja Helsingin hiippakunnat, joista jokaista hiippakuntaa johtaa piispa, jota yleensä kutsutaan metrpoliitaksi. Hiippakunnat jakautuvat seurakuntiin. Suomen ortodoksisen kirkon internetsivu: http://ort.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ortodoksinen kirkko

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme