Intrum Oy

Osa nuorista putoamassa velkakuoppaan. Kansainvälinen rahaviikko 21.-25.3.2022: Miten auttaa nuorta navigoimaan talouden turbulenssissa?

Jaa
Intrumin tuore Taloudellisen hyvinvoinnin barometri antaa kuvan eurooppalaisten kuluttajien kyvystä hoitaa henkilökohtaista talouttaan. Suomi on sijoittunut kokonaistuloksissa perinteisesti kymmenen parhaan joukkoon. Kiihtyvä inflaatio, suomalaisten kotitalouksien lisääntynyt epätasa-arvo sekä nuorten vaikean velkaantumisen kasvu luovat kuitenkin synkkiä näkymiä Suomen talouden ylle. Harmaista pilvistä huolimatta on tärkeää, että nuorten velanhoitokykyä vahvistetaan ja heillä säilyy usko paremmasta tulevaisuudesta.

Euroopassa eletään poikkeuksellisen muutoksen ja epävarmuuden aikaa. Sota Ukrainassa on yhdistänyt kansakuntia ja kerännyt ennennäkemättömiä avustussummia hätää kärsiville ukrainalaisille. Kriisin taloudellisten vaikutusten odotetaan iskevän myös Suomeen ja inflaation ennustetaan kiihtyvän maaliskuussa jopa viiteen prosenttiin. Korkojen uskotaan edelleen nousevan, varsinkin jos kuluttajahinnat jatkavat nousuaan. Tämä huolestuttaa erityisesti 22-37 -vuotiaita, joilla on muita ikäryhmiä enemmän asuntovelkaa.

Pienituloisten kotitalouksien säästämisaste heikko

Taloudellisen hyvinvoinnin barometrin tavoitteena on antaa kokonaisvaltainen näkemys kuinka kuluttajat 24 Euroopan maassa hoitavat talouttaan. Parhaat suoriutujat kokonaistuloksissa ovat tänä vuonna Saksa, Itävalta ja Sveitsi kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen ja jatkuvasti korkean taloudellisen lukutaidon ansiosta. Suomi putosi kokonaistuloksissa hieman, kahdeksannelta sijalta kymmenenneksi. Olemme kuitenkin jo kolmatta vuotta peräkkäin kärkisijalla talouslukutaidossa ja suomalaisten sijoitukset maksukyvyssä (12.) ja säästämisessä tulevaisuutta varten (20.) säilyivät samalla tasolla verrattuna vuoteen 2020.

Yli 60 prosenttia suomalaisista ei ole kuitenkaan tyytyväisiä kuukausittain säästämäänsä summaan, tässä ryhmässä korostuvat pienituloiset, valmiiksi taloudellisissa vaikeuksissa olevat kotitaloudet. Osa kotitalouksista on joutunut ottamaan ylimääräistä velkaa pandemian aikana tullakseen toimeen. Jopa neljännes 22-37 -vuotiaista ei ole selvillä velkojensa kokonaismäärästä.

Intrumin tutkimukset osoittavat, että kaksi kolmesta suomalaisista opettaa aikaisempaa todennäköisemmin lapsilleen talouskäsitteitä ja 63 prosenttia vanhemmista varoitti lapsiaan velan ottamiseen liittyvistä riskeistä. Velka ja luotonanto ovat kuitenkin olennainen osa yhteiskuntaa. Siksi on tärkeää, että nuoret opetetaan ymmärtämään ja hallitsemaan talouttaan sen sijaan, että he pelkäävät velkaa.

Nuorten vaikea velkaantuminen kasvaa Suomessa

Suomalaisten nuorten vaikea velkaantuminen on kasvanut kolmessa vuodessa 96 prosenttia. Syitä nuorten velkaantumiseen voidaan etsiä koronapandemian aiheuttamista lomautuksista, työpaikan menetyksistä sekä kulutusluottojen helposta saatavuudesta; 18-21 -vuotiaista 21 prosenttia oli koronapandemian alkamisen jälkeen menettänyt työnsä ja tulot olivat sen vuoksi laskeneet. Ja jos tilanne oli heikko jo ennen pandemiaa, on se heikentymässä pian entisestään.

Nuorten työttömyys ja Euroopan epävarma tilanne on omiaan lisäämään nuorten pahoinvointia ja masennusta vaikeiden koronavuosien jälkeen. Kun elämä on hetkellisesti suistunut raiteiltaan, laskut saattavat jäädä maksamatta. Tilanne voi johtaa lopulta maksuhäiriömerkintään, mikä taas voi vaikeuttaa ensimmäisen työpaikan saamista tai olla esteenä vuokra-asunnon tai puhelin- ja nettiliittymän hankkimisessa. Maksamattomat velat ovat monille myös kannustinloukku, joka estää työllistymistä.

- Meillä on tikittävä pommi erityisesti syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kohdalla. Jos nuoret eivät työllisty, eivätkä saa neuvoja kuinka selvitä yhä kasvavista veloistaan, velallisten ja toimeentulon varassa elävien määrä kasvaa entisestään. Nuoria pitää rohkaista ottamaan ajoissa yhteyttä velkojaan, jolloin joustavasta maksusuunnitelmista voidaan sopia. Meillä ei ole varaa menettää yhtä sukupolvea pandemian ja viimeisimmän kriisin vuoksi. Hyvinvointivaltiossa vastuu nuorista on meillä kaikilla, niin oppilaitoksilla, työnantajilla, valtiolla, sosiaalialan järjestöillä kuin kotijoukoillakin. Meidän täytyy antaa entistä vahvemmat eväät nuorille oman henkilökohtaisen talouden hallitsemiseen, jotta nuoret selviävät läpi tämänkin talousmyrskyn, sanoo Intrumin myyntijohtaja Juha Iskala.

Tietoja tutkimuksista

Intrumin Taloudellisen hyvinvoinnin barometri antaa tilannekatsauksen eurooppalaisten kuluttajien suhteellisesta kyvystä tasapainottaa heidän kuukausittaiset tulonsa ja menonsa, maksaa kotitalouden laskut ajoissa ja säästää osan kuukausituloista tulevaisuutta varten.

Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutapatutkimus (European Consumer Payment Report) tutkii eurooppalaisten kuluttajien arkea; heidän kulutuskäyttäytymistään, maksukykyään sekä taloudenhallintaansa. Raportti perustuu Longituden 24 Euroopan maassa toteuttamaan ulkoiseen kyselyyn ja tutkimukseen. Tutkimuksen kenttätyöt tehtiin 21.7. - 26.8.2021 välisenä aikana. Tutkimukseen osallistui yhteensä 24 012 kuluttajaa ja maakohtainen otanta on vähintään 1000 vastaajaa, joiden ikä on vähintään 18 vuotta. Tutkimuksen tulokset on painotettu vastaamaan maiden väestön sukupuoli- ja ikärakennetta.

Suomalaisten kuluttajien velkaantumista analysoitiin vuosien 2019-2021 ajalta.

Tietoja Global Money Week -tapahtumasta 2022:

Kansainvälinen Rahaviikko, joka järjestetään 21.-27. maaliskuuta, on vuosittainen maailmanlaajuinen tiedotuskampanja siitä, kuinka tärkeää on varmistaa, että nuoret varhaisesta iästä lähtien ovat taloudellisesti tietoisia ja hankkivat vähitellen tiedot, taidot, asenteet ja käytöstavat, joita tarvitaan järkevien taloudellisten päätösten tekemiseen ja lopulta taloudellisen hyvinvoinnin ja taloudellisen joustavuuden saavuttamiseen.

Lataa Taloudellisen hyvinvoinnin barometri (PDF englanniksi)

Lataa European Consumer Payment Report 2021  

Lataa Suomea koskeva raportti

Lataa Analyysi Suomalaisten kuluttajien vaikeasta velkaantumisesta

Lisätietoja:

Intrum Oy, Viestintä
puh: +358 46 5002 8693, sähköposti: viestinta@intrum.com

Juha Iskala, Intrum Oy, myyntijohtaja
puh: +358 50 370 6333, sähköposti: juha.iskala@intrum.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Taloudellisen hyvinvoinnin barometri antaa kokonaisvaltaisen kuvan kuinka kuluttajat 24 Euroopan maassa hoitavat talouttaan.
Taloudellisen hyvinvoinnin barometri antaa kokonaisvaltaisen kuvan kuinka kuluttajat 24 Euroopan maassa hoitavat talouttaan.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Intrum Oy
Intrum Oy
Hitsaajankatu 20
00811 Helsinki

09 229 111http://www.intrum.fi

Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 24 markkinoilla Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä maksuviiveiden kanssa, Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2021 liikevaihto oli 1,75 miljardia euroa. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

Talouslukutaito antaa nuorelle eväitä elämään20.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan nuorilla aikuisilla on aiempaa heikompi käsitys omasta velkatilanteestaan ja he ovat muita ikäryhmiä huolestuneempia hintojen ja korkojen noususta. Kansainvälinen rahaviikko 20.-26.3. on hanke, jonka tavoitteena on edistää nuorten talousosaamista. Elinkustannusten ja korkojen noustessa nuorten taloustietämyksen vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Tutkimus: Suomalaiset naiset hoitavat talouttaan tunnollisesti – haasteista huolimatta8.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Eurooppalaisessa kuluttajien maksutapatutkimuksessa naiset kertovat taloudellisen tilanteen vaikuttavan haitallisesti hyvinvointiinsa, ovat epävarmempia taloustaidoistaan ja heikommin varautuneita talouden häiriöihin kuin miehet. Intrumin perintädatan mukaan naiset ovat kuitenkin miehiä harvemmin perinnän kohteena ja hoitavat maksunsa tunnollisemmin huolimatta siitä, että kokevat taloustilanteen vaikutukset miehiä raskaammin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme