Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Osaajien houkuttelu Suomeen edellyttää uutta työnhakuviisumia

Jaa

Suomen kannattaa siirtyä työperäisen maahanmuuton tavoittelusta osaamisperusteiseen maahanmuuttoon. Osaamisperusteisessa maahanmuutossa arvioidaan maahan pyrkijän todennäköisyyksiä työllistyä tai työllistää, kirjoittavat ekonomisti Sanna Kurronen ja konsultti Jussi Pyykkönen EVA Analyysissa Jäähyväiset nuivuudelle. He ehdottavat uutta työnhakuviisumia, joka mahdollistaa työn hakemisen ja tekemisen sekä yritystoiminnan käynnistämisen, muttei oikeuta sosiaaliturvaan. Työnhakuviisumi on mahdollista saada, jos on riittävä koulutus, osaaminen tai työhistoria.

100 000 uutta osaajaa ja 100 000 uutta työllistä
Kuva: EVA
100 000 uutta osaajaa ja 100 000 uutta työllistä Kuva: EVA

”Suomalaisten hyvinvoinnin parantaminen edellyttää lisää työllisiä. Koska työikäinen väestö supistuu, välttämätön tapa lisätä työllisten määrää on osaamisperusteisen maahanmuuton lisääminen ”, sanoo Kurronen.

Kurronen ja Pyykkönen ehdottavat kymmenen kohdan ohjelmaa, jolla Suomeen saadaan 100 000 uutta työllistä. Työnhakuviisumin lisäksi he ehdottavat opiskelijoiden houkuttelemista Suomeen, osaajien houkuttelemista Suomen lähialueilta ja EU:sta, kielivaatimuksien höllentämistä, kotouttamista työelämässä kurssien sijaan, maahanmuuttajataustaisten lasten koulutukseen satsaamista, pakolaistaustaisten työkyvyn vahvistamista, naisten työllisyyden hyötyjen korostamista, kotihoidon tuen poistamista ja yhteiskunnallisen osallistumisen helpottamista.

”Osaajista kilpailevat maailmalla kaikki muutkin, joten Suomen on keskityttävä tekemään Suomeen muutto mahdollisimman helpoksi osaajille ja edistettävä perheiden viihtymistä”, sanoo Pyykkönen.

Sanna Kurronen, Jussi Pyykkönen: Jäähyväiset nuivuudelle -EVA Analyysi tiistaina 2.11. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: ekonomisti Sanna Kurronen, sanna.kurronen@eva.fi tai +358 50 589 8886, konsultti Jussi Pyykkönen, PTCServices Oy, jussi.pyykkonen@ptcs.fi tai +358 44 023 91 49

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 97 28

EVA järjestää aiheesta webinaarin tiistaina 2.11. kello 13–14, jossa aiheesta keskustelevat EVAn johtaja Emilia Kullaksen johdolla EVAn ekonomisti Sanna Kurronen, konsultti Jussi Pyykkönen, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja sisäministeri Maria Ohisalo. Median edustajat voivat ilmoittautua viestintäpäällikkö Heini Larrokselle maanantaihin 1.11. kello 22 mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

100 000 uutta osaajaa ja 100 000 uutta työllistä
Kuva: EVA
100 000 uutta osaajaa ja 100 000 uutta työllistä Kuva: EVA
Lataa
Työikäisten (18–64-vuotiaat) määrän kehitys: kantaväestö ja maahanmuuttajat 1990–2020              
Lähde: Tilastokeskus
Työikäisten (18–64-vuotiaat) määrän kehitys: kantaväestö ja maahanmuuttajat 1990–2020 Lähde: Tilastokeskus
Lataa
EVAn ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA
EVAn ekonomisti Sanna Kurronen. Kuva: Karoliina Paavilainen / EVA
Lataa
PTCServicesin konsultti Jussi Pyykkönen Kuva: PTCServices
PTCServicesin konsultti Jussi Pyykkönen Kuva: PTCServices
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Nato-jäsenyyden kannatus kasvoi vuodessa26.10.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisista 26 prosenttia kannattaa Naton jäsenyyttä, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. 40 prosenttia vastustaa. Puolustusliiton jäsenyyden kannatus on noussut viime vuodesta neljä prosenttiyksikköä ja vastustus vähentynyt viisi prosenttiyksikköä. Muutokset ovat virhemarginaalia suurempia. Nato-jäsenyyden kannatus on korkeammalla kuin Arvo- ja asennetutkimusten pitkän aikavälin keskiarvo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme