Tradenomit

Osaamisen kehittäminen verovapaaksi henkilöstöeduksi

Jaa
Osaamisen merkitys on laajalti tunnustettu Suomen menestystekijänä, mutta työikäisten jatkuva oppiminen vaatii konkreettisia tekoja. Tradenomit esittää osaamisen kehittämistä verovapaaksi henkilöstöeduksi.

- Verovapaat henkilöstöedut kattavat esimerkiksi liikunnan ja kulttuurin, mutta omaehtoista kouluttautumista ei tueta, vaikka siitä olisi merkittävää hyötyä yksilölle, työnantajalle ja yhteiskunnalle, sanoo valtuuston puheenjohtaja Jaana Carlenius. - Osaamisen kehittäminen on välttämätöntä työntekijälle työmarkkina-arvon ylläpitämiseksi ja työnantajille se tuo kilpailuetua sekä auttaa paremmin varautumaan tulevaisuuden muutostilanteisiin.

Tällä hetkellä työnantaja voi järjestää työntekijöilleen koulutusta verovapaasti silloin, kun koulutus tapahtuu työnantajan aloitteesta. Laki ei kuitenkaan huomioi lainkaan muita kuin työntekijän työhön välittömästi liittyviä koulutuksia, esimerkiksi yleissivistävää kouluttautumista ei tueta. Verovapaata koulutusetua saisi kukin työntekijä maksimissaan 1500 euroon saakka vuodessa ja työntekijä saisi itse vapaasti valita tarvitsemansa koulutuksen tai valmennuksen.

- Yhteiskunnallisesti työikäisten osaamisen kehittäminen tukee työurien pidentymistä ja helpottaisi myös osaajapulaa, Carlenius huomauttaa. - Mahdollisuus monipuoliseen kouluttautumiseen työuran aikana sitouttaa ja motivoi asiantuntijoita ja jo siitäkin syystä osaamisen kehittämisen pitäisi olla verovapaiden henkilöstöetujen joukossa.

Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot tuottavat työmarkkinoiden kaipaamaa osaamista, mutta nykyisen tutkintonimikkeen vuoksi sen tasoa on vaikea tunnistaa. Tutkintonimikkeen muuttaminen maisteriksi kertoisi sen paremmin ja auttaisi myös lisäämään tutkinnon tunnettuutta.

- YAMK-tutkinto on kehittynyt kahdessakymmenessä vuodessa työelämää kehittäväksi ja laajat työelämävalmiudet antavaksi omaleimaiseksi kokonaisuudeksi, mutta hankala lyhenne ei kuvaa riittävällä tavalla tutkintoa, hallituksen puheenjohtaja Jaakko Hyvönen sanoo. - Muualla euroopassa vastaavat tutkinnot ovat nimikkeeltäänkin maistereita ja meillä Suomessakin tutkinnon englanninkielinen nimike on muotoa "Master of", muistuttaa Hyvönen.

Tradenomien sääntömääräinen valtuuston syyskokous pidettiin 26. marraskuuta Oulussa, jossa samalla juhlistettiin 15-vuotiasta Oulun seudun tradenomit ry:tä. Eduskuntavaalitavoitteemme on kokonaisuudessaan luettavissa verkkosivuillamme.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tradenomit
Tradenomit
Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
00520 HELSINKI

020 155 8800 (vaihde)http://www.tradenomi.fi

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on lähes 33 000 yhteisössämme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tradenomit

Työelämästä kannatusta Maisteri AMK-nimikkeelle3.5.2023 08:16:51 EEST | Tiedote

Ylempi AMK-tutkinnon suorittaneet työllistyvät erinomaisesti ja tutkinto kasvattaa myös ansioita. Tutkintoa on voinut opiskella jo 20 vuotta, mutta siitä huolimatta työelämässä sen tuottama osaaminen tunnetaan heikosti. Tutkimuksemme tulosten mukaan ainoastaan 35 prosenttia työnantajista ilmoitti tuntevansa YAMK-tutkinnon hyvin. Vastaajien mielestä tutkinnon tunnettuudella on vaikutusta rekrytointipäätöksiä tehtäessä.

Tradenomien ansiot nousivat, mutta ostovoima heikkeni15.2.2023 10:32:00 EET | Tiedote

Tradenomien keskipalkka oli 4112 euroa kuukaudessa lokakuussa 2022, joka oli keskimäärin kaksi prosenttia enemmän verrattuna edelliseen vuoteen. Suurin syy positiiviseen ansiokehitykseen oli edelleekin kaikille maksettavat yleiskorotukset, henkilökohtaisia palkankorotuksia sai ainoastaan 29 prosenttia tradenomikunnasta. Voimakas inflaatio kuitenkin heikensi tradenomien ostovoimaa palkkojen noususta huolimatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme