Suomen Vuokranantajat ry

Osakkeenomistaja, tiesitkö nämä asiat kunnossapitovastuun jakautumisesta asunto-osakeyhtiössä?

Jaa
Kun osakehuoneiston kunnossa havaitaan puutteita, ei aina ole selvää, kuka on vastuussa niiden korjaamisesta. Jos vika ilmenee taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvassa rakennuksen osassa, on yhtiö velvollinen korjaamaan varsinaisen vian sekä sen takia vaurioituneet huoneiston sisäosat. Suomen Vuokranantajien valtakunnallinen koulutuskiertue auttaa ymmärtämään vastuunjakoa taloyhtiössä.

Kun asunnossa tapahtuu vaikkapa vesivahinko tai koittaa remontoinnin aika, korjaustyöt alkavat usein vastuun selvittämisestä.

”Ensimmäinen kysymys kuuluu usein: Kuka korjaa? Miltä osin huoneiston kunnossapitovastuu kuuluu osakkaalle? Entä yhtiölle tai jopa vuokralaiselle? Nämä ovat yleisiä kysymyksiä myös Suomen Vuokranantajien jäsenilleen tarjoamassa lakineuvonnassa”, kertoo Suomen Vuokranantajien lakimies Jenni Valkama.

Valkama kokosi vastauksia muutamiin yleisimpiin kysymyksiin.

1. Nyrkkisääntö: taloyhtiö vastaa rakenteista ja perusjärjestelmistä, osakas asunnon sisäosista

Pääsääntöisesti yhtiön on pidettävä kunnossa rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät, kuten vesi- ja viemärijohdot ja lämmitysjärjestelmän osat. Osakkeenomistajan kunnossapitovastuulle kuuluvat osakehuoneiston sisäosat. Sisäosiin luetaan pintamateriaalien lisäksi esimerkiksi keittiön kaapistot ja käyttölaitteet.

”Tätä voi pitää nyrkkisääntönä. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa, onko taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätty toisin. Yhtiöjärjestyksessä voi olla asetettu osakkaan vastuulle esimerkiksi asunnon sisäpuoliset sähköjohdot tai jokin muu yleisesti yhtiölle kuuluva asia”, Valkama kuvailee.

2. Osakkeenomistaja vastaa muutostöistä - myös edellisen osakkaan tekeminä

Osakkeenomistaja vastaa sisäosien lisäksi muutostyönä tehtyjen asennusten kunnossapidosta.

”Tämä pätee, vaikka niiden toteuttaja olisi joku huoneiston aikaisemmista omistajista. Kunnossapitovastuu muutoksista ja lisäyksistä on osakkeenomistajalla, vaikka hän ei olisi lainkaan tietoinen edellisen omistajan tekemästä muutoksesta. Esimerkiksi osakkeenomistajan asennuttaman ilmalämpöpumpun tai huoneistoon lisätyn WC:n kunnossapidosta taloyhtiö ei vastaa, ellei yhtiö ole tehnyt nimenomaista päätöstä kunnossapitovastuun ottamisesta yhtiölle”, Valkama kuvailee.

3. Kosteusvaurio kylpyhuoneen rakenteissa? Taloyhtiö korjaa useimmiten

Tyypillinen taloyhtiön kunnossapitovastuun piiriin kuuluva vika on kosteusvaurio kylpyhuoneessa. Kun kylpyhuoneen rakenteissa havaitaan kosteusvaurio, on taloyhtiö vastuussa vian korjaamisesta. Taloyhtiö joutuu varsinaisen vaurion korjaamisen lisäksi ennallistamaan kylpyhuoneen sisäosat yhtiössä noudatettavaan perustasoon, jos vauriot kylpyhuoneessa johtuvat yhtiön vastuulle kuuluvasta viasta kuten kosteuseristeiden pettämisestä. Vaikka kylpyhuoneen kosteusvaurio havaittaisiin kesken osakkeenomistajan aloittaman remontin, vastaa taloyhtiö vaurion korjaamisesta ja sisäosien ennallistamisesta.

4. Parkettia pinnoilla, marmoria altaissa? Osakas vastaa sisustuksellisista muutoksista

Osakkeenomistajan on hyvä muistaa, että sisustuksellisista muutoksista ja lisäyksistä aiheutuvat ylimääräiset kustannukset jäävät aina osakkeenomistajan maksettavaksi.

”Taloyhtiön suorittaessa vahinkokorjausta huoneistossa yhtiö vastaa huoneiston sisäosien korjaamisesta vain yhtiössä noudatettavaan perustasoon asti. Perustaso voi olla esimerkiksi yhtiön rakentamisaikainen, alkuperäinen taso. Jos huoneiston lattiapinnat ovat alun perin olleet muovimattoa, ei yhtiö ole vastuussa lattian ennallistamisesta parketiksi, vaikka huoneistossa olisi sellainen ollut vahingon sattuessa. Osakkeenomistaja voi toki halutessaan valita perustasoa kalliimman pintamateriaalin, mutta tällöin hän vastaa itse ylimääräisistä kustannuksista”, Valkama kuvailee.

5. Vastuunjakotaulukko auttaa

Vastauksia taloyhtiön ja osakkaiden välisiin vastuunjakokysymyksiin voi usein etsiä Taloyhtiön vastuunjakotaulukosta, joka perustuu voimassa olevaan asunto-osakeyhtiölakiin. Kiinteistöalan Kustannuksen julkaiseman oppaan ovat laatineet Suomen Kiinteistöliiton ja Kiinteistöliitto Uusimaan juridiset ja tekniset asiantuntijat. Vuokranantajien apuna toimii myös aina Suomen Vuokranantajien lakineuvonta.

Tule kuulemaan lisää Vuokranantajakiertueen tapahtumiin!

Suomen Vuokranantajien valtakunnallinen koulutuskiertue syventyy kevään 2020 aikana teemaan ”Kuka korjaa? Korjaus- ja kunnossapitovastuuseen taloyhtiössä”. Kiertueen koulutuksia järjestetään 26.2.-2.4.2020 ympäri Suomea 20 paikkakunnalla.

Kiertueen koulutuksissa käydään läpi asiat, jotka jokaisen asuntosijoittajan tulisi ymmärtää korjaus- ja kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiössä. Koulutuksessa käydään läpi myös, millaisia muutostöitä osakas tai vuokralainen voi huoneistossa tehdä, voiko yhtiö, osakas tai vuokralainen joutua vahingonkorvausvastuuseen toimistaan sekä minkälaisia vahinkoja vakuutukset korvaavat. Kouluttajina toimivat Suomen Vuokranantajien lakimiehet.

”Tavoitteenamme on, että koulutuksen jälkeen vuokranantajan on helpompi toimia, kun huoneistoa tarvitsee seuraavan kerran remontoida tai jos vahinko sattuu kohdalle. Koulutus auttaa toimimaan myös esimerkiksi asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenenä”, Jenni Valkama kuvailee.

Vuokranantajakiertue on Suomen Vuokranantajat ry:n järjestämä valtakunnallinen koulutuskiertue. Kiertue on tarkoitettu ensisijaisesti yhdistyksen jäsenille. Muiden kuin jäsenten osallistumisesta veloitamme 124 euron osallistumismaksun.

Haluatko osallistua kiertueen tapahtumiin median edustajana? Ota yhteyttä Suomen Vuokranantajien viestintä- ja kehittämispäällikköön Liina Länsiluotoon, liina.lansiluoto@vuokranantajat.fi, p. 040 835 4900.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, joka tekee vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 20 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä24.4.2024 00:05:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye