Pörssisäätiö

Osakkeenomistajien oikeuksien sisältö kirjattava lakiin selkeästi

Jaa

"Osakkeenomistajalla, joka osallistuu yhtiökokoukseen reaaliaikaisesti etänä, pitää olla samat oikeudet kuin kokoukseen paikan päällä osallistuvalla osakkeenomistajalla", Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Kuva: Pörssisäätiö
Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Kuva: Pörssisäätiö

Oikeusministeriön työryhmä, jonka tarkoituksena oli laatia ehdotukset yhtiökokouksia koskevan sääntelyn uudistamisesta, luovutti muistionsa 22.11.2021. Oikeusministeriö tiedotti asiasta tänään.

Pörssisäätiö oli mukana työryhmässä ja jätti muistiosta eriävän mielipiteen.

Työryhmä ehdottaa sääntelyratkaisua, jonka nojalla yhtiöt voisivat käytännössä varsin vapaasti määrittää etäosallistumisen sisällön ja rajoittaa etäosallistuvien osakkeenomistajien oikeuksia.

Tämä johtaisi siihen, että yhtiökokouskäytännöistä muotoutuisi erilaisia. Lisäksi osakkeenomistajat joutuisivat käyttämään paljon aikaa ja vaivaa selvittääkseen, mitä eri yhtiöiden kokouksiin osallistuminen etänä sisältää. Ehdotus ei myöskään takaisi osakkeenomistajille lähtökohtaista oikeutta osallistua yhtiökokouksiin etänä.

"Tämä ei vastaa työryhmälle asetettuja tavoitteita helpottaa osakkaiden ja jäsenten mahdollisuuksia osallistua yhtiökokouksiin ja vaikuttaa yhtiöiden kehitykseen", Lounasmeri huomauttaa.

Ehdotettujen lakimuutosten tavoitteena on nimenomaan sallia etäkokousten järjestäminen sekä helpottaa yhtiökokouksiin osallistumista.

Kyse ison ihmisjoukon oikeuksista: jo lähes miljoonalla ihmisellä Suomessa pörssiosakkeita

Osakkeenomistajien oikeuksien toteutumisen kannalta on olennaista, että laissa määritellään selkeästi yhtiökokoukseen etäosallistuvan osakkeenomistajien oikeuksien sisältö.

"Reaaliaikaisesti kokoukseen etänä osallistuvalla osakkeenomistajalla täytyy olla aina käytössään täysimääräiset osakeyhtiölain mukaiset osakkeenomistajaoikeudet, jotka vastaavat fyysisesti kokoukseen osallistuvan osakkeenomistajan oikeuksia", Lounasmeri sanoo.

"Työryhmän tavoitteet ovat erittäin tärkeitä. Pörssiosakkeita omistaa jo lähes miljoona ihmistä eri puolilta Suomea. Moni yksityissijoittaja on toivonut mahdollisuutta osallistua yhtiökokoukseen täysimääräisesti reaaliaikaisella etäyhteydellä", Lounasmeri kertoo.

Hän muistuttaa, että kokoukseen paikan päälle saapuminen eri puolilta Suomea ei ole aina helppoa.

"Etäosallistuminen yhdenvertaistaa osakkeenomistajien mahdollisuuksia vaikuttaa."

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Kuva: Pörssisäätiö
Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Kuva: Pörssisäätiö
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pörssisäätiö
Pörssisäätiö
Fabianinkatu 14 B
00100 Helsinki

http://www.porssisaatio.fi

Suomen Pörssisäätiö on puolueeton yhteisö, jonka tehtävänä on arvopaperisäästämisen ja arvopaperimarkkinoiden edistäminen. Pörssisäätiö omistaa Pörssitalon ja rahoittaa toimintansa sen vuokratuloilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pörssisäätiö

Cargotecin sijoittajasivut palkittiin vuoden 2021 parhaina27.5.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Pörssisäätiö ja Sijoitusanalyytikot ry palkitsivat Cargotecin sijoittajasivuston vuoden 2021 parhaana. Cargotecin sijoittajasivusto tuo monipuolisesti ja helppokäyttöisesti tarjolle sijoittajan perustiedot. Yhtiö pärjäsi vahvasti tarkastelun eri osa-alueilla ja sai kiitosta myös aktiivisesta sijoittajaviestintätyöstään. Keskisuurten yhtiöiden sarjan paras oli Tokmanni, pienten yhtiöiden sarjassa Exel Composites ja First North -yhtiöistä parhaana palkittiin Fodelia. Lisäksi erityismaininnan innovatiivisista yhtiökokousjärjestelystä sai Martela.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme