Espoon kaupunki - Esbo stad

Osallistu talkoisiin – pidät huolta lähiluonnosta ja teet ympäristöstä viihtyisän

Jaa

Lumien sulaessa paljastuu roskainen maa ja alkaa talkooaika. Ilmoittautuminen puhtaanapitotalkoisiin on käynnissä nyt ja jatkuu 18.5.2018 asti. Kesällä ja syksyllä asukkaiden apua tarvitaan myös taistelussa vieraslajeja vastaan sekä muissa luontotalkoissa.

Kuva: Olli Häkämies
Kuva: Olli Häkämies

Talkoiden järjestäminen ja niihin osallistuminen ovat oivallinen tapa nostattaa yhteishenkeä, harrastaa hyötyliikuntaa ja nauttia raikkaasta ulkoilmasta. Samalla jokaisen espoolaisen lähiympäristö muuttuu viihtyisämmäksi ja myös lähiluonto voi paremmin.

Talkoita voivat järjestää kaikki espoolaiset. Myös kaupunki järjestää kaikille avoimia talkoita kevään, kesän ja syksyn aikana.

Puhtaanapitotalkoiden avulla roskaton lähiympäristö
Keväällä ensimmäisinä ovat puhtaanapitotalkoot, joissa kerätään roskia, tölkkejä, pulloja ja metalliromua kaupungin yleisiltä alueilta. Puhtaanapitotalkoissa ei kuitenkaan kerätä kasvijätettä, risuja, ongelmajätettä tai elektroniikkaa.

Ilmoittautumisaika talkoisiin on käynnissä nyt ja jatkuu 18.5.2018 asti osoitteessa www.espoo.fi/talkoot. Kaupunkitekniikan keskus lahjoittaa työhanskat 500 ensimmäiseksi ilmoittautuneelle sekä jakaa talkoolaisille jätesäkkejä, lainaa roskapihtejä ja noutaa roskasäkit talkoiden jälkeen.

”Puhtaanapitotalkoiden aktiivisia järjestäjiä ja osallistujia ovat olleet koulut, päiväkodit, asukasyhdistykset, yritykset, harrastajaporukat sekä yksittäiset espoolaiset. Myös lapset ovat tervetulleita talkoisiin ja samalla oppimaan sekä innostumaan lähiympäristöstä huolehtimisesta”, kertoo Sari Turkka kaupunkitekniikan keskuksesta.

Asukkaiden apua tarvitaan taistelussa vieraslajeja vastaan

Useat vieraskasvilajit, jotka aiheuttavat merkittävää haittaa luonnolle ja ihmiselle, ovat levinneet Espoossa laajoille alueille ja ilman asukkaiden apua taistelu vieraslajeja vastaan hävitään ponnisteluista huolimatta. Talkoiden avulla kaupunki torjuu voimakkaasti leviävää jättipalsamia eri puolilla Espoota. Jättipalsamin lisäksi kaupunki tarvitsee apua Glimsinjoen ja Pitkäjärven ympäristöön levittäytyneen pajuangervon torjunnassa.

”Jättipalsamitalkoot sopivat kaiken ikäisille, koska kitkeminen on kevyehköä työtä,” kertoo Katrin Aia Espoon ympäristökeskuksesta. ”Pajuangervon raivaaminen sen sijaan on hyvää kuntoliikuntaa ja vaatii enemmän lihasvoimaa, koska torjunta vaatii kasvin kiskomista maasta juurineen.”

Vieraslajitalkoot alkavat kesäkuussa ja jatkuvat elo-syyskuulle.

”Jättipalsamin torjunta kannattaa aloittaa varhain kesällä ennen kuin kasvin vaaleanpunainen terttumainen kukinto ehtii muodostua,” Aia kertoo. ”Jättipalsami kasvaa nopeasti, joten alkukesän talkoopaikalla voi käydä uudemman kerran kitkemässä loppukesästä tai alkusyksyllä. Tällöin torjunta on tehokkaampaa.”

Vieraslajitalkoiden ajankohdista ja paikoista löytyy tietoa myöhemmin keväällä ja kesällä kaupungin verkkosivuilta www.espoo.fi/talkoot sekä Espoon karttapalvelusta www.bit.ly/TalkootEspoo.

Huolehditaan yhdessä perinnemaisemasta ja virtavesistä

Villa Elfvikin luontotalossa pääsee heinätöihin elokuussa, kun Laajalahden luonnonsuojelualueella pidetään perinnemaisematalkoot. Talkoot sopivat koko perheelle: pienimmät lapset voivat toimia tappityttöinä ja -poikina, vähän isommat lapset haravoida, ja raavaita miehiä ja naisia kaivataan rautakangen varteen heinäseipäiden pystytystä varten. Heinähangolla heiniä nostelemaan pääsevät kaikki, joilla on tarpeeksi voimaa ja pituutta.

Virtavesiä kunnostetaan kesän ja syksyn aikana eri puolilla Espoota ja pääkaupunkiseutua. Virtavesitalkoissa elvytetään puronuomaa luonnontilaisemmaksi sekä luodaan taimenille kutu- ja suojapaikkoja. Lisäksi puronuomia palautetaan puromaisemmiksi kiveämällä ja soraistamalla. 

Talkoita järjestää Espoon kaupunki yhteistyössä Metsähallituksen, Allergia-, iho- ja astmaliiton, Virtavesien hoitoyhdistyksen ja Helsingin-Espoon kalastusalueen kanssa. 

Yhteyshenkilöt

Sari Turkka, kaupunkitekniikan keskus, puh. 043 8266 863, sari.turkka@espoo.fi
Katrin Aia, Espoon ympäristökeskus, puh. 046 8773 806, katrin.aia@espoo.fi

Kuvat

Kuva: Olli Häkämies
Kuva: Olli Häkämies
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Konsernijaoston päätöksiä 20.5.201920.5.2019 09:50:55 EESTTiedote

Konsernijaosto merkitsi tiedoksi tammi - maaliskuun 2019 konserniraportin. Merkittävimpien tytäryhtiöiden liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta kaikilla muilla paitsi Omnialla, jolla se pysyi samalla tasolla. Espoon Asuntojen tuloksen ennustetaan olevan talousarviota parempi. Länsimetrolla ja Espoon Sairaalalla tuloksen ennustetaan olevan talousarvion mukainen ja Cateringilla sekä Omnialla hieman talousarviota heikompi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme