Osallisuuden tukipaketti ottaa kuntalaiset mukaan päätöksentekoon

Kuntalaisten osallisuus lisää hyvinvointia ja pitkällä aikavälillä tukee kuntien elinvoimaisuutta. Apuna kuntalaisten innostamisessa on osallisuuden tukipaketti, joka antaa konkreettisia vinkkejä osallisuuden tunnistamiseksi, lisäämiseksi ja arvioimiseksi.
‒ Kuntalaisten osallisuus on avain kuntaan, jossa on hyvää ja turvallista elää sekä kaikki tuntevat kuuluvansa porukkaan, sanoo sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohankkeen – Sokran asiantuntija ja kehittämispäällikkö Varpu Wiens.
Osallisuuden tukipakettia kehittämässä ovat olleet Sokra-koordinaatiohankkeen Diakin osatoteutuksen tutkijat, joilla on pitkä kokemus hyvinvoinnin kysymyksien käsittelystä. Vaikka osallisuuden tukipaketti on kehitetty tueksi Pohjois-Pohjanmaan kuntien hyvinvointikertomusten laatimiseen, paketista saa potkua osallisuustyöhön myös muualla.
‒ Paketti antaa konkreettiset työkalut siihen, miten osallisuutta voi edistää ja havainnoida, kertoo tutkija Liisa Kytölä Diakista.
Pohjois-Pohjanmaalla on tehty pitkäjänteistä osallisuustyötä
Osallisuuden tukipaketti on kehitetty Pohjois-Pohjanmaalla, jossa osallisuustyötä tukemaan on perustettu moniammatillinen osallisuuden teemaverkosto. Maakunnassa uskotaan, että ihmisten osallisuus tukee hyvinvoinnin kasvua ja alueen elinvoimaisuutta.
Osallisuuspaketista selviää myös, että huono-osaisuuden kustannukset Pohjois-Pohjanmaalla ovat 152,7 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa 371 euroa jokaista asukasta kohden. Osallisuuden lisääminen on siis taloudellisesti kannattavaa, koska se vähentää merkittävästi sosiaali- ja terveyshuollon kustannuksia.
‒ Osallisuuspaketti tarjoaa kunnille konkreettisia keinoja, joilla voi tietoon perustuen tunnistaa ja arvioida asukkaiden osallisuutta sekä löytää mahdollisia osallisuustyön kehittämistarpeita, sanoo osallisuuspakettia työssään hyödyntänyt hyte-asiantuntija Terttu Piippo Pohjois-Pohjanmaan sote-hankkeen hyte-osahankkeesta.
Kunta voi edistää osallisuutta esimerkiksi kysymällä kuntalaisilta, millaisia virkistysalueita he kaipaisivat. Selvittämisen lisäksi on tärkeää hyödyntää kerättyä tietoa päätöksenteossa sekä viestiä kuntalaisille, miten heidän palautteensa on otettu huomioon.
‒ Näin osallisuus ei jää vain kauniiksi sanaksi, sanoo tutkija Joakim Zitting Diakista.
Parhaimmat tulokset syntyvät, kun osallisuus otetaan osaksi rakenteita ja tavanomaista työtä.
Lataa osallisuuspaketti ja ryhdy toimimaan!
Osallisuuspaketin avulla voit tunnistaa oman kuntasi kehitystarpeet ja saat niihin konkreettisia ratkaisuehdotuksia. Lisäksi osallisuuden teemapaketti neuvoo, kuinka voit mitata osallisuustyön vaikuttavuutta.
Katso esittelyvideo Diakin Youtube-kanavalla
Osallisuuden tukipaketti on kehitetty Pohjois-Pohjanmaan osallisuusverkoston, muiden paikallisten toimijoiden, järjestöjen, kokemustoimijoiden ja Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke – Sokran Diakin osahankkeen yhteistyönä. Sokra-koordinaatiota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Varpu Wiens, Sokra-hankkeen Diakin osahankkeen kehittämispäällikkö ja asiantuntija, p. 050 505 3622, varpu.wiens@diak.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme