Osallisuutta soveltavan teatterin avulla

Tule nähdyksi -hankkeen työpajoissa käytettiin soveltavan teatterin menetelmiä nuorten osallisuuden tukemisessa ja mielenterveyden edistämisessä. Haluamme kuulla tarinasi – Havaintoja Tule nähdyksi -hankkeesta -julkaisu kokoaa ammattinäyttelijöiden ja nuorten kokemuksia työpajojen kohtaamisista.
– Jokaisen tarinalla on väliä. Kaikkien nuorten, mutta erityisesti syrjäytymisvaarassa olevien, on tarpeen päästä mukaan yhteisöllisyyttä rakentavaan toimintaan toisten nuorten kanssa, kertovat julkaisun toimittajat, hankkeen projektipäällikkö Mertsi Ärling ja asiantuntija Riia Lamminmäki.
Tule nähdyksi -hanke paneutui erityisesti syrjäytymisvaarassa olevien nuorten osallisuuden tukemiseen hyödyntämällä soveltavan teatterin menetelmiä. Hankkeen työpajoissa tehtiin nuorten kokemuksia ja tunteita näkyviksi yhdessä ammattinäyttelijöiden, opetus- ja ohjausalan asiantuntijoiden sekä nuorten kanssa.
Työpajat nostivat esille yhteiskunnan paineet sosiaalisuudelle, joka heijastuu myös nuoriin.
– Nuoret kokevat nyky-yhteiskunnan toivovan kaikilta ihmisiltä tietynlaista sosiaalisuutta, joka määritetään puheen määrän kautta. Teroitimme kaikille, että emme halunneet lähteä muuttamaan ketään puheliaammaksi tai kenenkään temperamenttia toisenlaiseksi, vaan lähtökohtana oli tukea jokaisen omaa, uniikkia luonnetta. Halusimme luoda harjoitteluun sellaiset olosuhteet, joissa kaikki voisivat olla juuri sellaisia kuin sinä päivänä sattuvat olemaan, toimittajat kertovat.
Työkaluja taidelähtöiseen ohjaukseen
Julkaisu kokoaa yhteen hyväksi koettuja toimintatapoja soveltavan teatterin menetelmiä käyttäville. Pedagoginen paketti on suunnattu erityisesti nuorten kanssa työskenteleville tai nuorisoalaa opiskeleville koulutus- ja ohjausalan ammattilaisille. Materiaalista on jo saatu hyvää palautetta.
– Taidelähtöisten menetelmien on todettu olevan hyvä työkalu sosiaali- ja terveysalalla sekä koulutusalalla. Sen on tutkitusti todettu vaikuttavan ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Siksi osaamista hyödyntää soveltavan teatterin menetelmiä tarvitaan vieläkin enemmän.
Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa hankkeessa olivat toteuttajina myös Q-teatteri, Rakastajat-teatteri, Tarinateatteri Vox ja Vamos Helsinki. Helmikuussa päättyvää hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.
Julkaisun tiedot
Ärling, M., & Lamminmäki, R. (toim.). (2022). Haluamme kuulla tarinasi - Havaintoja Tule nähdyksi -hankkeesta (Diak Työelämä 28). Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-402-2
Julkaisu on luettavissa Theseuksessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mertsi ÄrlingasiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 509 2307mertsi.arling@diak.fiHelka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakin uusi toimitusjohtaja-rehtori on TtT, KL Kati Komulainen8.5.2025 08:25:00 EEST | Tiedote
Diakin uudeksi toimitusjohtaja-rehtoriksi on valittu Kati Komulainen. Hän aloittaa tehtävässään 1. elokuuta 2025.
Osallisuutta ja kulttuurihyvinvointia Valkeassa 6.5.3.5.2025 09:08:00 EEST | Tiedote
Lämpimästi tervetuloa AVOT- Arjen verkostoista osallisuutta ja toimijuutta & Kukoista- kulttuurihyvinvointia ja osallisuutta lähiössä ja verkossa -hankkeiden järjestämään lopputapahtumaan Oulun kauppakeskus Valkeaan ti 6.5. klo 13–15.
Kohti uutta ammatillisuutta – Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma käynnistivät ainutlaatuisen yhteistyön2.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma ovat käynnistäneet yhteistyön, joka tukee molempien toimintaa ja tavoitteita. Diakin opiskelijoille yhteistyö tarjoaa uudenlaisen oppimisympäristön oman ammattitaidon vahvistamiseksi. Hyvän arjen rakentajat -ohjelma saa puolestaan toimintaansa ja kehittämistyöhönsä mukaan tulevia sosiaali-, terveys- ja tulkkausalan ammattilaisia.
Kokemusosaaminen tuo merkitystä ja vahvistaa palveluiden laatua sote-alalla28.4.2025 12:30:17 EEST | Tiedote
Kokemusosaamisella tarkoitetaan oman kokemuksen tuomaa tietoa ja ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää työssä sosiaali- ja terveysalalla. Uusi julkaisu avaa, miten sote-ammattilaiset voivat hyödyntää myös omaa kokemustaan työssään. Kokemukseen perustuva osaaminen tuo merkitystä työhön ja vahvistaa palveluiden laatua, todetaan uudessa julkaisussa.
Eriarvoisuuden torjunta edellyttää tietoa, tahtoa ja tekoja16.4.2025 13:00:35 EEST | Tiedote
Suomessa on historian saatossa onnistuttu kaventamaan eriarvoisuutta rohkeilla uudistuksilla. Viime vuosikymmenen aikana huoli eriarvoisuuden kasvusta on kuitenkin noussut. Yhdenvertaisuus vaatii jatkuvaa työtä, todetaan Dialogin uudessa teemanumerossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme