Työeläkeyhtiö Elo

Osittainen vanhuuseläke nyt ennätyssuosiossa – kannustaa jatkamaan työelämässä

Jaa
Poikkeuksellisen suuren indeksikorotuksen myötä osittaista vanhuuseläkettä haettiin ennätysmäärä viime vuonna. Eläkkeen ottaneista valtaosa jatkaa työskentelyä eläkkeen ohella ja heistä reilusti yli puolet kokee eläkkeen kannustavan jatkamaan työelämässä pidempään, selviää työeläkeyhtiö Elon tekemästä kyselystä.

Osittainen vanhuuseläke on joustava eläkemuoto, jossa voi ottaa osan kertyneestä eläkkeestä etukäteen maksuun. Siihen on oikeus 61 vuotta täyttäneillä riippumatta työskentelystatuksesta, mutta valtaosa jatkaa työskentelyä osittaisen vanhuuseläkkeellä. Elon kyselyyn vastanneista 68 % ilmoitti jatkavansa työskentelyä eläkkeen aikana.

– Osittainen vanhuuseläke mahdollistaa työskentelyn keventämisen, joka puolestaan voi auttaa ikääntyneempiä jaksamaan työelämässä pidempään ja Ikääntyneempien pysyminen työelämässä nykyistä pidempään hyödyttää henkilöä itseään, työnantajaa ja koko yhteiskuntaa sanoo Elon eläkejohtaja Saija Sundén.

Kyselyyn vastanneista valtaosa eli 64 % kokee eläkkeen kannustavan työskentelemään pidempään. 25 % ilmoitti aikovansa jatkaa työelämässä niin kauan kuin pystyy, 33 % alimpaan eläkeikään ja 22 % tavoite-eläkeikään saakka.

– Työelämän rattaissa pysyminen vaikuttaa positiivisesti moneen asiaan, kuten ihmisen sosiaalisiin suhteisiin ja toimeentuloon. Eläke turvaa toimeentuloa, mutta pääsääntöisesti ansiot ovat eläkettä suuremmat. Lisäksi mitä pidempään työelämässä on, sitä suuremman eläkkeen myös itselleen kerryttää, huomauttaa Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Sandell.

Eläkeindeksin superkorotuksen vaikutus: työelämässä on nyt ennätysmäärä osittaisella vanhuuseläkkeellä olevia

Ennätysmäärä haki viime vuonna osittaista vanhuuseläkettä. Eläketurvakeskuksen tilastoista ilmenee, että lähes 25 000 suomalaista haki pelkästään syys-joulukuussa osittaista vanhuuseläkettä, kun vuotta aiemmin loppuvuoden hakemusmäärä oli reilut 4 000.

– Sama ilmiö näkyi myös meillä Elossa: osittaisen vanhuuseläkkeen hakemusmäärä moninkertaistui edeltävään vuoteen verrattuna. Työelämässä on nyt valtava määrä ihmisiä, jotka nauttivat samaan aikaan sekä palkasta että eläkkeestä, kertoo Sundén.

24 % kyselyyn vastanneista ilmoitti hakeneensa viime vuoden loppupuolella osittaista vanhuuseläkettä, jotta pääsi hyötymään historiallisen suuresta indeksikorotuksesta. 18 % haki, koska ilman keskustelua ei olisi tiennyt koko eläkevaihtoehdosta. Vain 10 % hakijoista koki, että indeksikorotuksella ei ollut mitään vaikutusta eläkkeen hakemiseen. Loput olisivat hakeneet joka tapauksessa, mutta kokivat indeksikorotuksen hyvänä lisänä tai aikaistivat eläkkeen hakemista indeksin vuoksi.

 – Indeksikeskustelu oli viime syksynä hyvin kiivasta. Moni ymmärrettävästi halusi hyödyntää poikkeuksellisen indeksikorotuksen. Eläkettä harkittaessa kannattaa kuitenkin aina puntaroida asioita laajasti omasta elämäntilanteesta käsin, sanoo Sandell.

Sundén jatkaa:

– Jopa neljännes kyselyyn vastanneista koki yllättävänä, että osittaisen vanhuuseläkkeen aikana voi työskennellä joustavasti. Hakijat kokivat eläkkeen hakemisen myös yllättävän helpoksi ja olivat tyytyväisiä, kuinka nopeasti meiltä sai eläkepäätöksen. Ainostaan kohtuullisen kireä verotus sai aikaan joitakin soraääniä.


Lisätietoja kyselystä:

Kyselyyn vastasi 2 137 Elon eläkeasiakasta, joille myönnettiin osittainen vanhuuseläke vuonna 2022. Kysely toteutettiin 2.2. – 10.2.2023 välisenä aikana sähköpostikyselynä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Sandell
Elon eläkeneuvontapäällikkö
p. 040 725 89 35


Saija Sundén
Elon eläkejohtaja
p. 040 527 4547

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin puolen miljoonan työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme noin 250 000 eläkkeensaajasta ja noin 29 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Taina Erkkilä Elon viestintäpäälliköksi25.5.2023 07:38:02 EEST | Tiedote

Taina Erkkilä (FM) on nimitetty Elon viestintäpäälliköksi 1.8.2023 alkaen. Eloon hän siirtyy Solwers Oyj:stä, jossa hän on viestintäjohtajana vastannut pörssiyhtiön viestinnästä, brändistä ja sijoittajasuhteista sekä toiminut johtoryhmän jäsenenä. Aiempaa työkokemusta Erkkilällä on viestintäjohdon muun muassa Fortumista, Huhtamäeltä, Pihlajalinnasta sekä Nissanilta, jossa hän toimi Pohjoismaiden ja Baltian viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtajana. Taina Erkkilä ottaa vastuulleen Elon viestintä, vaikuttaminen ja vastuullisuus -toiminnon ja raportoi ihmiset ja kulttuuri -johtaja Elina Heliölle. – Yleinen kiinnostus eläkeyhtiöitä kohtaan on kasvanut toimintaympäristön muutosten vuoksi. On ilo astua uuteen tehtävään, johon Elon strateginen tavoite kehittyä vetovoimaisimmaksi alallaan ja toisaalta avoimuus, aktiivisuus sekä sitoutuneisuus arvoina luovat selkeät raamit. Tässä tehtävässä uskon pääseväni hyvin hyödyntämään aiempaa kokemustani ja toisaalta oppimaan uutta, toteaa Taina Erkki

Elon kesätoimittajatilaisuus: Puhetta taloudesta, työelämästä ja eläkejärjestelmän tulevaisuudesta to 25.5. klo 175.5.2023 09:41:59 EEST | Kutsu

Hei kesätoimittaja! Lämpimästi tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan talouden, työelämän ja eläkejärjestelmän tulevaisuuden näkymistä. Jos nyt pohdit, että eivätkö enää harmaampaa aihetta saaneet aikaan – olet ilmoittautumassa juuri oikeaan tapahtumaan! Takaamme, että tämän reilun tunnin aikana sinulle herää jonkinlainen innostus eläkejärjestelmää, työelämän kehittämistä ja makrotalouden kiemuroita kohtaan.

Elos placeringsintäkter var 1,6 % i början av året – Aktieplaceringarna gav god avkastning på den osäkra placeringsmarknaden26.4.2023 11:12:19 EEST | Tiedote

Största delen av Elos tillgångsslag avkastade positivt i det krävande marknadsläget. Den ekonomiska tillväxten var fortfarande god och inflationen var på en fortsatt hög nivå i början av året. I mars ökade emellertid osäkerheten på placeringsmarknaden och förväntningarna på den ekonomiska tillväxten försvagades, då vissa banker hamnade i svårigheter som en följd av den förhöjda räntenivån.

Elon suorat kiinteistöt hiilineutraaleiksi vuonna 202716.3.2023 12:26:22 EET | Tiedote

Elo on vuoteen 2027 mennessä kotimaisten suoraan omistamiensa kiinteistöjen energiankäytön osalta hiilineutraali. Elo on keskittynyt toimintansa alusta asti kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen. Kaikki Elon ostama sähkö on jo nyt hiilineutraalia, ja yhtiö siirtyy uusiutuvaan kaukolämpöön vaiheittain lähivuosien aikana. Elo kasvattaa myös kiinteistöjensä omaa energiatuotantoa ja lisää ympäristösertifioitujen kiinteistöjen osuutta. Elon kotimaisten suorien kiinteistöjen arvo on 2,6 miljardia euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme