Osittaisella vanhuuseläkkeellä jo 25 000 suomalaista

Osittainen vanhuuseläke (ove) korvasi osa-aikaeläkkeen vuonna 2017.
Joka kymmenes 61 vuotta täyttänyt valitsee osittaisen vanhuuseläkkeen. Myös moni hieman vanhempi on ottanut sen ennen vanhuuseläkeikää. Vuosittain osittaisen vanhuuseläkkeen on ottanut reilusti yli 10 000 suomalaista, joten tähän mennessä sitä on maksettu yli 37 000 henkilölle.
Vuoden 2019 lopussa oli voimassa 25 500 osittaista vanhuuseläkettä, 5 000 enemmän kuin vuonna 2018. Yhteensä 10 400 osittaista vanhuuseläkettä on päättynyt.
Osittainen vanhuuseläke vähentää lopullista eläkettä pysyvästi. Nuorimmilla eläkkeeseen oikeutetuilla eli vuonna 1958 syntyneillä keskimääräinen varhennusvähennys oli 123 euroa kuukaudessa.
– Nuorimmilla eläkkeeseen oikeutetuilla varhennusaika on pisimmällään jo kolme vuotta. Vaikka leikkuri pienentää eläkettä yhä enemmän, se ei näytä vaikuttavan käyttäytymiseen, kertoo kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta.
Yhdeksän kymmenestä eläkkeestä on varhennettuja eli alkanut ennen oman ikäluokan eläkeikää. Merkittävä osa eläkkeen valinneista siirtyy vanhuuseläkkeelle heti, kun se on mahdollista.
Kaksi kolmesta jatkoi työssä
Lähes 90 prosenttia osittaisen vanhuuseläkkeen valinneista otti eläkkeensä 50 prosentin suuruisena, jolloin se oli keskimäärin 800 euroa kuukaudessa. Mediaani oli 720 euroa kuukaudessa.
Yli puolet (57 %) eläkkeen valinneista on miehiä. Heitä hakemiseen saattaa kannustaa naisia keskimäärin lyhyempi elinaika ja parempi ansiotaso.
Eläkkeen valinneista reilut kaksi kolmesta jatkoi työssä. Suurin osa työskentelee yksityisellä sektorilla.
– Vaikuttaa siltä, että joka kolmas työssäkäyvistä vähentää työntekoa. Jos downshiftaajat jatkavat työntekoa yli vanhuuseläkeiän, eläke toimii tavoitteiden mukaisesti. Tästä ei ole kuitenkaan vielä tietoa, toteaa Kannisto.
Keskimääräinen työuraeläke reilut 2 000 euroa
Työuraeläke tuli voimaan vuoden 2018 alussa. Viime vuoden loppuun mennessä työuraeläke oli myönnetty yhteensä 64 henkilölle.
Vuonna 2019 alkoi 27 työuraeläkettä, joiden keskieläke oli 2 080 euroa kuukaudessa. Vuoden lopussa oli voimassa 15 työuraeläkettä. Suurin osa eläkkeensaajista on miehiä.
Toistaiseksi työuraeläke on voinut kestää vain joitakin kuukausia ennen vanhuuseläkettä. Jatkossa työuraeläkkeen suosio saattaa nousta vanhuuseläkkeen alaikärajan noustessa.
Mikä osittainen vanhuuseläke?
- korvasi osa-aikaeläkkeen vuoden 2017 eläkeuudistuksessa
- antaa 61 vuotta täyttäneelle henkilölle mahdollisuuden ottaa kertyneestä eläkkeestään maksuun neljänneksen (25 %) tai puolet (50 %)
- vähentää eläkettä pysyvästi 0,4 prosentin kuukausittaisella varhennusvähennyksellä
- on mahdollista ottaa myös vanhuuseläkkeen alaikärajan jälkeen. Jos osittaisen van-huuseläkkeen ottaa vanhuuseläkkeen alaikärajan jälkeen, siihen lasketaan lykkäyskoro-tus, joka on 0,4 prosenttia jokaiselta lykkäyskuukaudelta.
- ei liity työaika- tai palkkaseurantaa. Voit olla työtön tai töissä ja nostaa eläkettä.
Mikä työuraeläke?
- voidaan myöntää vähintään 63-vuotiaalle työntekijälle, joka on syntynyt vuonna 1955 tai sen jälkeen
- edellyttää vähintään 38 vuoden työuraa rasittavassa ja kuluttavassa työssä
- edellyttää lääkärinlausuntoa heikentyneestä työkyvystä
- on määrältään eläkkeen alkamiseen mennessä karttunut eläke
- maksetaan omaan vanhuuseläkkeen alaikärajaan saakka.
[Linkit]
Osittainen varhennettu vanhuuseläke ja työuraeläke: uudet eläkelajit 2018–2019
Uudet eläkelajit (Etk.fi-verkkopalvelussa)
Lisätietoja:
Kehityspäällikkö Jari Kannisto, 029 411 2232, jari.kannisto(at)etk.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)
Pensionsbarometern: Över hälften av finländarna anser att pensionsreformen är bra1.7.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ungefär 55 procent av finländarna anser att förslaget till pensionsreform, som det avtalades om i januari, är åtminstone ganska bra. Enligt pensionsbarometern litar ungefär hälften av finländarna på pensionssystemet – förtroendet har minskat jämfört med tidigare enkäter. Svaren i barometern återspeglar en allmän ökad osäkerhet.
Eläkebarometri: Yli puolet suomalaisista pitää eläkeuudistusta hyvänä1.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista noin 55 prosenttia pitää tammikuussa sovittua eläkeuudistusesitystä vähintään melko hyvänä. Eläkebarometrin mukaan noin puolet suomalaisista luottaa eläkejärjestelmään – luottamus on laskenut edellisiin kyselyihin verrattuna. Barometrin vastauksista heijastuu yleinen epävarmuuden lisääntyminen.
Mer än hälften av finländarna i arbetsför ålder sparar för pensionstiden – sparandet har ökat speciellt bland yngre28.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Privat sparande för pensionstiden har blivit klart vanligare under de senaste tio åren. Över hälften av 25–67-åringarna sparade eller hade sparat för pensionärstiden år 2024, framgår av Pensionsskyddscentralens (PSC) omfattande enkätundersökning.
Yli puolet työikäisistä säästää eläkeaikaa varten – etenkin nuorten säästäminen lisääntynyt28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yksityinen säästäminen eläkeaikaa varten on yleistynyt selvästi kymmenen viime vuoden aikana. Yli puolet 25–67-vuotiaista säästi tai oli säästänyt eläkeikää varten vuonna 2024, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) laajassa kyselytutkimuksessa.
Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Finländarna i spetsen23.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 var överraskande bra för pensionsfondernas placeringar på olika håll i världen. I en internationell avkastningsjämförelse gjord av Pensionsskyddscentralen (PSC) översteg den genomsnittliga realavkastningen långtidssiffrorna. De finländska pensionsfonderna placerade sig bland de bästa i sin serie.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme