Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ostaja vastaa lemmikin maahantuonnin laillisuudesta – kissan- tai koiranpennun liian nuori ikä yksi merkki laittomasta tuonnista

Jaa
Ulkomailta tuodun lemmikin ostajan pitää varmistaa, että eläimen maahantuonnin vaatimukset täyttyvät. Alle 15 viikon ikäisiä koiran- ja kissanpentuja ei saa tuoda kaupallisesti Suomeen. Laiton lemmikkituonti lisää vaarallisten tautien leviämisen riskiä ja aiheuttaa eläimille kärsimystä.

Ulkomailta Suomeen lemmikin tuovan ostajan on tärkeää varmistaa, että lain vaatimukset maahantulosta täyttyvät.

Kaupallisessa tarkoituksessa Euroopan Unionin alueelta Suomeen tuotavalla koiralla tai kissalla pitää olla tunnistusmerkintä (mikrosiru), tätä vastaava lemmikkipassi ja kansainvälisessä TRACES-järjestelmässä tehty terveystodistus. Todistus auttaa varmistamaan, että eläin on terve, asianmukaisesti rokotettu ja tuotu siirtoehtojen mukaisesti maahan. Tuonti on kaupallinen, jos sen tarkoituksena on eläimen myynti tai omistajuuden siirto.

”Tällä hetkellä TRACES-terveystodistukset puuttuvat esimerkiksi suurimmalta osalta Virosta kaupallisessa tarkoituksessa tuoduilta koirilta ja kissoilta”, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka, joka näkee laittomien lemmikkituontien vakavat seuraukset työssään.

”Eläinten taustoista tai kasvatusoloista ei ole takeita. Pennut voivat olla arkoja, alle luovutusikäisiä ja jopa nälkiintyneitä. Ne on saatettu kasvattaa pentutehtaissa. Kun pennut kasvavat, ne eivät välttämättä edes vastaa ulkonäöltään passissa ilmoitettua rotua”, Haikka varoittaa. ”Tällaisen pennun ostaja tukee vastuutonta ja eläimille kärsimystä aiheuttavaa toimintaa.”

Koirien lisäksi myös kissoja salakuljetetaan Suomeen. Salakuljetetuilla kissoilla on viime aikoina havaittu sieni-infektioita, jotka voivat tarttua myös ihmisiin.

Alle 15-viikkoista rokottamatonta koiraa tai kissaa ei saa tuoda Suomeen

Pennun nuori luovutusikä on yksi merkki siitä, että tuonnin laillisuutta on syytä epäillä. Huhtikuussa 2021 voimaan tulleen eläintautilain mukaan koiran- tai kissanpennun tulee olla rokotettu lähtömaassa rabiesta vastaan vähintään 12 viikon ikäisenä ja rokotuksesta pitää olla kulunut vähintään kolme viikkoa ennen tuontia. Kaupallisessa tarkoituksessa tuodun pennun pitää siis olla vähintään 15 viikon ikäinen Suomeen tullessaan.

”Jos tuontipentu on dokumenttien perusteella tätä nuorempi tai silmämääräisesti vaikuttaa liian nuorelta, pitäisi ostajan hälytyskellojen soida”, muistuttaa Sari Haikka.

Jos ostat tuontipentua, pyydä TRACES-terveystodistus nähtäväksesi

Eläimen kaupallisen tuojan täytyy kirjata TRACES-järjestelmään ennakkoon tiedot tuotavista eläimistä. Lähtömaan eläinlääkäri kirjoittaa järjestelmään terveystodistuksen enintään kaksi vuorokautta ennen siirtoa.

Ulkomailta koiran tai kissan hankkiva ostaja on muiden tuontivaatimusten noudattamisen ohessa vastuussa siitä, että pyytää myyjältä terveystodistusta nähtäväkseen.

Lemmikkien tuonti- ja vientivaatimukset voi selvittää Ruokaviraston sivuilta. Jos eläimen taustaa ei voida luotettavasti varmentaa ja tautiriskiä on mahdotonta arvioida, viranomaiset voivat joutua määräämään eläimen lopetettavaksi tai palauttaa sen lähtömaahan.

Jos epäilykset laittomasta tuonnista heräävät, eläintä ei pidä ostaa, vaan ilmoittaa epäilyttävästä toiminnasta viranomaisille. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi kunnan tai alueen valvontaeläinlääkäriin.

Ukrainan sodan vuoksi EU:n ohjeistuksen mukaisesti Ruokaviraston linjaamat eläinten tuontivaatimusten lievennykset koskevat vain omistajansa mukana Ukrainasta tai Venäjältä maahan tulevia lemmikkejä. Eläinten kaupallista tuontia koskevat samat tuontivaatimukset kuin normaalistikin (lisätietoa Ruokaviraston sivuilta).

Eläinten maahantuontia valvotaan viranomaisten yhteistyössä. Aluehallintovirasto valvoo tuontia eläintautilain mukaisesti erityisesti eläintautien torjunnan näkökulmasta. Valvontaa tehdään ennakkoon ilmoittamattomina pistotarkastuksina rajanylityspaikoilla.

Lisätietoa:

Aluehallintoviraston tiedote 2.12.2021: Tuontikoiran ostajan kannattaa pyytää TRACES-todistusta myyjältä

Aluehallintoviraston tiedote 25.1.2022: Etelä-Suomen aluehallintoviraston harkinnassa seuraamusmaksu eläimiä laittomasti maahan tuoneille henkilöille – uusi laki mahdollistaa rahallisen sanktion

Lue lisää pentutehtailijoiden välttämisestä aluehallintoviraston blogista

Ruokaviraston verkkosivuilla:

Medialle:

Läänineläinlääkäri Sari Haikka, p. 0295 016 104
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye