Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ostereista löytyi norovirusta

Jaa
Tiedossa on noin 170 henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet sairastuneensa syötyään ostereita helmi-maaliskuussa Helsingissä eri ravintoloissa. Sairastumisia on ollut myös muualla Suomessa.

Yhteensä yhdeksästä eri osterierästä on löytynyt norovirusta. Norovirusta on löytynyt kahdesta hollantilaisesta, kuudesta ranskalaisesta ja yhdestä irlantilaisesta osterierästä. Viimeisimmät löydökset ovat maaliskuun alkupuolelta. Osterien maahantuojat ovat vetäneet eriä pois markkinoilta.

Osterit ovat riskielintarvike

Ostereiden syöminen raakana on aina riski, vaikka kaikki osterit eivät ole saastuneita. Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Nopea kuumentaminen ei välttämättä tuhoa norovirusta. Virus tuhoutuu kuumennettaessa elintarvike +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan. 

Ravintoloissa ei ole mahdollisuutta havaita osterissa olevaa norovirusta. Jos osterit ovat saastuneet noroviruksella, voivat ruokailijat sairastua. Virus myös leviää perheissä ja muissa kontakteissa helposti.

Epidemiasta laaditaan raportti Ruokavirastoon ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Kaikki tiedossa olevat sairastuneet saavat kirjallisen selvityksen tapahtuneesta.

Mikäli epäilette sairastuneenne ravintolassa ruokailun jälkeen tai myymälästä ostamasta elintarvikkeesta, toivomme teidän olevan yhteydessä sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella. Mikäli elintarvikealan toimija saa ruokamyrkytysilmoituksen asiakkaalta, on toimijalla lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa asiasta kunnan elintarvikevalvontaan viipymättä. Ilmoitus pyydetään tekemään osoitteessa https://ilppa.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ruokamyrkytysepidemia, osterit:


Riikka Åberg
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö
p. 09 310 32010
riikka.aberg@hel.fi

Norovirusinfektion oireet:

Sanna Isosomppi
Ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri
Epidemiologinen toiminta
Helsingin kaupunki
p. 09 3105 1217

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Tutkimustulos: automaattivalvonta vähentänyt suuria ylinopeuksia Helsingissä24.5.2023 12:31:30 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki on lisännyt automaattista liikennevalvontaa liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Tuore tutkimus vahvistaa automaattivalvonnan vähentävän tehokkaasti suuria ylinopeuksia paitsi valvontapisteen välittömässä läheisyydessä, mutta myös valvontapisteen jälkeisellä katuosuudella. Arvion mukaan automaattinen liikennevalvonta voisi vähentää henkilövahinko-onnettomuuksien määrää tutkittujen kohteiden kaltaisilla alueilla noin kymmenyksellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme