Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Ostokokeiden tulokset alkoholin osalta parantuneet, rahapelien osalta tulokset ovat ennallaan

Jaa

Helsingissä tehtiin alkoholin, rahapelien sekä sähkösavukkeissa käytettävien nikotiininesteiden ja energianuuskan ostokokeita marras-joulukuussa 2017. Ostokokeissa testattiin myyntipisteiden omavalvonnan toimivuutta.

Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY ry.) vuoden 2013 alussa annetun ohjeistuksen mukaisesti ikä tulisi tarkistaa kaikilta alle 30-vuotiailta näyttäviltä henkilöiltä, jotka ovat ostamassa alkoholijuomia, tupakkatuotteita tai tupakointivälineitä. Rahapelien osalta PTY ry. suosittelee iän tarkistamista kaikilta alle 23-vuotilailta näyttäviltä henkilöiltä. Lain mukaan miedon alkoholin, tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden, tupakan vastikkeiden (kuten energianuuskan) ja nikotiininesteiden sekä rahapelien ostoikäraja on 18 vuotta.

Koeostoja tehtiin yhteensä 38 myyntipisteeseen; mukana oli vähittäismyymälöitä, kioskeja, huoltoasemia, Alkon myymälöitä, Pelaamoja ja sähkötupakan erikoismyymälöitä. Ostokokeet tehtiin useana eri arkipäivänä; alkoholin ja rahapelien osalta päiväaikaan ja nikotiininesteiden ja energianuuskan osalta iltapäivisin ja iltaisin. Ostokokeita tekivät 18­ - 22 -vuotiaat nuoret aikuiset.

Alkoholin osalta tulokset paranivat. Vuonna 2016 toteutui koeostoista 50 % ilman että henkilöllisyyspapereita kysyttiin. Ikärajavalvonta sen osalta oli tiukentunut niin, että vuonna 2017 koeostoista toteutui 30 %. Rahapeliostokokeissa mukana oli pelisaleja ja kauppojen yhteydessä olevia peliautomaatteja sekä kassoilta ostettavia raha-arpoja. Rahapelien ja -pelaamisen ostokokeiden tulosten perusteella ikärajavalvontaa tulisi tehostaa. Raha-arpaa ostettaessa vain 19 % myyjistä kysyi koeostajalta henkilöllisyystodistusta. Rahapelaamisen osalta ikä tarkastettiin vielä sitäkin harvemmin kun vain 12 %:a myyjistä kysyi henkilöllisyystodistusta eikä siis päästänyt koeostajaa pelaamaan ennen sitä.

Sähkösavukenesteet ja energianuuska uutena kokeiluna

Sähkösavukenesteiden ja energianuuskan ostokokeita tehtiin nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä, eikä niitä ole tehty muillakaan Pakka-paikkakunnilla koskaan aikaisemmin. Energianuuska on etenkin nuorten suosiossa oleva tuote. Positiivista oli, että energianuuskan koeostajista vain 23 % sai energianuuskan ostettua. Mautonta nikotiininestettä ostettaessa tulos oli lähes samanlainen eli noin 30 % koeostoista onnistui. Tulos vastaa viime vuonna saatuja tupakan ostokoetuloksia.

Helsingin Pakka-ohjausryhmä tulee kevään aikana palkitsemaan ostokokeissa parhaimmat tulokset saaneet myyntipisteet.

Lisätietoja:

Aija Blad, Klaari-koordinaattori, Klaari Helsinki, Nuorten ehkäisevä päihdetyö, Helsingin kaupunki, puh. 09 310 24133

Auli Lindroos, erityissuunnittelija, Aikuisten ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö, Helsingin kaupunki, puh. 040 765 3084

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsingissä neuvolatoimintaa jo 100 vuoden ajan11.5.2022 09:57:38 EEST | Tiedote

Helsingin neuvoloissa vietetään tänä vuonna 100-vuotisjuhlaa, sillä Suomen ensimmäinen lastenneuvola aloitti toimintansa Helsingissä vuonna 1922. Sataan vuoteen mahtuvat monenlaiset yhteiskunnalliset muutokset, suurten ikäluokkien syntyminen sekä hyvinvointivaltion ja kaupungin kehittyminen. -Yhä edelleen neuvolatoiminta on helsinkiläisille merkittävä palvelu. Neuvoloiden henkilöstö tavoittaa lähes kaikki helsinkiläiset raskaana olevat sekä lapset ja lapsiperheet, perhepalvelujen johtaja Hanna Viitala sanoo. -Työn suola ovat ihanat asiakkaat. Heidät oppii tuntemaan hyvin, ja erityisen hyvin monilapsiset perheet. Heidän kanssaan yhteinen polku voi pidentyä 15 vuoteen asti – tai jopa niin pitkään, että entiset lapset palaavat asiakkaiksi äiteinä ja isinä, kertoo Paloheinän neuvolan terveydenhoitaja Kaisu-Liisa Hänninen. Neuvolatarinoita, hiekkaämpäreitä ja kakkukahvit Helsingin neuvolatoimintaa juhlistetaan pitkin vuotta. Alkukesästä jaamme neuvoloissa rajoitetun määrän hiekkaämpäreitä k

Täsmätyötä tarpeisiisi – hyödynnä osatyökykyisten osaamista28.4.2022 13:53:24 EEST | Tiedote

Tarvitsetko apua kaupassa käyntiin, onko yritykselläsi arkistoitavaa, pitäisikö jonkun pestä sohvasi, kastella pihasi nurmikko tai odottaako joku muu työ tekijää? Meiltä löytyy tekijöitä monenlaisiin tehtäviin. Samalla mahdollistat vammaisille ja osatyökykyisille kokemuksen palkkatyöstä. Työtehtäville lähtee tarvittaessa mukaan tukihenkilö. Näin voit tilata työntekijöitä Työn tilaajana voi olla yritys, yhdistys, järjestö, yksityishenkilö tai kaupungin toimija. Tilaajana maksat keikkatyöstä 14,50 euroa tunnissa (+ alv.) työntekijää kohden. Työntekijä saa palkkaa 10 euroa tunnilta. Työtehtävälle voi lähteä tehtävästä riippuen yksi tai useampi työntekijä. Myös toistuvat työtehtävät ovat mahdollisia. Tilaajana et ole työnantaja. Työnantajavelvoitteet ja vakuutusasiat hoidetaan Jobcenterissä. Tilaajana sinun tulee huolehtia seuraavista: Työtehtävän kuvaus sekä perehdytys työtehtävään Työn ajankohdan ja tuntimäärän ilmoittaminen Työvälineiden tarjoaminen, mikäli se on tarpeellista Tilausehto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme