Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Ostokokeiden tulokset alkoholin osalta parantuneet, rahapelien osalta tulokset ovat ennallaan

Jaa

Helsingissä tehtiin alkoholin, rahapelien sekä sähkösavukkeissa käytettävien nikotiininesteiden ja energianuuskan ostokokeita marras-joulukuussa 2017. Ostokokeissa testattiin myyntipisteiden omavalvonnan toimivuutta.

Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY ry.) vuoden 2013 alussa annetun ohjeistuksen mukaisesti ikä tulisi tarkistaa kaikilta alle 30-vuotiailta näyttäviltä henkilöiltä, jotka ovat ostamassa alkoholijuomia, tupakkatuotteita tai tupakointivälineitä. Rahapelien osalta PTY ry. suosittelee iän tarkistamista kaikilta alle 23-vuotilailta näyttäviltä henkilöiltä. Lain mukaan miedon alkoholin, tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden, tupakan vastikkeiden (kuten energianuuskan) ja nikotiininesteiden sekä rahapelien ostoikäraja on 18 vuotta.

Koeostoja tehtiin yhteensä 38 myyntipisteeseen; mukana oli vähittäismyymälöitä, kioskeja, huoltoasemia, Alkon myymälöitä, Pelaamoja ja sähkötupakan erikoismyymälöitä. Ostokokeet tehtiin useana eri arkipäivänä; alkoholin ja rahapelien osalta päiväaikaan ja nikotiininesteiden ja energianuuskan osalta iltapäivisin ja iltaisin. Ostokokeita tekivät 18­ - 22 -vuotiaat nuoret aikuiset.

Alkoholin osalta tulokset paranivat. Vuonna 2016 toteutui koeostoista 50 % ilman että henkilöllisyyspapereita kysyttiin. Ikärajavalvonta sen osalta oli tiukentunut niin, että vuonna 2017 koeostoista toteutui 30 %. Rahapeliostokokeissa mukana oli pelisaleja ja kauppojen yhteydessä olevia peliautomaatteja sekä kassoilta ostettavia raha-arpoja. Rahapelien ja -pelaamisen ostokokeiden tulosten perusteella ikärajavalvontaa tulisi tehostaa. Raha-arpaa ostettaessa vain 19 % myyjistä kysyi koeostajalta henkilöllisyystodistusta. Rahapelaamisen osalta ikä tarkastettiin vielä sitäkin harvemmin kun vain 12 %:a myyjistä kysyi henkilöllisyystodistusta eikä siis päästänyt koeostajaa pelaamaan ennen sitä.

Sähkösavukenesteet ja energianuuska uutena kokeiluna

Sähkösavukenesteiden ja energianuuskan ostokokeita tehtiin nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä, eikä niitä ole tehty muillakaan Pakka-paikkakunnilla koskaan aikaisemmin. Energianuuska on etenkin nuorten suosiossa oleva tuote. Positiivista oli, että energianuuskan koeostajista vain 23 % sai energianuuskan ostettua. Mautonta nikotiininestettä ostettaessa tulos oli lähes samanlainen eli noin 30 % koeostoista onnistui. Tulos vastaa viime vuonna saatuja tupakan ostokoetuloksia.

Helsingin Pakka-ohjausryhmä tulee kevään aikana palkitsemaan ostokokeissa parhaimmat tulokset saaneet myyntipisteet.

Lisätietoja:

Aija Blad, Klaari-koordinaattori, Klaari Helsinki, Nuorten ehkäisevä päihdetyö, Helsingin kaupunki, puh. 09 310 24133

Auli Lindroos, erityissuunnittelija, Aikuisten ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö, Helsingin kaupunki, puh. 040 765 3084

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 13.2.13.2.2018 21:55Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan 13.2. kokouksen päätöstiedote on verkkosivuillamme. Lautakuntakunta jätti tässä kokouksessa seuraavat hankinnat pöydälle: kehitysvammaisten ja autismiskirjon henkilöiden asumispalvelujen hankinta kehitysvammaisten ja autismiskirjon henkilöiden työ- ja päivätoiminnan hankinta ja kuntouttavan työtoiminnan hankinta. Kokouksen esityslista liitteineen löytyy verkosta.

Kampanja: Toimi ennen kuin väkivalta karkaa käsistäsi13.2.2018 10:21Tiedote

Helsingin kaupunki kampanjoi yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa tänä keväänä lähisuhdeväkivaltaa vastaan teemalla Toimi ennen kuin väkivalta karkaa käsistäsi. Kampanjan avaustilaisuus on perjantaina 16.2. klo 9.00 Empiresalissa, Vanha Raatihuone, Aleksanterinkatu 20, Helsinki. Tervetuloa! Kampanjan käynnistää sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa. Tilaisuudessa julkistetaan muun muassa kampanjaan liittyvä video, jota esitetään Finnkinon elokuvateattereissa Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla. Tietoa kampanjasta löytyy 16.2. alkaen kaupungin nettisivulta www.kotiväkivalta.fi Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen. Lisätietoja Kaisu Ketola, sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtava sosiaalityöntekijä/ Helsingin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän puheenjohtaja puh. 09 310 43064 kaisu.ketola@hel.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 9.2.9.2.2018 15:14Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 13. helmikuuta klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa seuraavia asioita. Kilpailutuksella palveluja kehitysvammaisille ja työttömille Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyisi periaatteet, joilla hankitaan kilpailutuksella kehitysvammaisille ja autisminkirjon henkilöille asumis- sekä päivä- ja työtoiminnan palveluja. Lisäksi esitetään, että lautakunta hyväksyisi myös periaatteet, joilla hankitaan työttömille kuntouttavaa työtoimintaa. Kuntouttavan työtoiminnan avulla halutaan parantaa työttömän työllistymien edellytyksiä ja elämänhallintaa. Kehitysvammaisten palvelut esitetään hankittavaksi neljäksi vuodeksi, kuntouttavan työtoiminnan kahdeksi vuodeksi. Kilpailutuksissa palveluja ei sitouduta hankkimaan tiettyä määrää, vaan niitä hankitaan asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan. Lisätietoja:ostopalvelupäällikkö Minna Eronen, p. 09 310 24859, minna.eronen@hel.fi (kehitysvammaisten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme