HUS

Ostopalvelupsykoterapiaan jatkossa helpommin palvelusetelin avulla

Jaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS), Helsingin kaupunki, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä (PHHYKY), Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (Kymsote), Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri (EKSOTE) ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri valmistelevat yhdessä palvelusetelimenettelyn käyttöönottoa ostopalvelupsykoterapioiden hankinnassa. Palvelusetelin käyttöönotolla pyritään helpottamaan ulkoiseen psykoterapiaan hakeutumista.

Kukin alue vastaa omista hankinnoistaan ja arvioi oman psykoterapian hankinnan tarpeen, mutta yhteisellä suunnittelulla pyritään psykoterapian hankintojen yhtenäisiin menettelyihin ja takamaan hoidon kohteena oleville potilaille mahdollisimman hyvä hoidon osuvuus ja laatu.

Verrattuna tavanomaiseen ostopalvelukilpailutukseen palvelusetelimenettely on joustavampi palveluntuottajien (psykoterapeuttien), palvelun hankkijan (sairaanhoidon järjestäjä) ja potilaan kannalta. Psykoterapeutit voivat liittyä palveluntuottajiksi haluamassaan tahdissa jatkuvalla menettelyllä kelpoisuusehtojen täyttyessä. Hoitoa voidaan myös kohdentaa paremmin, kun eri psykoterapiatarpeen tilanteisiin ja sairauksiin voidaan laatia erilaisia palveluseteleitä. Näin mukaan voidaan ottaa myös laajasti kaikki psykoterapeutit erilaisilla pohjakoulutuksilla ja psykoterapiasuuntauksilla, kun eri tilanteisiin voidaan kohdentaa erilaisia osaamis- ja koulutusprofiileja.

Palvelusetelimenettelyn yhteydessä yhtenäistetään myös hoitojen laadun seurantaa kansallisena yhteistyönä suunnitellun laaturekisterin tai vastaavien laatumittausten kautta. Tässä tavoitteena on kansallisesti yhteneväiset käytännöt, potilaan mahdollisuus antaa suoraan laaja-alaista palautetta omasta hoidostaan sitä järjestävälle taholle. Lisäksi psykoterapian vaikuttavuutta voidaan parantaa, kun saadaan lisää tietoa siitä, millaiset hoidot, menetelmät ja terapiat sopivat eri tilanteisiin ja eri potilaille.

LISÄTIETOJA:

Linjajohtaja Jan-Henry Stenberg, jan-henry.stenberg@hus.fi

ylilääkäri Suoma Saarni, suoma.saarni@hus.fi

HUS Psykiatria

IT-psykiatria ja psykososiaaliset hoidot

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Servicebehoven definierar verksamhetsprofilen för Raseborgs sjukhus29.5.2020 17:47:18 EESTTiedote

Den nya verksamhetsprofilen för Raseborgs sjukhus ska i första hand svara på regionens befolknings behov av närservice. Det är kärnan i visionen för det nya Raseborgs sjukhus, som beskrivs i den mellanrapport som arbetsgruppen för beredningen av verkställandet av den nya sjukhusprofilen har sammanställt. Kommunernas kostnader för social- och hälsovården ska också sjunka, och verksamheten kan inte bygga på patienter som kommer från andra ställen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme