Ota mallia työyhteisömme perheystävällisyyssuunnitelmasta
Jokainen saa määritellä itselleen tärkeät läheissuhteet. Kaikki saavat kertoa kuulumisiaan kuukausipalaverissa. Läheisen joutuessa saattohoitoon henkilöstö on oikeutettu viikon pituiseen palkalliseen saattohoitovapaaseen. Sairaan alle 13-vuotiaan lapsen hoito on palkallista enintään neljän päivän ajan.
Tässä on joitakin tärkeitä Sateenkaariperheet ry:n käytäntöjä, jotka tukevat henkilöstöä arjen ja työn yhteensovittamisessa. Perheystävällisyyssuunnitelma ei koske vain lapsiperheellisiä, vaan on suunnitelma kaikkien henkilöstön jäsenten työn ja erilaisten läheissuhteiden yhteensovittamisen tukemiseksi.
– Perheystävällisyyden ei tarvitse tarkoittaa suuria kustannuksia. Se on usein käytännössä myötätuntoista asennetta ja joustavuutta. Käytännöistämme osa löytyy työehtosopimuksesta ja lainsäädännöstä, mutta osa on Sateenkaariperheiden paikallisesti neuvoteltuja työehtoja tai johtamisen käytäntöjä, toiminnanjohtaja Juha Jämsä kertoo.
Suunnitelman luonnoksen on tehnyt Monimuotoiset perheet -verkoston työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto, joka toimii Sateenkaariperheet ry:ssä työsuojeluvaltuutettuna.
Luonnoksen tekemisessä on hyödynnetty Monimuotoiset perheet -verkoston työehtosopimustavoitteita ja perheystävällisyysopasta, joka sisältää vinkkejä erilaisissa perhetilanteissa olevien tukemiseen työelämässä.
– Verkosto suosittelee kaikille työyhteisöille perheystävällisyyssuunnitelman tekemistä. Kun tuki on suunnitelmallista, se ei jää yksittäisen esihenkilön varaan. Suunnitelmassa on tärkeää huomioida erilaisia vanhemmuuksia ja perhetilanteita, kuten läheisen kuolema, lapsettomuuskriisi ja ero puolisosta, Kaunisto toteaa.
Perheystävällisyys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toimenpiteeksi
Perheystävällisyyssuunnitelma on yksi työyhteisön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaprosessin toimenpiteistä. Henkilöstö osallistui suunnitelman tekemiseen keskustelemalla luonnoksesta ja tekemällä siihen täydennyksiä.
– Perheystävällisyyssuunnitelmassa on myös mukana tavoitteemme työyhteisöstä, jossa kukaan ei joudu syrjityksi oman perhetilanteensa vuoksi. Seuraamme syrjintää osana tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaprosessia, Jämsä jatkaa.
Sateenkaariperheet ry:n hallitus vahvisti suunnitelman kokouksessaan 24. syyskuuta 2022. Monimuotoiset perheet -verkosto on osa Sateenkaariperheet ry:tä hallinnollisesti.
Lue Sateenkaariperheet ry:n perheystävällisyyssuunnitelma täältä.
Sateenkaariperheet ry:n Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma löytyy täältä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiina-Emilia KaunistoTyöelämän erityisasiantuntija
Monimuotoiset perheet -verkoston työelämän erityisasiantuntija
Tietoja julkaisijasta
Monimuotoiset perheet -verkosto on kymmenen suomalaisen perhejärjestön yhteistyöverkosto, johon kuuluvat Adoptioperheet ry, Familia ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Sateenkaariperheet ry, Suomen Monikkoperheet ry, Suomen nuoret lesket ry, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto
Väsyneet vanhemmat eivät aina löydä kotipalvelua22.1.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Lapsiperheiden kotipalvelu on yhä tuntematon osalle lapsiperheistä, selviää Monimuotoiset perheet -verkoston kyselystä. Kotipalvelua järjestäneillä kunnilla, nyt hyvinvointialueilla, on velvollisuus tiedottaa palvelusta, mutta siitä huolimatta vanhemmat eivät aina tiedä oikeudestaan kotipalveluun.
Etävanhemmalle: ”Eikö lapsi voi mennä sairastamaan oikeaan kotiinsa?”8.11.2022 08:45:50 EET | Tiedote
Etävanhemmilla on työn ja perheen yhteensovittamisen haasteita, selviää Monimuotoiset perheet -verkoston ja Miessakit ry:n yhteisestä kyselystä. Haasteet ovat välillä niin merkittäviä, että etävanhempi on joutunut irtisanoutumaan.
Työlainsäädännössä piilottelee perinteinen perhekäsitys15.10.2022 08:51:00 EEST | Tiedote
Monimuotoiset perheet -verkosto ja Suomen Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK toivovat tehokkaampia keinoja puuttua erilaisiin perhetilanteisiin kohdistuvaan syrjintään työelämässä. Työlainsäädäntö ei kiellä tarpeeksi selvästi perheiden monimuotoisuuteen liittyvää syrjintää työelämässä.
Laki ja perheiden monimuotoisuus -hanke selvittämään erilaisten perheiden lainsäädännöllistä asemaa24.5.2022 14:09:00 EEST | Tiedote
Hankkeen avajaisseminaarissa 24.5. korostuivat tutkitun tiedon tarpeellisuus ja lainsäädännön muutosten merkitys perheille.
Tervetuloa eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmän seminaariin "Vuoroasumisen politiikka"3.5.2022 07:54:00 EEST | Kutsu
Vuoroasumisen politiikka -seminaari järjestetään 10.5. klo 10 - 12 Eduskunnan Pikkuparlamentissa. Seminaarissa kuullaan sosiaaliturvan asiantuntijoiden, vuoroasuvan nuoren sekä tutkijoiden puheenvuoroja vuoroasumisen mahdollisuuksista ja siitä, miten vuoroasumisen esteitä voidaan poistaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme