Vaasan kaupunki - Vasa stad

Otnässtuderanden imponerades över företagslivet i Vasa

Dela

Arbetsgivare från Vasa reste tillsammans till Otnäs i Esbo för att locka diplomingenjör- och arkitektstuderanden att komma och arbeta i Vasa. Studerandena imponerades över regionens mångsidiga arbetsmöjligheter.

Åtta Vasaföretag deltog i Karriärcoccaren vid Otnäs. Bild: Frida Björklund
Åtta Vasaföretag deltog i Karriärcoccaren vid Otnäs. Bild: Frida Björklund

Wärtsilä, ABB, YIT, WasaGroup, Wapice, Devatus, TK-Engineering och Vasa stad var med på Karriärcoccaren som gick av stapeln på fredagen den 25 oktober vid Aalto-universitetet. Evenemanget var en fortsättning på konceptet ”Karriärsitzen” som har utarbetats för att direktrekrytera högskolestuderande. Konceptet testades med framgång i Umeå i februari i år.

- Ett femtiotal studeranden, varav de flesta var hemma från Österbotten, deltog i evenemanget för att få höra mera om regionens arbetsmöjligheter, berättar utvecklingschef Nina Hautio från Vasa stad.

Studerandena fick en inblick i Vasaföretagens verksamhet, rekryteringsprocesser och arbetssätt.

- Flera företag kan erbjuda de eftertraktade talangerna flexibla arbetsarrangemang och möjligheter att jobba deltid. För företagen är detta ett smart sätt att rekrytera framtidens arbetstagare, säger företagsrådgivare Olav Nylund från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

Karriärcoccaren arrangerades i samarbete med studentnationen Teknologföreningen vid Aalto-universitetet. Enligt Teknologföreningens näringslivsansvariga Siiri Korhonen var evenemanget mycket lyckat.

- Vi blev mest imponerade över att det finns så mycket arbetsmöjligheter i regionen, berättar Korhonen.

Energiklustret intresserar

Jakobstadbördiga studerandena Victor Granlund och Linda Autio berömde stämningen på Karriärcoccaren och hoppades att evenemanget blir årligen återkommande. Granlund hoppades framförallt hitta både sommarjobb och möjlighet att göra sitt slutarbete i Vasa. Autio är intresserad av att jobba på Vasa stads planläggning.

- Jag skulle vilja bo i en större stad än vad min hemstad är, men ändå nära naturen och mina släktingar i Österbotten, så Vasa kunde vara ett bra alternativ, funderade Autio.

Energi- och miljötekniksstuderande Oskar Kallio har hört om regionens energikluster och kunde tänka sig att flytta till staden från sin hemort Ekenäs.

- Sedan tidigare känner jag till bara de största exportföretagen, men nu fick jag bekanta mig även med mindre, intressanta företag, berättade Pedersörebördiga Elin Nyman.

Karriärmöjligheterna väntar

WasaGroups personalchef Jenny Peräsarka, som deltog i Karriärcocaren, tycker att konceptet är fungerande, och företaget tänker vara med även i fortsättningen.

- Tillsammans med de andra Vasaföretagen gav vi en lockande och mångsidig bild av Vasaregionens arbetsplatser, vilket vi tror kommer även att leda till återflyttningar till regionen, påstod Peräsarka.

Enligt Wapices personalchef Kati Korolainen-Kujala var det väldigt engagerade och kunniga studenter som deltog i evenemanget. Även TK-Engineerings vd Timo Kesti gladdes åt studerandenas intresse över Vasaföretagen.

- Vi hittade verkligen potential. Vi välkomnar varmt studerandena till Vasa, karriärmöjligheterna väntar!

Nyckelord

Kontakter

- utvecklingschef Nina Hautio, Vasa stad, stadsutvecklingen, tfn 040 735 6737, nina.hautio@vaasa.fi
- företagsrådgivare Olav Nylund, Vasaregionens utveckling Ab VASEK, tfn 040 548 4334, olav.nylund@vasek.fi

Bilder

Åtta Vasaföretag deltog i Karriärcoccaren vid Otnäs. Bild: Frida Björklund
Åtta Vasaföretag deltog i Karriärcoccaren vid Otnäs. Bild: Frida Björklund
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum