Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Oulun kaupungille huomautus lastensuojelupalveluiden järjestämisestä

Jaa

Oulun kaupungin on ryhdyttävä toimenpiteisiin, joilla lastensuojelupalvelut saatetaan lainmukaiseksi. Kaupungilla on edelleen palveluiden järjestämisessä vakavia haasteita, esimerkiksi sosiaalityöntekijöitä ei ole riittävästi.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on huomauttanut Oulun kaupungin hyvinvointipalveluita sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain vastaisesta toiminnasta. Oulun kaupungin on ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin, joilla sosiaalityöntekijöitä saadaan rekrytoitua riittävästi ja lastensuojelupalvelut toteutumaan lain edellyttämällä tavalla.

Aluehallintovirasto on valvonut Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden lastensuojelupalveluita 6.10.2021 lähtien. Aluehallintovirasto otti lastensuojelupalvelut valvontaansa Keskisen lastensuojelualueen sosiaalityöntekijöiden epäkohtailmoituksen vuoksi. Lisäksi vuoden 2022 alussa aluehallintovirastoon saapui kaksi epäkohtailmoitusta Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden lastensuojelun sosiaalityöntekijöiltä.

Aluehallintovirasto on jo aikaisemmin tämän vuoden tammikuussa kiinnittänyt kaupungin huomiota lastensuojelupalveluiden epäkohtiin.

Valvontatarkastus johti nykyiseen huomautukseen

Aluehallintovirasto teki Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden lastensuojeluun valvontatarkastuksen etäyhteydellä 22.3.2022. Aluehallintoviraston saaman tiedon mukaan kaupunki on ottanut käyttöön uusia toimintatapoja ja uudelleenjärjestellyt palveluita. Kaupunki on mm. perustanut uuden jälkihuoltoyksikön 18–24-vuotiaille nuorille.

Lastensuojelupalveluiden järjestämisessä on kuitenkin edelleen vakavia haasteita.  Maaliskuussa 2022 lastensuojelussa sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärä ylitti lastensuojelulaissa säädetyn henkilöstömitoituksen. Lisäksi sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärä tulee olla sellainen, että sosiaalityöntekijän on mahdollista huolehtia lapsen edun turvaamisesta, oikeuksien toteutumisesta ja laadukkaasta lastensuojelusta. Oulun kaupungin selvityksestä käy ilmi, että asiakassuunnitelmia ei ole tehty kaikilta osin hyvän hallintotavan mukaisesti ja lainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Aluehallintovirasto tulee pyytämään kaupungilta selvitystä toimenpiteistä sekä tekee uuden ohjaus- ja valvontakäynnin lastensuojelupalveluihin syksyllä 2022. Jos Oulu ei syksyyn mennessä järjestä lastensuojelupalveluja lainmukaisiksi, aluehallintovirasto voi antaa kaupungille määräyksen saattaa palvelut lainmukaisiksi ja tarpeen tullen tehostaa määräystä uhkasakolla.

Lisätietoa medialle

sosiaalihuollon ylitarkastaja Mirka Mäkipää, p. 0295 017 021, etunimi.sukunimi@avi.fi

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme