Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Oulun kaupunki tuhoamassa hyvin toimivat palvelunsa – JHL vastustaa Infra-liikelaitoksen ulkoistamista

Jaa
Ammattiliitto JHL vaatii Oulua pitämään Infra-liikelaitoksen kaupungin omana työnä. Yt-neuvottelut päättyivät erimielisinä ja kaupunki aikoo jatkaa ulkoistamisten linjalla.

Yt-neuvottelut Oulun kaupungin Infra-liikelaitoksen tulevaisuudesta ovat päättyneet erimielisinä. Kaupunki esittää Infra-liikelaitoksen ulkoistamista. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajat ja muut pääsopijajärjestöjen edustajat (JYTY ja JUKO) ovat esittäneet vaihtoehtoisen mallin 3 ja oman tuotannon kehittämisestä ulkoistamisen sijaan.

- Kaupungilla on nykyisin yli 600 alihankkijaa ja sopimuskumppania. Monituottajuus heidän kanssaan yhdessä kaupungin oman palvelutuotannon kanssa mahdollistaisi joustavat hankintamenettelyt ja työskentelytavat. Kuluja saataisiin karsittua kehittämällä henkilöstön moniosaajuutta ottamalla mukaan työntekijät kehittämistyöhön, JHL:n pääluottamusmiehet Kim Ahonen ja Kirsi Särkelä sanovat.

- Infran henkilöstö tuntee kaupungin ja lähiympäristöjen ja osaa kokemuksensa perusteella sopeuttaa työtapansa tilanteen mukaan. Syvällinen tuntemus eri työkohteiden luonteesta ja vaatimuksista pitää myös kustannukset kurissa. Mikäli kaupunki siirtyy käyttämään täysin ulkopuolisen yhtiön tuottamia palveluita, on uhkana, että oma erityisosaaminen menetetään ja ostopalveluiden kustannukset nousevat, Ahonen ja Särkelä muistuttavat.

Ulkoistaminen tuo harvoin säästöjä, eikä pelkkä oletettu säästö ole perusteltu kriteeri palvelujen ulkoistamiselle. Kaikissa kuntapäätöksissä on arvioitava aina lisäksi vaikutuksia kuntalaisiin ja työntekijöihin sekä heijastusvaikutukset muihin kaupungin sisäisiin toimintoihin.

- Oma palvelutuotanto tasaa markkinoiden vaihteluita ja takaa omistajan omaisuuden arvon sekä ympäristön toimivuuden säilymisen. Oulun päättäjien on syytä tarkastella palvelujen toimivaa kokonaisuutta eikä tuijotella yksioikoisesti vain kustannussäästöjä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

- Jos kilpailutuksen voittaa suuri kansallinen yritys tai jopa ylikansallinen jättiyritys, ei ole mitään varmuutta siitä, kiinnostaako yhtiötä käyttää rahojaan Oulun kaupungille myytävien palvelujen kehittämiseen, tai kaupunkiin tehtäviin tuotannollisiin investointeihin. Oulusta saatava liikevoitto päätyy suureksi osaksi osinkoina yrityksen omistajille, Niemi-Laine huomauttaa.

Jos palveluita tuottava yritys ei selviä lupaamistaan töistä, Oulu joutuu silloin vaikeuksiin. Kaupungilla säilyy velvollisuus järjestää palvelut siinäkin tapauksessa, että ulkopuolisen palveluntuottajan työ keskeytyy, tai esimerkiksi taloudellisten vaikeuksien vuoksi loppuu kokonaan.

Ulkoistaminen uhkaa aina avointa päätöksentekoa. Kaupungin itse tuottamista palveluista päättävät kaupunginvaltuutetut. JHL vaatii kaupungin päättäjiltä vastuullisuutta ja henkilöstöstä huolehtimista. Oulun kaupungin veto- ja pitovoima työnantajana kärsii jälleen, mikäli ulkoistuksiin päädytään.

- Ulkopuoliset eivät saa päästä päättämään, miten kaupungin verorahat käytetään. Ulkopuolisille yrityksille ei voi antaa vapautta muokata tuottamaansa palvelupakettia, koska silloin tosiasiallinen päätösvalta kaupungin rahojen käytöstä siirtyy yritykselle, Niemi-Laine sanoo.

Oulun kaupunki ei saavuta strategisia päämääriään, ellei muun muassa katu- ja viheralueiden kunnossapito, kunnallistekniikka, infrarakentaminen, liikuntapaikat ja moni muu Infran toimialaan kuuluva palvelu toimi kunnolla. Kaikki palveluiden ulkoistamisesta johtuvat taloudelliset vaikutukset näkyvät aikanaan kaupungin tilinpäätöksessä.

*****

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine on Oulussa eri tilaisuuksissa, Infran työntekijöitä tapaamassa ja median tavattavissa torstaina 30.3.

Lisätietoja:

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 7024774

Oulun kaupungin pääluottamusmiehet

Kim Ahonen, p. 044 703 1226

Kirsi Särkelä, p. 044 703 1227

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL varslade för fjärde gången om strejk inom den privata socialservicebranschen och ansökningsblockad för omsorgsföretag31.5.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL utvidgar stridsåtgärderna inom den privata socialservicebranschen. Det fjärde strejkvarslet inom branschen gäller arbete inom barnskydd, omsorg och personlig assistens på olika håll i Finland. Dessutom har JHL utlyst ansökningsblockad för fyra koncerner inom omsorg.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme