Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Oulun uuteen yliopistosairaalaan tulee hyvästelytila - rauhallisuutta intiimiin tilaan luo jäkälästä tehty taideteos

Jaa

Oulun uuteen yliopistosairaalaan tulee pieni, intiimi tila omaisille, jossa he voivat hyvästellä menehtyneen läheisensä. Tilaan on haluttu tuoda rauhallisuutta jäkälästä tehdyllä taideteoksella.

Uudessa sairaalassa menehtyneen omaiset on otettu uudella tavalla huomioon. B-rakennuksen T. eli tunnelikerrokseen tulee intiimi tila, jossa omaisilla on mahdollisuus hyvästellä sairaalassa kuollut läheinen. Tila on tarkoitettu erityisesti potilaille, jotka ovat menehtyneet päivystyksessä tai leikkaussalissa. Hyvästelytilaan on haluttu luoda rauhallinen ja pelkistetty tunnelma. Muotoilija Ulla Autio toteutti Lounatuuli-nimisen teoksen yhteistyössä hailuotolaisen Polarmoss Oy:n Eveliina Iljanan kanssa. Taideteos on tehty murretuilla luonnonsävyillä värjätystä jäkälästä, joka valkokuultolakatun koivuviiluseinän kanssa muodostaa tilaan akustoivan pinnan. Kokonaissuunnitelman ansiosta ikkunattomasta tilasta avautuu ikään kuin luontonäkymä.

Uuteen sairaalaan tulevan taiteen teemat vaihtelevat eri rakennuksissa, mutta yhteistä teoksille on pohjoisen luonnon parantava voima. Hyvästelytilan jäkälästä tehty taideteos tukee tätä teemaa. Rakennusaikana uusiin kiinteistöihin suunnitellaan ja toteutetaan integroituja taideteoksia, joiden avulla sairaalaympäristöstä halutaan tehdä turvallisen tuntuinen ja helpommin lähestyttävä. Taiteen roolina on vahvistaa tilojen käyttäjien luontoyhteyttä, lievittää kipua ja edistää toipumista. Teokset ilmentävät pohjoisuutta, älykkyyttä ja innovatiivisuutta.

”Taiteen teemojen valinnassa on kuunneltu alueen asukkaita ja sairaalan henkilökuntaa. Vastauksissa korostui, että sairaalaan toivottiin erityisesti luontoaiheita ja alueellisuutta, sillä näiden koetaan tukevan hyvinvointia ja toipumista”, OYS 2030 -uudistamisohjelman taidesuunnittelija Tarja Kekäläinen kertoo.

Taideteokset sijoittuvat uusissa tiloissa luontevaksi osaksi hoitopolkua ja toimivat myös opastuksen sekä akustiikan tukena.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarja Kekäläinen, taidesuunnittelija, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, p. 050 4699 077, tarja.kekalainen@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
PL 10
90029 POHDE

https://www.pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme