Oulun yliopisto

Oulun yliopisto selvittämään ikiroudan sulamisen terveysvaikutuksia

Jaa

Oulun yliopisto on mukana laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa ryhdytään selvittämään ihmisten ja ympäristön vuorovaikutusta ikiroudan peittämillä rannikkoalueilla. EU -rahoitteisessa Nunataryuk -projektissa tutkitaan, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa herkkään ympäristöön, sulattaa ikiroutaa, nostaa merenpintaa ja kuinka muutokset vaikuttavat ihmisten elinkeinoihin, terveyteen ja yhteisöihin. Tutkimusalueina ovat Pohjois-Amerikka, Grönlanti ja Huippuvuoret sekä Itä-Siperia.

Arktisen tutkimuksen professori Arja Rautio Oulun yliopistosta johtaa tutkimusryhmää (Health and pollution), joka selvittää ikiroudan sulamisen aiheuttamia terveysriskejä, kuten ympäristömyrkkyjen ja eläinvälitteisten tautien uhkaa, muutoksia vesi- ja ruokaturvallisuudessa ja tapaturmia. Ikiroudan sulamisen on havaittu muun muassa huonontavan juomaveden saatavuutta sekä lisänneen mahdollisuutta veden saastumiseen. Tutkijat selvittävät myös ympäristömuutosten vaikutusta alueen asukkaiden omiin hyvinvointikokemuksiin, muun muassa mielenterveyteen.

Tutkimustulosten pohjalta Nunataryuk –projektissa kehitetään sopeutumisstrategioita ja keinoja lieventää ilmastomuutoksen vaikutuksia ihmisiin ja yhteisöihin arktisilla alueilla. Nunataryuk on läntisestä arktisesta Kanadasta peräisin oleva inuiittien käyttämä sana, joka tarkoittaa maan joutumista mereen.

Kansainväliseen tutkimushankkeeseen osallistuu kaikkiaan 28 tutkimusorganisaatiota 12 eri maasta. EU-rahoitteisen hankkeen kustannusarvio on 11,5 miljoona euroa. Projektia johtaa saksalainen Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research -instituutti.

Arja Rautio johtamaan Arktisen yliopiston tutkimusta

Oulun yliopistolla on vahva rooli arktisen alueen tutkimuksessa. Arktisen tutkimuksen professori Arja Rautio nimitettiin aiemmin tänä vuonna kansainvälisen 188 yliopiston ja tutkimuslaitoksen muodostaman Arktisen yliopiston (University of the Artic) tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi.

Arja Rautio on työskennellyt sirkumpolaarisen terveyden alalla vuodesta 2006 Thule-instituutissa ja Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Raution johtama Health and Well-being in the Artic on yksi Arktisen yliopiston 44 tutkimuksen temaattisesta verkostosta, joita koordinoidaan Oulun yliopistosta. Oulun yliopistoon on sijoitettu lisäksi Arktisen yliopiston tutkimusjohtajan tehtävä.

Arktinen agenda toteutuu myös muussa Oulun yliopiston tutkimustoiminnassa painottuen luonnonvarojen kestävään käyttöön. Arktisen terveyden lisäksi osaamisaloja ovat kestävä kaivostoiminta ja tuotantoteknologiat, aeronomia ja ilmakehän kemia, ääriolosuhteisiin soveltuvat teknologiat, arktinen logistiikka ja etäisyyksiä voittava teknologia sekä saamen kielten ja kulttuurin tutkimus.

Lisätietoja:

Arktisen tutkimuksen professori Arja Rautio, Oulun yliopisto, puh. 0204 483 569

Nunataryuk -project

University of the Artic

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arktisen tutkimuksen professori Arja Rautio, Oulun yliopisto, puh. 0204 483 569

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto vahvistaa merkittävästi arktista tutkimustaan – haussa viisi huippututkijaa15.1.2019 07:30Tiedote

Pohjoisiin arktisiin alueisiin liittyvät globaalimuutokset koetaan nyt erittäin ajankohtaisiksi maailman eri maissa. Oulun yliopisto haluaa vastata arktisia alueita koskeviin haasteisiin vahvistamalla merkittävästi niihin liittyvää tutkimusta. Parhaillaan haetaan maailmanlaajuisella haulla viittä uutta jo ansioitunutta tai lupaavaa tutkijaa uuteen Oulun yliopiston Arctic Interactions (ArcI) -tutkimusohjelmaan.

Nopeat virtaaman muutokset vesivoimaloiden alapuolisissa jokiuomissa lisääntyneet – taustalla tuulivoiman kasvu18.12.2018 08:30Tiedote

Oulun yliopistossa on valmistunut ensimmäinen kattava ja laaja tutkimus vesivoimaloiden säännöstelyn aiheuttamista jokien lyhytaikaisista nopeista virtaaman muutoksista Pohjoismaissa, erityisesti Suomessa ja Norjassa. Tutkimuksessa tehty merkittävin havainto on, että vesivoimaloiden aiheuttamat nopeat virtaaman muutokset voimalapatojen alapuolisissa jokiuomissa ovat huomattavasti lisääntyneet viimeisten kymmenen ja erityisesti muutaman viime vuoden aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme