Oulun yliopisto

Oulun yliopistolle lähes 5 miljoonaa euroa uutta tutkimusrahoitusta

Jaa
Oulun yliopistolle on myönnetty lähes 5 miljoonaa euroa rahoitusta EU:n uudesta Interreg Aurora -ohjelmasta, jolla vauhditetaan rajat ylittävää yhteistyötä Euroopan pohjoisosissa sekä Saamenmaalla. Oulun yliopisto toimii hankkeen vetäjänä kuudessa hankkeessa. Kaikkiaan Interreg Auroran ohjauskomitea hyväksyi ensimmäisessä haussa 27 hanketta, joihin myönnettiin yhteensä yli 21 miljoonaa euroa.

Oulun yliopiston vetämissä hankkeissa kehitetään esimerkiksi uusia ympäristöystävällisiä akkuteknologian ja kestävän vetyteknologian ratkaisuja. Hankkeiden yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa Luulajan teknillinen yliopisto, Tromssan yliopisto, Ruotsin maataloustieteellinen yliopisto ja Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto.

Oulun yliopiston koordinoimat, Interreg Aurora -rahoitusta saaneet hankkeet:

  • SUSEN - Knowledge and networking platform for sustainable electronics based on northern bioresources
  • EcoLIB - Eco-friendly and sustainable method for recycling of spent lithium-ion batteries
  • Sustainable Hydrogen - Potential for Bothnia Gulf Cluster
  • RE-HYDRO - Rethinking Hydropower Management: Safeguarding Biodiversity while improving Climate Adaptation
  • Implementation of DeD AM in future manufacturing
  • Preparatory DigiÁrran

”Edelleen lähes kaikki elektroniikassa käytetyt komponentit ja laitteet perustuvat uusiutumattomiin raaka-aineisiin. Meneillään olevan vihreän ja digitaalisen kaksoissiirtymän myötä tarve ns. vihreään elektroniikkaan on kuitenkin tullut ilmeiseksi. Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Ruotsissa on uusiutuviin biopohjaisiin materiaaleihin ja elektroniikkaan liittyvää tutkimus- ja yritystoimintaa sekä resursseja, mikä voi tarjota merkittäviä tulevaisuuden mahdollisuuksia”, kertoo SUSEN-hankkeen vetäjä, kuitu- ja partikkelitekniikan professori Henrikki Liimatainen.

SUSEN-hankkeessa kehitetään uusia vihreän elektroniikan komponentteja ja sovelluksia, jotka perustuvat uusiutuviin pohjoisiin luonnonvaroihin. Keskeinen tavoite on selvittää vihreään elektroniikan pohjoisia tutkimus- ja yritystoimijoita sekä edistää alan rajat ylittävää yhteistyötä.

Lisäksi Oulun yliopisto toimii partnerina viidessä hankkeessa, joissa kehitetään esimerkiksi fossiilivapaisiin autonomisiin ajoneuvoihin perustuvaa materiaalinkäsittelymenetelmää, kestävää rakentamista ja rakennusympäristöä arktisessa ilmastossa sekä 6G teknologian hyödyntämistä arktisessa ympäristössä.

Interreg Aurora 2021­ –2027 -ohjelman ensimmäiset rahoitukset tulivat haettavaksi kesäkuussa. Interreg-ohjelmilla tuetaan raja-alueiden ja laajempien, rajat ylittävien yhteistyöalueiden integroitumista sekä alueiden ja kaupunkien välisten verkostojen syntymistä ja vahvistumista.Yhteistyötä lisäämällä ohjelmat vaikuttavat alueiden kilpailukykyyn ja taloudelliseen kehitykseen. Ohjelmilla edistetään myös Euroopan vihreän kehityksen ohjelman mukaisia ympäristötavoitteita.

Lisätiedot:

Tutkimusrahoitusasiantuntija Marjo Leinonen, Oulun yliopisto, 046 923 1064, marjo.leinonen@oulu.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye