Oulun yliopiston tutkijat etsivät ratkaisuja lihavuuden hoitoon

Oulun yliopistossa lihavuuden ehkäisyyn ja hoitoon liittyvien teemojen parissa työskentelee suuri joukko tutkijoita eri tieteenaloilta. Tuotamme tutkittua tietoa terveellisen painonhallinnan ja laihduttamisen tueksi. Tutkimme lihavuuden kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä, etsimme ratkaisuja vaikuttavaan elintapaohjaukseen ja kehitämme menetelmiä lihavuuden digihoitoon. Tutkimuskohteitamme ovat myös lihavuuskirurgia, lihavuuden lääkehoito sekä lihavuuteen liittyvän fibroosin ehkäisy.
Asiantuntijamme ovat median haastateltavissa:
Sisätautiopin professori Janne Hukkanen, puh. 050 430 84 42. Lihavuuden IT-pohjainen hoito, lihavuuden lääkehoito, ylipainon ja lihavuuden aiheuttama verenpainetauti.
Sisätautiopin professori (emeritus) Markku Savolainen, puh. 040 719 98 38. lihavuuden IT-pohjainen hoito, lihavuuden lääkehoito. Onnikka-painonhallintasovellus.
Väitöstutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti (TtM) Noora Oikarinen, puh. 050 305 32 87. Syömisen hallintaan liittyvä minäpystyvyys ja erilaiset syömiskäyttäytymiseen liittyvät haasteet. Digitaalinen lihavuuden hoito.
Tutkijatohtori, laillistettu ravitsemusterapeutti (FT) Marjukka Nurkkala, puh. 044 504 08 33, sähköposti: marjukka.nurkkala@odl.fi. Syömiskäyttäytymisen haasteet. Elinikäisen terveyden tukeminen ja lihavuuden ennaltaehkäisy.
Väitöstutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti (TtM) Laura Heikkilä, puh. 050 341 31 50, sähköposti: laura.heikkila@odl.fi. Lihavuuden elintapahoito. Ruokailutottumukset ja syömisen hallinta. Nuorten urheilijoiden terveystottumukset ja kehonkuva.
Tietojärjestelmätieteiden professori Harri Oinas-Kukkonen, puh. 040 579 14 10. Digitaalisten terveysinterventioiden vakuuttava suunnittelu ja kehitettyjen ratkaisujen vaikutus sovellusten käyttöön, terveyskäyttäytymiseen ja käyttäytymiseen yleensä.
Sisätautiopin professori Olavi Ukkola, puh. 050 578 14 98. Fibrobesity - lihavuuteen liittyvän fibroosin ehkäisy -tutkimusteeman johtaja. Fibroosin torjunta kroonisissa sairauksissa -tutkimuskokonaisuus.
Lääketieteellisen biokemian professori Peppi Karppinen (Koivunen), puh. 0294 48 58 22. Lihavuuden ehkäisyn perustutkimus ja uudet menetelmät, hapenpuutteen käyttö lihavuuden torjunnassa.
Väitöstutkija, lääketieteen lisensiaatti Joona Tapio, puh. 050 359 38 84. Hemoglobiinin ja elimistön hapenpuutevasteen vaikutus lihavuuteen ja metaboliseen terveyteen.
Kansanterveystieteen professori Marjo-Riitta Järvelin, puh. +358 (0) 40 560 60 43, sähköposti: m.jarvelin@imperial.ac.uk. Lihavuuden kehittyminen lapsuudesta lähtien ja perinnöllisten tekijöiden vaikutus.
Ellei muuta mainita, sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@oulu.fi
Lue lisää lihavuuden hoidosta tuoreista Lääkärilehden artikkeleista:
Oikarinen N, Hukkanen J, Oinas-Kukkonen H, Savolainen MJDigihoidon mahdollisuudet lihavuuden hoidossa. Lääkärilehti 50-52/2021, vsk 76 s. 3037 - 3048
Hukkanen J, Savolainen MJ. Lääkkeellinen painonhallinta. Lääkärilehti 50-52/2021, vsk 76 s. 3044 – 3048
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Meri RovaViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Puolison kuolinsyyllä yhteys leskien kuolleisuuteen – avoliitossa ero korostuu1.12.2025 06:32:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijat ovat löytäneet merkittäviä eroja avo- ja avioliitosta leskeksi jääneiden kuolleisuudessa puolison kuolinsyyn perusteella. Kumppanin tapaturmainen kuolema lisää leskien kuolleisuusriskiä enemmän kuin sairausperäinen menetys. Etenkin avoliitossa eläneiden kuolleisuus kasvaa selvästi puolison menetyksen jälkeen.
Oulun yliopisto pyrkii markkinoille uudella makeutusaineella – etsii kumppaneita elintarviketeollisuudesta28.11.2025 05:56:00 EET | Tiedote
Oulun yliopisto valmistautuu tuomaan markkinoille uuden sukupolven makeutusaineen, Sweeprotin. Se on kasvipohjainen, proteiinimolekyyliin perustuva ja täysin kaloriton. Innovaatio on kehitetty vastaamaan elintarvike- ja juomateollisuuden tarpeisiin sekä kuluttajien kasvavaan kysyntään terveellisemmistä ja kestävämmistä vaihtoehdoista.
Aikuisiän akne vaivaa jopa kolmasosaa 35-vuotiaista suomalaisista naisista27.11.2025 06:45:00 EET | Tiedote
Aikuisiän akne on yleisempää kuin usein ajatellaan. Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan noin 31 prosentilla 35-vuotiaista suomalaisista naisista on aknea kasvoissa tai selässä. Silti moni ei tunnista oireitaan, ja usein akne jää kokonaan hoitamatta.
Suuria paikallisia eroja avaruussään vaikutuksissa turvallisuuteen ja järjestelmiin27.11.2025 05:24:00 EET | Tiedote
Keväällä 2024 koettu voimakas aurinkomyrsky toi revontulet poikkeuksellisesti myös Etelä-Suomeen, kun revontuliovaali laajeni tavanomaista etelämmäs. "Hämmästelen, miten harva mittausverkko on, vaikka tiedetään, että avaruussään vaikutukset voivat vaihdella alueittain suuresti", toteaa väitöskirjatutkija Otto Kärhä.
Oulun yliopistossa kehitetään uutta kiertotaloustuotetta metsäteollisuuden jätteestä26.11.2025 11:33:15 EET | Tiedote
Viherlipeäsakkaa syntyy pelkästään Suomessa sellu- ja biotuotetehtailla yli 100 000 tonnia vuodessa. Se menee pääosin vain läjitettäväksi, josta seuraa jätteen läjitysmaksuja metsäyhtiöille sekä muita läjityksen haittoja. Tällöin myös materiaali jää hyödyntämättä. Tähän etsitään kestävää ratkaisua Oulun yliopiston tutkimushankkeessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme

