Oulun yliopisto

Oulun yliopiston tutkijat etsivät ratkaisuja lihavuuden hoitoon

Jaa

Suomessa on 2,5 miljoonaa ylipainoista aikuista, ja joka neljäs aikuinen on lihava. Maailmanlaajuisesti lähes joka toinen aikuinen raportoi pyrkineensä pudottamaan painoaan joskus. Huolimatta siitä, että terveellisistä elintavoista on olemassa valtavasti tietoa, lihavuus kuitenkin lisääntyy edelleen Suomessa ja globaalisti.

Oulun yliopistossa lihavuuden ehkäisyyn ja hoitoon liittyvien teemojen parissa työskentelee suuri joukko tutkijoita eri tieteenaloilta. Tuotamme tutkittua tietoa terveellisen painonhallinnan ja laihduttamisen tueksi. Tutkimme lihavuuden kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä, etsimme ratkaisuja vaikuttavaan elintapaohjaukseen ja kehitämme menetelmiä lihavuuden digihoitoon. Tutkimuskohteitamme ovat myös lihavuuskirurgia, lihavuuden lääkehoito sekä lihavuuteen liittyvän fibroosin ehkäisy.

Asiantuntijamme ovat median haastateltavissa:

Sisätautiopin professori Janne Hukkanen, puh. 050 430 84 42. Lihavuuden IT-pohjainen hoito, lihavuuden lääkehoito, ylipainon ja lihavuuden aiheuttama verenpainetauti.

Sisätautiopin professori (emeritus) Markku Savolainen, puh. 040 719 98 38. lihavuuden IT-pohjainen hoito, lihavuuden lääkehoito. Onnikka-painonhallintasovellus.

Väitöstutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti (TtM) Noora Oikarinen, puh. 050 305 32 87. Syömisen hallintaan liittyvä minäpystyvyys ja erilaiset syömiskäyttäytymiseen liittyvät haasteet. Digitaalinen lihavuuden hoito.

Tutkijatohtori, laillistettu ravitsemusterapeutti (FT) Marjukka Nurkkala, puh. 044 504 08 33, sähköposti: marjukka.nurkkala@odl.fi. Syömiskäyttäytymisen haasteet. Elinikäisen terveyden tukeminen ja lihavuuden ennaltaehkäisy.

Väitöstutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti (TtM) Laura Heikkilä, puh. 050 341 31 50, sähköposti: laura.heikkila@odl.fi. Lihavuuden elintapahoito. Ruokailutottumukset ja syömisen hallinta. Nuorten urheilijoiden terveystottumukset ja kehonkuva.

Tietojärjestelmätieteiden professori Harri Oinas-Kukkonen, puh. 040 579 14 10. Digitaalisten terveysinterventioiden vakuuttava suunnittelu ja kehitettyjen ratkaisujen vaikutus sovellusten käyttöön, terveyskäyttäytymiseen ja käyttäytymiseen yleensä.

Sisätautiopin professori Olavi Ukkola, puh. 050 578 14 98. Fibrobesity - lihavuuteen liittyvän fibroosin ehkäisy -tutkimusteeman johtaja. Fibroosin torjunta kroonisissa sairauksissa -tutkimuskokonaisuus. 

Lääketieteellisen biokemian professori Peppi Karppinen (Koivunen), puh. 0294 48 58 22. Lihavuuden ehkäisyn perustutkimus ja uudet menetelmät, hapenpuutteen käyttö lihavuuden torjunnassa.

Väitöstutkija, lääketieteen lisensiaatti Joona Tapio, puh. 050 359 38 84. Hemoglobiinin ja elimistön hapenpuutevasteen vaikutus lihavuuteen ja metaboliseen terveyteen.

Kansanterveystieteen professori Marjo-Riitta Järvelin, puh. +358 (0) 40 560 60 43, sähköposti: m.jarvelin@imperial.ac.uk. Lihavuuden kehittyminen lapsuudesta lähtien ja perinnöllisten tekijöiden vaikutus.

Ellei muuta mainita, sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@oulu.fi

Lue lisää lihavuuden hoidosta tuoreista Lääkärilehden artikkeleista:

Oikarinen N, Hukkanen J, Oinas-Kukkonen H, Savolainen MJDigihoidon mahdollisuudet lihavuuden hoidossa. Lääkärilehti 50-52/2021, vsk 76 s. 3037 - 3048

Hukkanen J, Savolainen MJ. Lääkkeellinen painonhallinta. Lääkärilehti 50-52/2021, vsk 76 s. 3044 – 3048

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Energiakeräämisen tutkija Yang Bai sai merkittävän ERC-rahoituksen10.1.2022 13:00:26 EET | Tiedote

Euroopan tutkimusneuvosto on julkaissut uusimmat rahoituksensa. Tutkijamme Yang Bai on yksi ERC Starting Grant -voittajista. Nimensä mukaisesti rahoitus on tarkoitettu uransa alussa nuorille tutkijoille, jotta he voivat perustaa oman tutkimusryhmänsä ja keskittyä syventämään jo merkittäväksi havaittua tutkimustaan. Puolitoista miljoonaa euroa avointa tutkimusrahaa on korkealle arvostettu tunnustus.

Keskoslasten matemaattiset taidot voivat ennustaa opiskelumenestystä aikuisena17.12.2021 06:10:00 EET | Tiedote

Uusi kansainvälinen tutkimus vahvistaa käsityksen siitä, että hyvin ennenaikaisina syntyneiden lasten suoriutuminen matematiikassa liittyy heidän menestymiseensä koulussa myöhemmällä iällä. Matemaattiset taidot ennustavat koulumenestystä enemmän kuin älykkyysosamäärä. Tutkimuksen tulokset kertovat, että hyvin ennenaikaisina syntyneiden lasten seurantaa ja tukea tulisi jatkaa läpi kouluvuosien.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme