Oulun yliopisto

Oulun yliopiston tutkijat kertovat pandemian vaikutuksista

Jaa

Koronapandemian aiheuttamat poikkeusolot vaikuttavat kaikkiin suomalaisiin yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla. Moni asia tulee muuttumaan pysyvästi. Oulun yliopiston tutkijat ovat median haastateltavissa viruspandemian vaikutuksista ja ilmiöistä terveyden, talouden, koulutuksen ja teknologian aloilla.

Tekijä: CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
Tekijä: CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

Tutkijoiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@oulu.fi.

 

VIRUSTUTKIMUS, LAPSET JA INFEKTIOT, MIELENTERVEYS

Lari Lehtiö, rakennebiologian professori, p. 0294 481169: Proteiinit, rakennebiologia ja alkuvaiheen lääkekehitys. Lehtiön ryhmän yhtenä tutkimuskohteena on COVID-19-tautia aiheuttavan SARS-CoV-2 viruksen proteiini, jota virus käyttää pystyäkseen monistumaan isäntäsolun sisällä. Tutkimusryhmä kehittää menetelmiä, joiden avulla voidaan suuresta määrästä yhdisteitä löytää ne, jotka sitoutuvat viruksen proteiiniin estäen sen toiminnan. Tehokas estäjämolekyyli mahdollistaisi lääkeaineen kehittämisen virusta vastaan.

Seppo Vainio, kehitysbiologian professori, p. 040 747 0939: Virusinfektioiden biosensorit, virusten rooli bioaerosolina ja leviäminen populaatiossa.

Mika Rämet, lastentautien ja kokeellisen immunologian professori (Oulun yliopisto ja Tampereen yliopisto), p. 0504336276: Lastentaudit, neonatologia, immunologia, infektiotaudit, rokotetutkimus. 

Terhi Tapiainen: dosentti, infektiolääkäri, p. 08-3155185: Lasten ja vastasyntyneiden infektiot ja immuunijärjestelmän kehitys, elinikäiseen terveyteen vaikuttavat tekijät lapsuudessa.

Jouni Jaakola, kansanterveystieteen professori, p. 040 672 0927,Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen CERH johtaja: Ympäristöterveys, kansanterveys, epidemiologia, kuolleisuus

Markku Timonen,yleislääketieteen professori, p. 040 832 4883: Suomalaisten työikäisten mielenterveysongelmat: masennus, ahdistus, stressi. Mielenterveysongelmien yleisyys, diagnosointi ja hoito.

ETÄKOULU, OPETUS, OPPIMINEN, VIESTINTÄTEKNOLOGIA

Heikki Kontturi, KT, projektipäällikkö (OpenDigi-hanke), p. 0294 483829: Etäopetuksen laatu ja oppimisen tukeminen etäopetuksessa erityisesti perusasteen kouluissa. Mukana etäopetuksen tuoreiden laatusuositusten laadinnassa https://www.google.fi/amp/s/opendigi.fi/2020/03/25/etaopetuksen-laatusuositukset/amp/

Sanna Järvelä, KT, kasvatustieteen, oppimisen ja opetuksen professori, p. 040 577 7164: Oppiminen ja opetus: yhteisöllinen oppiminen, teknologiatuettu oppiminen ja opettaminen, tieto- ja viestintäteknologian hyödyntäminen koulutuksessa, oppimisen teoria

Elina Lehtomäki, KT, globaalikasvatuksen professori, p. 0294 483877: Pandemian vaikutukset koulutukseen. Oppimisen edellytysten turvaaminen maailmanlaajuisesti. Koulutuksen digiratkaisut kehittyvissä maissa. Mitä muita ratkaisuja on tarjolla ja miten voimme vaikuttaa niihin?

Ari Pouttu, luotettavien langattomien järjestelmien professori, puh. p. 040 543 2694: Tulevaisuuden viestintäteknologia ja -järjestelmät, 5G ja 6G, viranomaisviestintä

TYÖHYVINVOINTI

Heli Kiema-Junes, KM, yliopisto-opettaja, väitöskirjatutkija, p. 0294 483731: Hyvinvointi poikkeustilanteessa erityisesti työn imun ja työuupumuksen näkökulmasta. Työn ja muun elämän yhteensovittaminen poikkeustilanteessa. Psyykkinen kehitys ja hyvinvointi.

EPIDEMIOIDEN HISTORIA

Heini Hakosalo, yliopistotutkija, p. 044 536 0631: Lääketieteen historia, tartuntatautien historia, epidemiat.

TALOUSPOLITIIKKA JA TALOUSKRIISIT

Mikko Puhakka, kansantalouden professori, p. 050 350 6419: Talouskriisit, finanssipolitiikka, talouden rakennemuutos, kilpailukyky, Yhdysvaltain talous ja politiikka, dynaaminen tehottomuus, makrotaloustiede, kansainvälinen makrotaloustiede

SIJOITTAMINEN, SÄÄSTÄMINEN, OSAKEKURSSIT

Juha-Pekka Kallunki, liiketaloustieteen professori, p. 040 567 2508: Rahoitusmarkkinat, yritysrahoitus ja tilinpäätökset, osakekurssit

YRITYKSET, YKSINYRITTÄJÄT, LIIKETOIMINTA

Anna-Mari Simunaniemi, tutkimusjohtaja, puh. p. 050 466 2832: Yksinyrittämisen ja mikroyritysten kasvun ja johtamisen erityispiirteet. Mikroyritysten kasvu verkostoissa ja yhteiskunnallinen merkitys. Yrittäjien työhyvinvoinnin edistäminen.

Timo Koivumäki, yliopistotutkija, p. 040 507 3631: Digitaalinen palveluliiketoiminta ja digitaaliset palveluekosysteemit, liiketoimintamallit, innovaatiot, alueellinen resilienssi, verkkokauppa

Veikko Seppänen, digitaalisen liiketoiminnan professori, p. 040 156 2805: Digitaalinen ohjelmistoliiketoiminta, liiketoimintamallit, liikesuhteet, tutkimustulosten kaupallistaminen, kilpailukyky

RAJAT, MAANTIEDE

Anssi Paasi, professori, p. 0294 481 703: Koronan ja muiden pandemioiden poliittinen maantieteellinen vaikutus

Eeva-Kaisa Prokkola, professori, maantiede, p. 0294 481 721: Koronakriisi ja rajan sulkeminen Torniojoki-laaksossa

Oulun yliopisto osallistuu myös monin käytännön toimin koronaepidemian hoitamiseen. Lue lisää täältä.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Tekijä: CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
Tekijä: CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oma 5G/6G-testiverkko pitää oululaiset tutkijat kehityksen kärjessä27.5.2020 07:07:19 EESTTiedote

Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimuskokonaisuuden yksi keskeinen elementti on avoin 5G-testiverkko (5GTN), jonka edistykselliset verkkotoiminnot esiteltiin tutkijoille ja kehittäjille jo vuonna 2015. Avoimena testiympäristönä se linkittää, teorian käytäntöön sekä tutkimuksen liike-elämään, kun uusia laitteita ja sovelluksia voidaan testata täysin omassa hallinnassa olevassa testiverkossa. Suunta ja siirtymä kohti 6G-testiverkkoa on selvä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme